Krizin faturası işçiye kesiliyor!

TÜRK-İŞ Samsun İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden dolayı işverenlerin çok sayıda işçiyi işinden çıkartmasının doğru olmadığını söyleyerek, 'Krizin faturası işçiye kesiliyor'' dedi.

info@karadenizekonomi.com / 4.10.2018

Krizin faturası işçiye kesiliyor!

TÜRK-İŞ Samsun İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, ülkede 'kriz yok' diyenin yalan konuştuğunu belirterek, "Bu krizin aşılması için binlerce yol var. En kolay yolu çalışanın, işçinin sırtına vurarak faturayı işçiye çıkarmak. İşverenler işçileri işten çıkartarak, krizi önleyeceğini düşünüyorsa çok yanılıyorlar. Tam tersi bu krizi daha çok körükler" ifadelerini kullandı.

İŞSİZLER ORDUSU BÜYÜR

"Ülkede kriz olmadığı söyleniyor ama bir de gerçekler var" diyen Yılmaz, "Ülkede bir kriz var, yok diyen yalan söylüyor. Ama bunu bahane ederek, işverenler işçileri işten çıkartarak, krizi önleyeceğini düşünüyorsa çok yanılıyorlar. Tam tersi bu krizi daha çok körükler. Samsun'da bir ilaç firmasının çok sayıda işçiyi işten çıkartacağını duyduk, kendi iş kolumuzda da işten çıkartmalar var. Sözleşme yapamıyoruz. Zaten insanlar asgari ücretle çalışıyor. Eğer bir şey üretmiyorsak bu krizi nasıl aşacağız? Üreterek aşmamız lazım ama tam tersine bunu körüklüyoruz ve bencilleşiyoruz. İşveren 50 kişiye vereceği parayı cebinde tutmayı düşünüyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Devletin bu krizi aşması için binlerce yolu var. En kolay yolu çalışanın, işçinin sırtına vurarak faturayı işçiye çıkarmak. Böylece işsizler ordusuna bir bu kadar daha insan katılacak. Hükümet bu uygulamanın önüne derhal geçmeli. 'Kriz yok, teğet geçti' denilip duruluyor ama işverenlere hiç mi yaptırım yok? Hani kriz yoktu bu ülkede, neye dayanarak küçülüyorsunuz?" diye konuştu.

KALİFİYE İŞÇİ YOK EDİLİYOR

Kriz bahanesiyle ucuz işgücü için işçilerin işten çıkarıldığını söyleyen Yılmaz, "Samsun'da 2 ay sonra daha düşük fiyata bu emeği satın alacaklar. Patronların tek düşüncesi bu. Rakamlar kimseyi yanıltmasın. Samsun genelinde bin arkadaşımız işten çıkartılırsa, yerine bin kişi daha alınabilir. Ancak bu insanlar da asgari ücretin altında çalışmaya razı olacak olanlar, ya da maaşının asgari ücretli gösterilip maaşının bir kısmın patrona bankadan çektikten sonra geri verenler olacak. Hatta kaçak ve kayıt dışı işçilik bile artabilir maalesef. Bu şekilde kalifiye işçileri yok edeceğiz. Kısa vadede düşünmemek lazım, bunlar bugün geçer ama ülkenin bir adım daha ileri gitmesini istiyorsak işverenler bencil düşünmemeli tam tersine çalıştırdığı personeline sahip çıkmalı. Çünkü o insanlar bir gün, iki gün değil yıllarca o kurumlara para kazandırdılar, gençliklerini verdiler. Ufak bir şeyi bahane ederek kimseyi işten çıkartmamalı. Kriz herkese yansımalı, sadece çalışanlara yansırsa bu doğru değil. Yangından mal kaçırır gibi insanları sokağa dökmemeleri en büyük beklentimiz" dedi.

ETİKETLER; İşçi kriz Nakif Yılmaz
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar