Ateşkes kalıcı olmalı

Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes sağlandı. Yaşanan gelişme iş dünyasını memnun etse de beklentiler sürecin kalıcılığının sağlanması yönünde.

info@karadenizekonomi.com / 8.03.2020

Ateşkes kalıcı olmalı

İş dünyası süreçten memnun

Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşmaya bağlı olarak Suriye'nin İdlib kentinde ateşkes yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Rusya'nın başkenti Moskova'da sağlanan mutabakat çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes sağlandı. Yaşanan gelişme iş dünyası açısından olumlu karşılandı.  Güçlü ticaret kalemlerimizden biri olan Rusya ile ilişkilerimizin sıcak tutulması gerektiğini belirten iş insanları ekonominin tekrar eski seyrine dönmesinden ve olası bir savaşın önüne geçilmesinden memnun.

Sürece ilişkin yorumlar şöyle;

İkili ilişkiler sıcak tutulmalı

Yaşar Group CEO’su Mustafa Polatcan, “Son 5 yıldır Rusya ile ilişkilerimiz iyi gitmiyor. Ama mutlaka bunun düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü bizim olmadığımız bir coğrafyada onlar, onların olmadığı coğrafyada ise biz yapamayız. Onlar bizim stratejik ortağımız.  Rusya ile Türkiye arasında karşı karşıya gelme umarım olmaz. Çünkü Türkiye’nin Rusya’ya ciddi ihracatları var ve bunlar yüzde 100 etkilenecektir. Rusya ekonomisi ticari anlamda çok kırılgan en ufak bir olayda Türk ürünlerine karşı engelleme getiriyorlar. Bu da ekonomimizi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle menfaatlerimizi korumamız için hem ticari hem huzur anlamında ikili ilişkilerin sıcak tutulması gerek. Ayrıca savaşı kimse desteklemez. Nerede olursa olsun yapılacak hiçbir savaşı desteklemiyorum.”

Bu zor günlerde birlik içinde olmalıyız

Çamsan Ordu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, “ Rusya ile yapılan ateşkes olumlu bir hava oluşturdu.  iş dünyası olarak beklentimiz anlaşmanın kalıcı hale gelmesidir. Çamsan Ordu olarak birçok kesim yatırımlarını erteleyip bekle gör politikası izlerken biz 70 milyon euroluk yatırım için resmi temel atma törenimizi gerçekleştirerek devletimizin ve ülkemizin gücüne ne kadar çok inandığımızı gösterdik. Biz bu ortamlarda yatırım yapacağız ki ülke ekonomisi güçlü olsun yeni istihdamlar sağlansın. Yatırımcılar olarak bu anlamlı ve zor günlerde devleti yönetenlerle hep beraber  birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.”

Ateşkes bozulursa 2018’in olumsuz havasına dönülebilir

Sarıgöl Konveyör Sistemleri Yönetim Kurulu Üyesi Semih Sarıgöl, “Barış ortamı her zaman ekonomiye olumlu yansıyor ama mühim olan bu barışın kalıcılığının sağlanması. 3 gün barış 5 gün savaş değil  kalıcı bir çözüm bulunursa her şey çok daha güzel olur. Çünkü kaos hiçbir zaman ekonominin işine gelmez. Ama en azından geçici olsa da şu an için çatışmasız bir ortam olması güzel. Aksi bir durum yaşanır ateşkes bozulursa borsa düşecek, döviz artacak, faizler yükselecek ve sonuç olarak 2018 yılında girdiğimiz olumsuz havaya tekrar döneceğiz.”

Türkiye son birkaç yıldır adı konulmayan bir savaş halinde

Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal, “Operasyonların ilk günü yükselen döviz kuru ve düşen borsa tekrar toparlanma sürecine başlamıştı. Aslında görüşme öncesinde piyasa riskleri satın almıştı. Beklenti müspet yöndeydi ve öylede oldu. Bir anlaşmaya varılmış olması ve resmiyet kazanması piyasaları ciddi derecede rahatlatacak. Türkiye son birkaç yıldır Suriye, Libya ve içerdeki terör mücadeleleri nedeniyle adı konulmayan bir savaş halinde. Birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşından sonra en büyük askeri operasyonları yaşıyoruz ve bunlar ciddi maliyetleri olan durumlar. Ancak ülke bekası açısından yaşanması gerekiyor. Biliyorsunuz Suriye’deki olayların kötüye gitmesi, Libya süreci, depremler ve koranavirüs derken 2020’ye çok negatif  başladık. Bunlara rağmen ekonomimize baktığımızda ülke açısından olumlu bir gidişat söz konusu. Enflasyonun düşmeye devam edeceği ve kurun dengeye gireceği bir döneme doğru hedeflenen doğrultuda ilerliyoruz. Baktığınız zaman bu yıl için hala umutluyum.”

Yaşananlara bir an önce son verilmeli

Arslantürk Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Yaşadığımız bu süreçte Türkiye gelişen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücünü tüm dünyaya göstermiş oldu. Ülke olarak kendi güvenliğimizi korumak açısından ne gerekiyorsa onu yaptık. Ama tabiî ki savaşın durdurulma kararı alınması son derece olumlu bir gelişme oldu.  Ancak ateşkesin çok uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Suriye yine olumsuzluklar üretebilir fakat bu süreç tekrar başlara kendi başını derde girmiş olacaktır. Ancak Suriye halkının huzura kavuşturulması adına burada yaşanılanlara bir an önce son verilmesi gerekiyor. Çünkü bu Suriye’nin bir meselesi değil, Amerika ve Rusya arasında gerçekleşen bir savaş. Bu durumun ekonomiye etkisine gelirsek mevcut sorunlar aynı şekilde devam etmekle birlikte ülkenin mevcut ekonomisi bu tür olaylardan çok fazla etkilenecek yapıda değil.” NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar