Erdemir: Yatırımdan korkmayın, riskler hep olacak

Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi, YKB Süleyman Erdemir, “Bu coğrafyada yaşamak güzel ama belirli zorlukları her zaman var. 100 yıl önce de böyleydi, bundan sonra da böyle olmaya devam edecek. Önemli olan bu zorluklarla ortaya çıkan riskleri fırsata çevirmektir. Siz eğer kendinize her türlü alternatife uygun A, B, C senaryoları hazırlar ve yerine göre hangisini devreye sokacağınızı bilirseniz,  girişimleriniz ve yatırımlarınız için endişelenmeniz gereken durumu da ortadan kaldırmış olursunuz.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 15.03.2020

Erdemir: Yatırımdan korkmayın, riskler hep olacak

Günümüz dünyasında teknolojik değişim ve küresel rekabetin öncülük ettiği küresel değişim faktörleri, uluslararası ekonomik dengelerde olduğu gibi iş dünyasının da sürekli değişime uğramasına sebep olmaktadır. Bu süreçte; tehditleri fırsatlara dönüştürebilmek, değişimin anahtar faktörlerinin doğru yönetilebilmesiyle mümkün. 1993 yılından itibaren ise, Kamu ve Özel Sektörde değişik faaliyet alanlarında hizmet veren yüzlerce kuruluşa ve sivil toplum örgütlerine kurumsallaşma, aile koçluğu, aile şirketlerinde nesiller arası geçiş yönetimi, kurucular ve yönetim kurulu üyelerine rehberlik gibi birçok konuda hizmet veren Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi, Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Danışmanı Süleyman Erdemir kamu ve özel kurumlarda birçok sanayici, müteşebbis, akademisyen ve bürokratlarla istişarelerde bulunduğu Ordu seyahatinde gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Değişimin kişilerden bağımsız olarak gerçekleştiğine vurgu yapan Erdemir şunları söyledi; “Değişimbiz istesek de istemesek de zaman içinde ve çoğu kez bizden bağımsız olarak gerçekleşir ve beraberinde tehditler ve fırsatlar getirir. Değişimin getirdiklerini sürekli gelişim ile karşılayamazsak, maalesef gelecekte var olamayız. Kurumların uzun ömürlerinin önündeki en büyük engellerden biri:  ‘müteşebbislerin bu kurum bana ait istediğim her şeyi yapabilirim bana kimse karışamaz’ düşüncesidir. Bu yapıda yönetilen şirketler maalesef sektörde kaybolmaktadır.”

Kısa sürede kurumsallaşmak mümkün değil

Kurumsallaşmanın 1-2 yıllık değil zamana yayılan bir olgu olduğunun altını çizen  Erdemir, “ Kısa süreli yapılan çalışmalarla değişime ayak uydurmak mümkün değil. Bu işi ciddiyetle yapmak istiyorsanız en az 10 yıllık bir süreç gerekli.” dedi. Sürecin nasıl işlediğini de aktaran Erdemir şunları ekledi; “Süreç iki türlü işliyor. Ya müteşebbis gelip kurum açacağını söylüyor ve süreci beraber tasarlıyoruz; ya da var olan bir kurumda bir sorun veya risk belirdiğinde, müteşebbis ‘biz şimdi ne yapacağız?’ diyerek bize danışıyor.Biz de 300 faktör üzerinden bir tarama yaparak sorunu bulup çözüm yoluna ilişkin yol haritasını oluşturuyoruz.Çünkü bazen ufacık bir virüs tüm kurumu gelecekte yok edecek bir problem doğurabiliyor. Tabi ki süreç içerisinde müteşebbisin kararlı ve istekli olması yöntemlerimizin uygulanabirliği açısından oldukça önemli.”

Farklı planlarınız mutlaka olmalı

Kurumlara tavsiyede bulunarak yatırım konusunda çekimser kalmaması gerektiğinin de altını çizen Erdemir, “ Krizi fırsata çevirecek tedbirleriniz her zaman olmalı. Bu coğrafyada yıllardır riskler vardı ve bundan sonrada olacak. Yani 2020’nin diğer yıllardan bir farkı yok. Siz eğer kendinize her türlü alternatife uygun A,B,C senaryoları yapar ve yerine göre hangisini devreye sokacağınızı bilirseniz eğer yaptığınız yatırımda endişelenmeniz gereken durum kalmamış olur. Bu nedenle yatırımdan korkmayın gerekli tedbirleri aldığınız takdirde dozunu bile artırabilirsiniz dedi. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar