Borsa Başkanından Acı Rapor;1630 Firma Battı

Kimse Fındık İhracatcısını ,Sanayicisini,Tüccarını Üreticimizle Karşı Karşıya Getirme Çabası İçine Girmesin

info@karadenizekonomi.com / 22.07.2014

Borsa Başkanından Acı Rapor;1630 Firma Battı

ORDU TİCARET BORSASI BAŞKANI ZİVER KAHRAMAN ;

-Orduda fındık sektörün de dünden bugüne 1630  firma battı

-Türk fındık ihracatımızın,sanayicimizin,tüccarımızın değerini bilmek gerekir

-Üreticiyle karşı karşıya getirenlere fırsat verilmemelidir

-Fındık da 4 ayrı rekolte açıklanması ülkemiz fındığının itibarına ülkemize zarar veriyor

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Türk fındık ihracatcısı,sanayicisi,fabrikacısı,tüccarı,manavı çok büyük zorluklar içerisinde daldaki çotanağa hayat vermek ,dünya'nın 130 ülkesine ihracat yapmak için büyük mücadele ediyorlar.Sanayicimizi,ihracatcımızı, tacirimizi yıpratmayalım,hedef göstermeyelim.Üreticimizi hep beraber güçlü kılalım 2015 destekleme ödemelerini 2014’de ödenmesi üreticimizi rahatlatacaktır.“Ordu Ticaret Borsası kurulduğu günden bu güne kadar 1630 şahıs ve tüzel kişi işletmesi yok olmuş” diyen Ordu Ticaret Borsası başkanı Ziver Kahraman şu açıklamaları yaptı:

 “Ordu Ticaret Borsası’nın üye kayıtlarına bir baktım ki dehşete kapıldım ne gördüm biliyor musunuz? Kurulduğu günden bu yana 1630 şahıs ve tüzel kişi işletmesi yok olmuş. Borsadan kayıtları silinmiş ve ticari hayattan çekilmişlerdir. Ne yazık ki bunların büyük çoğunluğu da batmıştır!” dedi.İhracatcımız,sanayicimiz,tüccarımız,manavımız,üreticimiz bizim için önemlidir.Kimse fındık ihracatcısını ,sanayicisini,tüccarını üreticimizle karşı karşıya getirme çabası içine girmesin.Ortada çok acı bir rapor var.Herkez bu rapordan doğru sonuçlar çıkarmalıdır.

Ülkemize 2 milyar dolar döviz girdisi sağlıyoruz.

Fındık sanayicisi fındık sektörü ülkemiz de 50 bin aileye iş,aş,istihdam sağlıyor.Her birinde 200-500 insan istihdam ediyorlar.Kıymetini bilmemiz, fındık sektörünü yıpratmamamız ,ihracatçıylaü reticiyi karşı karşıya getirmemeliyiz.Başkan Ziver Kahraman, manavlar, fabrikalar ve sanayiciler olarak 130’dan fazla ülkeye fındık sattıklarını belirterek, “Ülkenin tarım ürünleri ihracatı 18 milyar dolar olup; ihracatın yüzde 10,2’sini sağlayan da bizleriz. Bu ülkeye kılçıksız 2 milyar dolar döviz sağlayan ve fındık sektöründe istihdam yaratıp, işsizliğin artmasını engelleyen de bizleriz. Devletine vergisini ödeyerek ülke kalkınmasına direkt katkı eden de bizleriz. Bu kentin en ücra köşesinde bile ticaret yaparak büyük risklerle ticari hayatı ayakta tutan da bizleriz.” dedi.

“Fındık ticareti birçok zorluklarla dolu”

Fındık ticaretinin büyük riskler taşıdığını söyleyen Kahraman, “Sezonun başındaki heyecan ve umudumuz, sezonun ortasında zaman zaman karamsarlığa ve sonunda da hüsrana dönüşmektedir. Bizler için artık her dönem bir öncekini aratır olmaya başlamıştır. Risk, ticaretin doğasında vardır elbette, kâr ve zarar ticarette kardeştir. Ancak fındık sektörü oldukça özeldir ve bu özel yapısı dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Bizler ticaret yaparken tüm varlığımızla risk alıp, rızkımızı öyle kazanırız. Sektördeki şahıs ve tüzel kişi firmaların büyük bölümü kurumsallaşamamış aile işletmeleri şeklindedir. O nedenledir ki, aileye ait ne varsa risk altındadır. Çoğu zaman ‘ne kâr ne zarar’ noktasını kârdan bile sayıyoruz. Kuralına uygun ticaret yapıp, helalinden kazanmanın mücadelesini veriyoruz. Bu batış bazılarına göre bir hikâyedir. Bizler, artık böyle hikâyeler yaşamak istemiyoruz. Bizler, bu hikâyelere yenilerinin eklenmemesi adına göreve geldik” dedi.

Ülkemiz de 4 Ayrı Rekolte Açıklanması Ülkemiz İtibarına ve Ülkemiz Fındığına Zarar Veriyor.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındıkta rekolte tahminlerinin tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğini belirterek, "Fındık bir milli ürün, ancak rekolte odaklı polemikler pazarda fındığın itibarını zedeliyor" dedi.

Her yıl hasat öncesinde fındık rekolte tahminlerinin tartışmalı bir şekilde gerçekleştiğini belirten Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, bu geleneğin bu yıl da değişmediğini kaydetti. 2006 yılından itibaren rekolte tespit çalışmalarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü, ancak buna rağmen bazı kurum ve kuruluşların farklı rekolte rakamları açıkladığını kaydeden Kahraman şunları söyledi:

"2014 sezonu için tahmini rekolte açıklayan kurumlar, kuruluşlar ve açıkladıkları rakamlar birbirinden çok farklıdır. Burada, rekolte açıklayan kurumun ve kuruluşun misyonu belirleyici oluyor. Rekolte, direkt olarak fiyatlara etki edecek bir veri olarak algılandığından, fiyatın yüksek seyretmesi için arzın az olması, düşük seyretmesi için de bol olması gibi bir iktisadi gereklilik vardır."

FINDIK ÜLKEMİZİN EN FAZLA DÖVİZ GETİREN MİLLİ BİR ÜRÜNDÜR.

Ticaret Borsaları'nın rekolte tahmini yapma görevi bulunmadığını ifade eden Ziver Kahraman açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ticaret borsalarının çalışma esas ve usulleri kanunda belirtilmiş olup bu kanun kapsamında 'Rekolte tahminlerinde bulunmak ya da bu yönde açıklamalar yapmak' gibi bir görev tanımı da bulunmamaktadır. Ancak bizler rekolte tahmini hususundaki bu kaos ve kavgadan da son derece rahatsızız. Fındık milli bir üründür. Tüm kurumları bir araya getirecek ve ortak kanaati oluşturacak yöntemlerle rekolte tespiti yapılmalıdır. ve bu iş muhakkak bilimsel metotlarla yapılmalıdır. Geleneksel yöntemler ya da öngörülerle tahminde bulunmak bizce doğru değildir."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar