Kurumlar Vergisi Semineri Büyük İlgi İle İzlendi

Ordu Mali Müşavirler odasının düzenlediği Kurumlar Vergisi Seminerine katılım oldukça fazlaydı.

info@karadenizekonomi.com / 12.04.2017

Kurumlar Vergisi Semineri Büyük İlgi İle İzlendi

Ordu Mali Müşavirler Odası, 11 Nisan Salı Günü 13.30 – 16:30 saatleri arasında Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda Kurumlar Vergisi konulu seminer düzenledi. Seminere Oda Başkanı Bahadır Baş, TÜRMOB Genel Sekreteri Dr. Yahya Arıkan, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı YMM Nazım Anıl, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Kurucu Oda Başkanı Orhan Ümit Felek, Trabzon Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Demir, Giresun Mali Müşavirler Odası Başkanı Fikri Çalçalı, Samsun Mali Müşavirler Odası Başkanı Hayrul Kayar, Giresun Mali Müşavirler Odası Önceki Dönem Oda Başkanı Muzaffer Ejder, Samsun, Giresun, Trabzon ve Ordulu meslek mensupları İle stajyerler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Bahadır Baş; ‘‘Bu toplantıları anlamlı kılan, bu toplantıları verimli kılan bu toplantıların yapılmasına sebep olan sizlersiniz katıldığınız geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.TÜRMOB Genel Sekreterimiz Dr. Yahya Arıkan buradalar. Kendisi 1990 yılından bu yana 

örgütlü mücadelenin her tarafında olmuş, elini, gövdesini, yüreğini taşın altına koymuş, bu meslek örgütü için dişini tırnağına takarak mücadele etmiş değerli bir üstadımızdır. Buraya gelerek aramızda olduğu için sizler adına bir kez daha teşekkür ediyorum. ’’dedi.

Konuşmasının devamında ise;

İlimiz kurumlar vergisi alanında 2015 yılı verilerine baktığımızda ilimiz Orta ve Doğu Karadeniz illeri arasında nüfus yoğunluğu açısından üçüncü sırada fakat Kurumlar Vergisi tahakkuku ve matrahı anlamında maalesef dördüncü sıradayız. Ordu ilinde iki bin altı yüz altmış kurumlar vergisi mükellefi elli beş milyonluk kurumlar vergisi tahakkuk yapmış iken, Rize ilinde bin sekiz yüz kurumlar vergisi mükellefi doksan altı milyon liralık kurumlar vergisi tahakkuku gerçekleştirmiştir. Toplam kurumlar vergisi 2015 yılı için otuz sekiz milyar dokuz yüz seksen üç milyon olarak tahakkuk etmiştir. Bu verginin %33 ilk yüz firma ödemiştir. Yedi yüz bin kurumlar vergisi mükellefinin yüz tanesi toplam verginin %33’nü geri kalanı diğer altı yüz doksan dokuz bin şirketse kalanı ödüyor. Bu veriler kurumsallaşmadan uzak, şirket kültürüne sahip olmayan sermaye şirketlerimizin var olduğunu gösteriyor. Muhasebe dünyası olarak bunu en iyi bilenlerdeniz.

TÜRMOB’un fazlasıyla mesleğimiz, meslektaşlarımız için yoğun çaba sarf ettiğini görüyorum. Beyan süreleri konusunda yaklaşık 13 yıldır bu meslek örgütü sorun yaşıyor. 13 yıldır nerdeyse her ay KDV beyan süreleri uzatılsın diye talepte bulunmuş. 3 ayda bir geçici vergi uzatımıyla ilgili talepte bulunmuş. Ama maalesef bu talepler bu konudaki sorunlar görmezden geliniyor. Bu sorunun kaynağı TÜRMOB değildir. Bu sorunun çözümü konusunda çalışan üreten TÜRMOB dur. Bunun bilinmesini istiyorum. Haksız eleştiriler ile, önyargılı düşüncelerle TÜRMOB’u güçsüzleştirmeyi doğru bulmuyorum. TÜRMOB çatı örgütümüzdür. Çatı çökerse hepimiz altında kalırız. Beyan süreleri ile ilgili kalıcı bizlerin talebi doğrultusunda bir adım atılmasını bekliyoruz ’’dedi.

Samsun SMMM Odası Başkanı Hayrul Kayar; TÜRMOB Genel Sekreterimiz Yahya Arıkan ve TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Nazım Anıl hocamızı aramızda görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Samsun, Trabzon, Giresun Mali Müşavirler Odaları olarak sizlere hoş geldiniz diyecek kadar kendimizi yakın ev sahibi olarak görüyoruz. Bu zamana kadar böyle oldu böyle olmaya da devam edecek. Bunun için bizden önce başlayan iş birliğinin bizimle birlikte devamını istiyoruz. Bununda en güzel göstergesi nisbi temsilliğin, dönemselliğin var olduğu seçimlerde kurullarda 20 yıl başkanlık yapan Ahmet Hayvalı, 18 yıllık başkan yapan Ertuğrul Yüksel gibi değerleri bulma şansımız yoktur. Dolayısıyla insanların birbirleriyle daha çabuk kaynaşması gerekiyor. Yarın odaların kaldığı yerden devam edebilmesi için bu birliktelikleri çok önemsiyoruz. ’ dedi.

Haksız rekabet yapanların bir gün kaçacak delik arayacağını herkesin buradan bilmesini istiyorum.

TÜRMOB Genel Sekreteri Dr. Yahya Arıkan; Ordu’ya her gelişimde ayrı bir heyecan yaşıyorum. 1990 yılından beri büyük bir keyifle geldiğim bir ildir. Bu mesleğin geleceği gençler ve kadınlardır. Muhasebe mesleği sadece Türkiye’de değil dünyada da var olan bir meslektir. Türkiye’de ve dünyada büyük bir değişim var. Mesleğe yeni katılan arkadaşlarımız elle defter tutma dönemini yaşamamışlardır. Ama buradaki bir kuşak elle defter tutma, daktilo, facit dönemini yaşadı. Sonra bilgisayar geldi, sonra e-beyan, e-bildirge geldi, daha sonra yaşadığımız süreçte e-fatura, e-defter geldi, nereye gidiyoruz değerli arkadaşlar. Eğer bu değişimi, dönüşüme yetişemezsek mesleğin geleceğini de görmemiz söz konusu değildir.

2016 Ekim ayında yeni yönetim olarak göreve başladık. Şuandaki yönetim kurulu arkadaşlarımızın temel amacı katılımdır. Tribüne oynamak gibi bir derdimiz yoktur. Siyaset yapmıyoruz ve yapmayacağız. Sizden gelen her türlü sorunu anında ilgili kurumlara aktarıyoruz. Bu şekilde de çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte TÜRMOB’un yeni yönetim anlayışı teknolojiye hizmet veren, müşterisine fayda ve değer yaratan, güvenilir işletme danışmanı olmasıdır. Bunun için olmazsa olmazlarımızdan birisi e-birliktir. Gururla söylüyorum çünkü hiçbir meslek örgütünde olmayan bir sistemdir. Haksız rekabeti yapan insanlar bizleriz. Haksız rekabet yapanların bir gün kaçacak delik arayacağını herkesin buradan bilmesini istiyorum. Bu teknolojik alt yapıyla süreç içerisinde mutlaka düzeleceğini bilmenizi istiyorum. Amacımız yüz bin mali müşavirin, beş bin yeminli mali müşavirin ve tüm stajyerlerimize bilgiye anında ulaşabilmesidir. Çünkü bilgi ne kadar hızlı ve doğru ulaştırılırsa herkeste işini o kadar sağlıklı yapacaktır.’’ dedi.

TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı YMM Nazım Anıl ise; ‘‘Sizlerle bir arada olmaktan çok mutluyum. Bu bilgilerimizi sizinle paylaşma fırsatı sunan başta TÜRMOB Genel Başkanımız Prof. Dr. Cemal Yükselen ve Kurullarına, Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş ve kurul arkadaşlarına teşekkür ediyorum.’’ Dedi.

Konuşmasının devamında 2016 yılı Kurumlar Vergisinde Özellik Arz Eden Hususlar, Örtülü Sermaye Faizi ve Transfer Fiyatlandırması, Kurumlar Vergisi Matrahının Saptanması, İlaveler, İstisnalar KKEG, Geçmiş Yıllar Mali Zararları konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Seminerin Bitiminde TÜRMOB Genel Sekreteri Dr. Yahya Arıkan’a Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı YMM Nazım Anıl’a Samsun Mali Müşavirler Odası Başkanı Hayrul Kayar tarafından günün anısına Plaket takdim edildi. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar