‘’Sigorta limiti 150 bin TL’ye çıkarılmalı’’

TMSF, mevduatta sigorta limitinin 100 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarılması için çalışma başlattı.

info@karadenizekonomi.com / 3.07.2019

‘’Sigorta limiti 150 bin TL’ye çıkarılmalı’’

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) çalışmaları ve hedeflerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF’nin Türkiye'nin finansal güvenlik ağının en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, mevduatta sigorta limitinin 100 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Sigorta işlevini yerine getirmek adına ülkedeki 40 bankadan düzenli periyotlarla prim topladıklarını, bu primi bankacılık sektöründe herhangi sıkıntı olması durumunda kullanmak üzere yönettiklerini ifade eden Gülal, “Bu şekilde rezervimizin toplamı 43,5 milyar TL'ye ulaştı. Bunun sigortalı mevduatı karşılama oranı da yüzde 8 seviyesinde. Sigortalı mevduat ülkemizde 535 milyar TL seviyesinde. Dolayısıyla rezervimizin sigortalı mevduatı karşılama oranı yüzde 8. Bu Avrupa'daki en yüksek oran. Bu oran Avrupa'da yüzde 1, Amerika'da yüzde 0,5. Rezervimizin karşılama oranımızın yüksek olmasının sebebi bizim garanti limitimizin görece düşük kalması.Avrupa'da garanti tutarı 100 bin euro, ABD'de 250 bin dolar, bizde 100 bin TL. Bu limiti artık güncelleyelim istedik. Mevduatta sigorta limitini 100 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarılması için çalışma başlattık. Önümüzdeki süreçte ilgili kurumlar ve paydaşlarımızla birlikte müşterek çalışma yürütüyoruz. İnşallah bu çalışma tamamlandıktan sonra ülkemizdeki sigorta limiti 100 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkacak." dedi.

‘’Bank Asya’ya 967 milyon TL ödeme yaptık’’

Sigortalı mevduatın Türkiye'de 535 milyar TL olduğunu dile getiren Muhiddin Gülal, sigorta limit tutarının artırılmasıyla bu tutarın 100 milyar TL artarak, 635 milyar TL'ye çıkmasını tahmin ediyoruz. Bu bizim için önemli bir gelir kalemi. 17 yıldır Türkiye'de ciddi bir bankacılık krizinin yaşanmaması rezervleri sürekli büyütmemize olanak sağlıyor. Söz konusu süreçte sadece Bank Asya ile alakalı 967 milyon TL ödeme yapmak durumunda kaldık. Bank Asya'dan küçük faiz alacaklarımız var sırası geldiğinde bize ödeyecekler.’’ diye konuştu.

‘’Mevduatlar TMSF’ye devredildi’’

Limite duyarlı mevduat sahiplerinin mevduatlarının sisteme sokulması noktasında 150 bin TL limitinin ciddi katkısının olacağına inandıklarını ifade eden Gülal, yastık altı varlıkların sisteme alınması noktasında bu limitin katkı sağlanacağını vurguladı. Bu süreçte bankacılık sektörüne güvendiklerini belirten Gülal, "Bankacılık sektörümüzün temel parametreleri oldukça kuvvetli." dedi. Gülal, zaman aşımında olan mevduatların TMSF'ye devredildiğini anımsatarak, "Bununla alakalı 2018 yılı zamanaşımı mevduatlarını bu ay sonu itibarıyla aldık. 150 milyon TL'yi mevduat sahipleri bankalarda unuttular. Bunun yüksek olmasından memnun değiliz, burada finansal farkındalık adına sıkıntı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

‘’126 şirkete pay kayyumluğu’’

Gülal, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ aidiyeti olduğu tespit edilen kurumların TMSF kayyumunda yönetilmesiyle alakalı mahkemelerin verdiği kararının bulunduğunu belirterek, 910 şirket TMSF kayyumunda yönetildiğini, 126 şirkette pay kayyumluğu yaptıklarını, 120 gerçek kişinin mal varlığında kayyumluk yaptıklarını, 910 şirketi 299 kayyum ile yönettiklerini, 143'ünün TMSF personeli olduğunu söyledi. Kayyumların huzur haklarıyla ilgili spekülatif haberlerle karşılaştıklarını belirten Gülal, şunları dile getirdi,"Şöyle ifade edeyim. Boydak'ın 30 tane şirketi var, Holdinge ait 30 şirket olmasından dolayı 30 ayrı yönetim yapmıyoruz, tek yönetim yapıyoruz. Arkadaşlar tek şirketten huzur hakkı alıyorlar, ayrı ayrı huzur hakkı almıyorlar. Bu şirketler devir tarihi itibarıyla 44,8 milyar TL iken, 59,8 milyar TL seviyesine ulaştı ve bu şirketler yüzde 32 seviyesinde büyüdü. Özkaynak, olarak 18,7 milyar TL düzeyinde aldık, bugün itibarıyla 22,5 milyar TL seviyesinde. Özkaynak olarak yüzde 20 büyüdüler. İstihdam sayımız da 44 bin 655 kişi." İfadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar