Bölgenin 10 aylık ihracat karnesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre yılın 10 aylık döneminde 137 milyar 64 milyon dolar olarak gerçekleşen toplam ihracatının yarısından fazlası Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşti. Doğudan batıya bölgenin tamamında ihracat performansının karşılığı 75 milyar 722 milyon dolara ulaştı.

info@karadenizekonomi.com / 16.12.2019

Bölgenin 10 aylık ihracat karnesi

Yılın 10 aylık ihracat verilerine göre listeye 17’inci sıradan giren Trabzon’dan, 896 milyon 734 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken listenin 21’inci sırasında yer alan Samsun 582 milyon 936 bin dolarlık ihracata imza attı. Karadeniz Bölgesi’nin en batısında yer alan Zonguldak ise 351 milyon 647 bin dolarlık ihracat ile bölge illeri arasında üçüncü sırada yer aldı. Orta Karadeniz illerinden Çorum’dan yapılan 297 milyon 129 bin dolarlık ihracat göz kamaştırırken listeye 33’üncü sıradan giren Ordu’nun ihracat performansı 236 milyon 408 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

 

DOKAP illerinin ihracat performansı

 

 

Trabzon’un uzak ara başarısı

Karadeniz Bölgesinin tamamı için bakıldığında ihracatının yüzde 34'ünün karşılandığı Trabzon, 18 il içerisinde lider konumda yer aldı.Trabzon'un ihracatında 134 milyon 917 bin dolarla Rusya Federasyonu ilk sırayı alırken bu ülkeyi İtalya takip etti. Bu dönemde Trabzon'dan en çok ihraç edilen ürün, 437 milyon 220 bin 935 dolarla natürel iç fındık oldu. 115 ayrı ülkeye ihracatın gerçekleştiği Trabzon’dan en çok mal tedarik eden ülkeler İtalya, Almanya ve Rusya Federasyonu olarak açıklandı.

Samsun’da sektör çeşitliliği

Yılın ilk 10 ayında 582 milyon 936 bin dolarlık ihracata ulaşan Samsun’un ihracatında sektör çeşitliliği dikkat çekiyor. Fındık ve mamullerinin yanı sıra hububat ve yağlı tohumlar, makine ve aksamları, su ürünleri ve hayvansal mamuller, otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, elektrik-elektronik ile demir ve demir dışı metaller ihracat çeşitliliğinde başta gelen sektörler oldu. Samsun’dan yapılan ihracatta ilk sırada Hollanda yer alıyor. Almanya ve Etiyopya Samsun’dan en fazla ihracatın gerçekleştirildiği diğer ülkeler oldu.

Ordu’da madencilik yükseliyor

Genel listeye 33.sıradan giren Karadeniz Bölgesi illeri arasında 5.sırada yer alan Ordu’nun ihracat performansındaki sektörel dağılıma baktığımızda fındık ve mamulleri ilk sırada yer alırken mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, meyve ve sebze mamulleri, hububat ve yağlı tohumlar mamulleri ve madencilik diğer ihracat sektörleri oldu. Almanya, İtalya ve Avusturya Ordu’dan en fazla ihracat yapılan ülkeler olarak başı çekmektedir.

Giresun’da sadece fındık

TİM listesine 42.sıradan giren Giresun’da fındık ve fındık mamulleri neredeyse ihracatın tamamına karşılık geliyor. Giresun’un 10 aylık ihracat verilerine göz attığımızda çok küçük çapta madencilik ürünleri ve makine ve makine aksamları ihracatı olduğu gözlemleniyor. Savunma sanayi ve havacılık sektöründe ciddi artış gözlenen Giresun’da Almanya, İngiltere ve Irak partner ülkeler oldu.

Rize’nin önceliği yağlı mamuller

Yılın 10 aylık dönemi için hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı önceliği olan Rize’de kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya-kâğıt ve orman ürünleri ile yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildi. Almanya, Irak ve İngiltere Rize’nin en fazla ürün sattığı ülkeler…

Gümüşhane’de orman ürünleri

Diğer illerle kıyaslandığında daha alt sıralarda yer alan Gümüşhane ilinde 44 milyon 458 bin dolarlık ihracatın mobilya-kâğıt ve orman ürünleri ile makine ve aksamları sektörlerinde paylaşıldığı görülmektedir. Gümüşhane’nin ihracattaki ilk üç sıralamasında G.Kore, Japonya ve Belçika bulunuyor.

Artvin’de demir ve demir dışı mamuller

Demir ve demir dışı mamuller, süs bitkileri ve mamulleri, mobilya-kâğıt ve orman ürünleri, yaş meyve ve sebze ihracatının toplam karşılığı 38 milyon 260 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Artvin’den en fazla ihracat kapı komşusu Gürcistan’a yapıldı.

Tokat’ta meyve ve sebze

Ovaları ve bereketli toprakları ile ünlü Tokat, listenin 71.sırasında yer alırken bu ilden yapılan 14 milyon 683 bin dolarlık ihracatın tamamı meyve ve sebze mamulleri üzerine oldu. Tokat’ın ihracatçı ülkeleri Belçika, Irak ve Suriye oldu.

Bayburt’un oldukça zayıf ihracat karnesi

Türkiye genelinde sadece Tunceli ve Kars’ı geride bırakabilen Bayburt için de ihracat rakamları oldukça düşük düzeyde gerçekleşti. Otomotiv ürünleri ve madencilik ürünleri Bayburt’un 400 bin dolarlık ihracatının tamamı anlamına geliyor. Bayburt’tan yapılan ihracatta ABD ve Kosova dikkat çekiyor.

 

Trabzon: 896 milyon 734 bin dolar

Samsun: 582 milyon936 bin dolar

Ordu: 236 milyon 408 bin dolar

Giresun: 172 milyon 440 bin dolar

Rize: 124 milyon 46 bin dolar

Gümüşhane: 44 milyon 63 bin dolar

Artvin:38 milyon 260 bin dolar

Tokat: 14 milyon 683 bin dolar

Bayburt: 400 bin dolar

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar