TTB'sının Sunduğu Fındık Projesini Devlet Gündemine Aldı

TTB tarafından uygulanan ‘Fındıkta Verim ve Kalitenin Artırılması” projesinin pilot uygulama kabul edilerek devlet tarafından 10 yıl süreyle desteklenmesi rahat bir nefes aldıracaktır

info@karadenizekonomi.com / 15.08.2014

TTB'sının Sunduğu Fındık Projesini Devlet Gündemine Aldı

Trabzon Ticaret Borsası’nın projesi, Yedinci Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası raporuna girdi. TTB Başkanı Köleoğlu, “Projenin 10 yıla yayılarak uygulanması fındıkta verim ve kalite ile söz sahipliğimizi arttıracaktır.”



Trabzon Ticaret Borsası’nın projesi yedinci Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası raporuna girdi.Konuyla ilgili olarak Trabzon Ticaret Borsası başkanı Şükrü Güngör şu açıklamaları yaptı:

Dünyanın üretiminin büyük kısmını karşılamamıza rağmen, son yıllarda verim ve kalitede yaşanan düşüklük nedeniyle sıkıntılı bir sürece girdiğimiz fındıkta, devlet eliyle yenileme politikalarının uygulanması için gereken adımlar atılıyor.

Fındıkta dekar başına verimin son 10 yılın ortalaması alındığında 80-90 kg’a düşmesi ve yıllık üretim miktarının da 600 bin tonun altına inmesi nedeniyle yaşanan arz sıkıntısını gidermek için, öncelikle yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve genç olanlarında bakımı şekliyle uygulamaya konulan projeler örnek alınarak devletin politika geliştirmesi için çalışma başlatıldı.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, borsa olarak 2002’de başlattıkları ve geçen yıl da “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi” ile detaylı olarak uygulamaya başlattıkları çalışmanın geçen hafta Ankara’da yapılan Yedinci Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın gündemine geldiğini ve hazırlanan rapora girdiğini belirterek şunları söyledi:

“Özellikle ana üretim bölgesi olarak isimlendirilen Ordu’nun Ünye ilçesinin doğusunda kalan kesimde fındık bahçeleri oldukça yaşlandı. Neredeyse asırlık bahçeler var. Bundan dolayı dönümde 150-200 kg olması gereken verim 80-90 kg’a kadar düştü. Son 10 yılın ortalama üretimi de 600 bin tonun altına inerek ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldi. Türkiye, 600 bin tonu ihracat olmak üzere 750 bin tona yakın fındığı satabiliyor. Bu da üretimin tüketimi karşılamaması anlamına geliyor. Bunun için borsa olarak tüm kesimlerin desteği ile eskimiş bahçeleri sökerek yeniden ve farklı tür ile dikim sistemlerine yöneldik. Bu projemizi de şuraya taşıdık. Başbakan ve bakanlar tarafından ilgi gördü.”

Köleoğlu, şura raporuna, “TTB tarafından uygulanan ‘Fındıkta Verim ve Kalitenin Artırılması” projesinin pilot uygulama kabul edilerek devlet tarafından 10 yıl süreyle desteklenmesi rahat bir nefes aldıracaktır” şekliyle uygulamanın girdiğine dikkat çekerek, “Bunun için fındık kanununun çıkarılması, fındığın gen haritasının yapılması ve üreticiye desteğin alan değil, ürün bazlı verilmesi de gerekir. Fındık alanlarının yenilenmesinin devlet politikası haline en kısa sürede getirilmesi için sektörle ilgili tüm kesimlerin çaba göstermesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye’de, Karadeniz bölgesinde yer alan, 700 bin hektarlık bir alanda fındık üretimi yapılıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar