TÜRMOB: Gerçekçi bir gelir vergisi reformu şart

2020’de 181 milyar lira bütçe açığı oluştuğu ve devletin 240 milyar lira borçlanmak zorunda kaldığını bildiren TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, bütçe açığının kapatılması için vergi artışı yanı sıra gelir artışı sağlayacak af niteliğinde bazı düzenlemeler olabileceğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 16.02.2021

TÜRMOB: Gerçekçi bir gelir vergisi reformu şart

2020 yılı bütçe gerçekleşmeleriyle, 2021 yılına ilişkin hedefleri Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu değerlendirdi.

Ekonomide yaşanan sıkıntılar ve pandeminin yarattığı tahribatla, işletmeler kadar kamu mali yapısında da sıkıntılı süreç yaşandığını ifade eden Kartaloğlu, geçen yıl 1 trilyon 38 milyar liralık gelire karşılık 1 trilyon 225 milyar liralık harcama yapıldığı ve 181 milyar liralık açık verildiğini söyledi. Devletin sadece 2020 yılında 240 milyar lira borçlanmak zorunda kaldığını dile getiren Emre Kartaloğlu, “Dolayısıyla bir taraftan artan faiz yükü, diğer taraftan vadesi gelen borçların ödenme kaygısı ve artan kamu harcamaları, kamu gelirlerinde artış gereksinimini beraberinde getirmektedir” dedi.

Bir vergide indirim birçok vergide artış

Kartaloğlu, “2021 yılı başından bu yana bir vergi türünde indirim, çok sayıda vergide ise artış yapıldı. Enflasyon verilerinin açıklanmasının hemen ardından alkollü içkiler ve bazı tütün ürünlerindeki ÖTV’nin yüzde 17.07 artırıldı. Kentsel dönüşüme yönelik taahhüt işlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirildi. Özel İletişim Vergisi’nin yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarıldı ve elektrikli araçlarda ise ÖTV’nin ise 4 kata kadar artırıldı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar