“İhracatın büyümeye katkısı 9,4 puan”

• İsmail Gülle, “Mayıs ayı hem aylık hem de günlük bazda ihracat rekorları kırdığımız bir ay oldu. Aylık rekor çıtasını 16 milyar 813 milyon dolara taşıdık.”

info@karadenizekonomi.com / 3.06.2019

“İhracatın büyümeye katkısı 9,4 puan”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, genel ticaret sistemine göre, Cumhuriyet tarihindeki erişilen bundan önceki en yüksek ihracatın, 2018 Ekim ayındaki 16 milyar 591 milyon dolarlık ihracat olduğunu belirterek, mayıs ayında aylık rekor çıtasını 16 milyar 813 milyon dolara taşıdıklarını söyledi.

"2019’da ihracatı zirveye taşıyacağız"

İsmail Gülle, “İlk 5 ayda ihracatın genel ticaret sistemine göre 76,6 milyar dolar, özel ticaret sistemine göre ise 72,7 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracatta genel ticaret sistemine göre 181 milyar dolara, özel ticaret sistemine göre ise 171 milyar dolara ulaşıldı. Yıl sonuna kadar her ay, bir önceki yılın aynı ayından daha fazla ihracat yaparak 2019’da ihracatı zirveye taşıyacağız. Büyük ihracat ailesi olarak, Türkiye'nin üretimine, istihdamına, büyümesine en güçlü katkıyı sağlarken, küresel ticarette rekabet gücümüzü daim kılmak adına yatırımlarımızı da sürdürerek, başta cari açığın kapatılması, mal ve hizmet ihracatımızla her alanda ülkemize hizmetimizi sürdüreceğiz. Son açıklanan birinci çeyrek büyüme rakamlarında bunu açıkça gördük. Ekonomi yüzde 2,6 küçülürken net ihracatın büyümeye katkısı 9,4 puan oldu. Yıl boyunca ihracatımızdaki rekorlar, aynı anda ithalattaki düşüşle birlikte değerlendirildiğinde, büyümeye çok olumlu katkılar vermeyi sürdürecek. Bu yıl da Türkiye'nin büyümesini ihracatımızın sırtlamasının haklı gururunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Gülle, mayıs ayında ihracat yapılan lider ülkenin yine Almanya olduğunu  ihracatın 1,5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi. Almanya'yı 857 milyon dolarla İtalya, 853 milyon dolarla İngiltere takip etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar