Rekolteyi Düşük Gösterenler Fındık Sektörüne Zarar Veriyor

Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Azmi Yılmaz, "Dünya'daki fındık ihtiyacını Türkiye karşılıyor" dedi.

info@karadenizekonomi.com / 18.07.2014

Rekolteyi Düşük Gösterenler Fındık Sektörüne Zarar Veriyor

Yılmaz, yaklaşan 2014 yeni fındık sezonu öncesi ülkemiz de fındık ihracatına yetecek kadar fındık olduğunuolumsuz tablo oluşturmanın ülkemiz de hiç bir kesime fayda sağlamayacağını 2013 yılında fındık rekoltesini 400 bin tonlara düşürenler borsalardan tescil olan 650 bin ton kabuklu fındığı gördükden sonra kamuoyunu nasıl yanıtlıklarını yanlış rekolte açıklayarak fındık rekoltesini gerçek dışında düşük gösterenler fındık sektörüne ve üreticiye yanlış yönlendirme yaparak zarar vermiştir.En son 2013 de bunun sonuçları kimlerin hangi kurumların gerçek rekolteyi açıkladığı ortaya çıkmıştır.Türk fındık ihracatcısı Avrupaya hep doğru rekolteyi vermiştir.Son 10 yılın rakamlarına bakarak bunu açıkca görebilirsiniz,dedi.

Bu yıl fındık bahçelerinde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde fındığın 29-30 Mart gecesi yaşanan dondan zarar gördüğünü belirten Yılmaz buna rağmen Batı bölgesinde ve Samsun’da fındık rekoltesi çok iyi ülkemiz de fındık ihracatına yetecek fındık rekoltesi vardır.500-550 milyon kabuklu fındık olacağına inandığını söyledi.Yılmaz Fındık’da ülkemiz de özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde fındık dalları yaşlandı,verim düştü.Fındık dallarını gençleştirmeli ve dikim sahalarında,verimliliği artırmalıyız.

Dünyada fındık ihtiyacının yüzde 70'inin Türkiye tarafından karşılandığını ifade eden Yılmaz, "Dünyadaki fındık ihtiyacını Türkiye karşılıyor. Ancak bu düşebilir, çünkü son yıllarda İspanya, İtalya hatta Azerbaycan ve Gürcistan'da fındık ekimini arttırdı. Eskiden Gürcistan ve Azerbaycan rekoltesi 25-30 bin ton iken şimdi rekolteleri 80 bin tona çıktı. Bu nedenle dünyadaki fındık ihracatından alabileceğimiz en büyük payı almalıyız.Fındık ihracatında dünya lideri olarak kalabilmemiz gerekiyor" Yılmaz Dünyan’nın en büyük çikolata firmalarından Ferrero firmasının Türkiye fındık ihracat şampiyonu Oltan Fındık firmasını satın almasını fındık sektörü olarakolumlu görüyoruz.Bu satış,Türk fındık sektörüne olumlu yansıyacak,kaliteyi artıracak ,verimi artıracak ülkemiz tarımında iyi tarım uygulamalarının başarıya ulaşmasını ülkemiz de yaşlı fındık dallarının gençleştirilmesini,ülkemiz fındık dikim sahlarında verimin artmasını sağlayacaktır.

ETİKETLER; Azmi Yılmaz
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar