Sektörlerin uluslararası çözüm ortağı CLS

Dolaylı temsil sıfatıyla gümrük işlemlerini takip etmeye ve sonuçlandırmaya yetkili kişi adlandırılan gümrük müşavirleri, aldıkları yetki çerçevesinde gümrük beyanını yaptığı eşyayı dış ticaretteki muhatabına teslim eden kişi olarak bilinir. CLS Gümrük Müşavirliği de İstanbul merkezli bir firma olarak 27 ayrı ilde faaliyet gösterirken mesleki yetkinliği ile Karadeniz Bölgesi’nde daha çok fındık ve maden sektörü ile çalışıyor. Türkiye genelinde ise otomotiv ve kimya sektöründeki çözüm ortaklıkları ile dikkat çekiyor.

info@karadenizekonomi.com / 23.11.2020

Sektörlerin uluslararası çözüm ortağı CLS

Dolaylı temsil sıfatıyla gümrük işlemlerini takip etmeye ve sonuçlandırmaya yetkili kişi olan gümrük müşavirleri, bu yetki çerçevesinde gümrük beyanını yaptığı eşyayı dış ticaretteki muhatabına teslim eden kişi olarak tanımlanır. Dış ticaretin en önemli unsurlarından biri olması nedeniyle üstlendikleri sorumluluk da olabildiğince ağırdır. İşte bu ağır sorumluluğu taşıyan ve ülkemizde sayıca oldukça az olan bu isimlerden biri olan Ali Rıza Uzun ile sahibi olduğu CLS Gümrük Müşavirliği özelinde sektördeki yerlerini konuştuk.

1975 yılında Artvin’de dünyaya gelen Uzun, Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından Kocaeli Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yüksek lisans yapmış. Yıllarca ülkemizin önde gelen lojistik firmalarında yöneticilik yapan Uzun, daha sonraki süreçte içinde olduğu CLS Gümrük Müşavirliği firması ile Türkiye’nin en büyük gümrüklerinin olduğu bölgelerde alanı ile ilgili çalışmalara başlamış.

“Her gün sayısı artan ve şu anda 45 kişilik bir ekiple gümrük müşavirliği hizmeti veriyoruz”  diye söze başlayan Uzun, öncelikli sermaye olarak gördüğü bilgi birikimi ile ekibi adeta çalışan bir makine haline getirmiş olmanın keyfini yaşıyor. Kendisi ile bir araya geldiğimizde gümrük müşaviri olma sürecinden bahsetmesini istedik. “Ülkemizde sayıca çok az olduğumuzu söyleyebilirim. 3 bin civarında gümrük müşaviri olmasının nedeni aslında birbirinde zorlu aşamalardan geçiyor olmamız ve ağır sorumluluklarımızın olmasıdır” diyen Uzun, “üniversitelerin İktisat ve Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir gümrük müşavirliği şirketinde stajyer olarak başlıyorsunuz. Gümrük müşavirliğine giden yolda sadece alanımızla ilgili pek çok mevzuata hâkim olmamız yetmiyor. Ayrıca Türk Ceza Kanunu ya da Türk Ticaret Kanunu alanında bilgi sahibi olmalıyız. Hatta gıda alanında bir işe yoğunlaşmışsak veterinerlik veya zirai karantina mevzuatını da bilmek zorundayız. Ticaret Bakanlığı’nın her yıl açtığı sınava katılıp mülakatı geçtikten sonra ancak gümrük müşaviri olabiliyorsunuz” sözleriyle süreci anlattı.

CLS Gümrük Müşavirliği olarak, Karadeniz Bölgesi’nde daha çok fındık ve maden sektörü ile çalıştıklarını ifade eden Uzun, Türkiye genelinde ise otomotiv ve kimya sektöründe de çözüm ortaklıkları olduğunu söyledi.

 CLS

Customs & Logistics Solutions

Müşterisine sunduğu üstün nitelikli hizmetlerle ürünü daima zamanında teslim etmeyi ilke edinen firma güven ve saygı esasına dayalı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Kendilerini, “yaptığımız işten gurur duyuyoruz, bu yüzden CLS olarak ekip üyelerimize keyifli ve ödüllendirici bir iş deneyimi sağlayan aile ve kurumsal değerlerin bir kombinasyonunu benimsiyoruz. CLS Gümrük Müşavirliği size ister temel tüketim malları ister daha karmaşık tıbbi ekipman ve malzemeler ithal ediyor olun, yükünüzü tedarik zinciri boyunca hareket ettirecek uzmanlığı sağlar” sözleriyle ifade eden firma, çeşitli sektörler hakkındaki derinlemesine bilgi birikimi ile diğerleriyle rekabetten ayrılıyor. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar