KİB BAŞKANI EDİP SEVİNÇ 2014 FINDIK REKOLTESİNİ AÇIKLADI

Hamburg borsası bir şehir efsanesidir

info@karadenizekonomi.com / 22.07.2014

KİB BAŞKANI EDİP SEVİNÇ 2014 FINDIK REKOLTESİNİ AÇIKLADI

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcıları Birliği (KFMİB)başkanı Edip Sevinç;

Fındık fiyatlarını Türk fındık üreticimiz belirler

Hamburgborsası bir şehir efsanesidir.

Türk Fındık ihracatcıları olarak 2014 rekoltemiz 514 bin ton kabukludur,

KİB Başkanı Edip Sevinç ve Yönetim Kurulu Üyeleri dün akşam yazılı ve görsel basının da davetli olduğu bir iftar düzenledi.Düzenlenen gecede Sevinç 2014 fındık rekoltesini açıklayarak şunları söyledi:

Maalesef 2013 yılında rekolteyi 485 bin tondüşük rekolte açıklayanlar, 650 bin ton borsadan fındık tescil edildiğinde kamuoyuna bu büyük yanılgı için bir açıklama nede bir özür çabasına girdiler.Hatta bu yılda yine kamuoyuna fındık rekoltesini düşük gösterme çabası içine girmişlerdir.

Ülkemiz’de fındık dikim sahaları büyümüştür.Yeniden dikim sahalarıyla ilgili ciddi bir çalışma yaptırıyoruz.Bunun sonuçlarını kamuoyu ile raportamamlandığında paylaşacağız diyen Sevinç kendi rekolte tahminlerini tecrübeli ziraatmühendisleriyle beraber2010 yılından bugüne yaptıklarını hatırlattı. Tahminleri bugüne kadar basın toplantısıyla kamuoyuna duyurma ihtiyacı duymadıklarını dile getiren Sevinç, şöyle konuştu:

"Ancak maalesef üzülerek görüyoruz son yıllarda yapılan rekolte tahminlerinin çok absürt olması, hiç bir bilimsel temele dayanmaması ve realize edilen sonuçlarla arada çok büyük farklar ortaya çıkması nedeniyle bu toplantıyı düzenledik. Özellikle 2013 yılında yapılan rekolte tahminiyle ilgili ciddi endişelerimiz olduğunu her zeminde beyan ettik. Bunların hiç dikkate alınmadığını ve aynı mantaliteyle tekrar 2014 yılının tahminlerinin yapıldığını gördüğümüzde özellikle 2013'ün değerlendirilmesi ve 2014 yılıyla ilgili ilgili kendi tahmin raporumuzun açıklanmasını uygun bulduk.

Sevinç, tahmini rekolte rakamlarının gerçeğe yakın açıklanması zorunda olunduğunu belirterek, "Fındık yok, düşük açıklamalıyız, eğer düşük açıklarsak fiyatlar şöyle olur, böyle olur' bu çok yanlış bir tutumdur.Çünkü zaten fiyatlar artık 2009 yılından bu yana piyasada arz talep durumuna göre olgunlaşıyor açıklamasında bulundu.

"Piyasadaki fiyat doğru"

Avrupa kendi rekoltesini yapıyor.Bir ülkede 4 ayrı rekolte olmamalıdır.Türk fındık ihracatcısı olarak açıkladığımız rekoltelere bakıldığında hep gerçekleşen rekolteler olduğunu açıkca görmekteyiz.Piyasanın ve alıcıların fındık miktarını bildiğine dikkati çeken Sevinç, "Piyasada oluşan fiyat doğru fiyattır. O nedenle rekolte tahminleri konusunda daha ciddi, daha titiz çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Karadeniz ve İstanbul Fındık İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu sektör kurulunca açıklanması kararlaştırılan 2014 ürünü rekolte tahmini 514 bin tondur" ifadelerini kullandı.

Edip Sevinç, tahminlerin çok daha ciddi yapılmasını istediklerini vurgulayarak önümüzdeki yıllarda tahminleri daha geniş alanlara yayarak yapabilmek için de proje hazırlıklarının olduğunu söyledi.

"Hamburg Borsası şehir efsanesidir"

Dünya’da fındık fiyatlarını Türk fındık üreticisi belirler. "Fiyatlar Hamburg Borsası'nda belirlenseydi şu anda fındık 10 liraya kadar çıkmazdı, haydi güçleri varsa düşürsünler fiyatları, böyle bir şey mümkün değil. Fiyatlar serbest piyasada belirlenir, Türkiye'de borsa yoktur ama Hamburg'ta hiç yoktur. Hiçbir zaman da olmamıştır, bu bir şehir efsanesidir. Ne yazık ki koca koca profesörler, öğretim görevlileri, borsalar, odalar hala Hamburg Borsası'ndan bahsediyorlar. Hamburg'da böyle bir borsa yoktur. Dünya fındık fiyatlarını Türkiye belirler ve Türkiye'deki arz talep dengesi belirler."

ETİKETLER; Edip Sevinç
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar