“Yeni paket ekonomiye İVME kazandıracak mı ?”

Ekonomik krizin etkilerini azaltmak için son açıklanan kredi finansman paketiyle 30 milyar TL’lik kredi sağlanacak.

info@karadenizekonomi.com / 16.06.2019

“Yeni paket ekonomiye İVME kazandıracak mı ?”

Hükümet ithalat masraflarını kontrol etmeyi amaçlıyor. İş dünyası temsilcileri bu paketin krizin etkilerini hafifleteceğini söylüyor.

Son bir yılda 3’üncü paket !

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra art arda gelen paketlerden sonuncusu geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. İlk olarak 20 Eylül 2018’de “Dengelenme, Değişim ve Disiplin” sloganıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı, ardından bu paketin 2019 yılı için uygulama adımları kamuoyuna duyuruldu. Albayrak, son olarak da geçtiğimiz haftalarda ‘İvme Finansman Paketi’ kapsamında üç kamu bankası aracılığıyla, hammadde,  ara malı, makine imalatı ve tarım alanlarında toplamda 30 milyar liralık finansman sağlanacağını açıkladı. Yeni ivme paketi ile birlikte Türkiye’nin haziran ayından itibaren cari fazla vereceğini belirten Bakan Albayrak, “Bu başarılı performansın sürmesiyle birlikte, haziran ayından itibaren Türkiye'nin cari fazla vereceğini öngörüyoruz. Yeni Ekonomi Programın'da (YEP) 2019 yılı için biz yaklaşık 26 milyar dolarlık bir cari açık hedefi koymuştuk. Bu resim ortaya koyuyor ki dengelenme sürecindeyiz.” dedi.

Karadeniz Bölgesi’nde istihdam sağlayan ticaret ve sanayi odası başkanları ve iş dünyası temsilcileri gerçek gündemin ekonomi olması gerektiğini söylüyor. Ekonomiyi canlandırmak, üreten ve istihdam sağlayan kesimin faiz yükü altında kalmasını engellemek amacıyla bakanlığın açıkladığı paketleri olumlu bulduklarını kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik reformlar da beklediklerini belirterek gazetemize özel şu açıklamaları yaptılar:

“Kredileri kullanırken dikkatli olunmalı”

 

Son rakamlara göre dünya ekonomisinde bazı daralmaların olduğunu belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “İvme Kredisi üretim ve ihracat amaçlı bir kredi. Bu bakımdan ilgili sektördeki arkadaşlarımızın dikkatli incelemesi gerekir. Bunların önümüzdeki süreci değerlendirme adına faydalı olacağı konusunda iş dünyamızı uyarmak istiyorum. Ama bu kredileri kullanırken de çok dikkatli olmamız kaçınılmaz. Alınan kredilerin mutlaka üretim, kapasite artırımı ve ihracata harcanması gerekir. Kaynakların doğru kullanımı hem özel sektör hem de devlet açısından içinde bulunduğumuz günlerde çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

Giresun gibi iller daha fazla faydalanmalı

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ‘İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi’nin, Türkiye’nin ekonomik sürecine katkı sağladığını, yerli üretim ve yatırım kararlılığının göstergesi olduğunu ifade etti. Başkan Çakırmelikoğlu, “Bu destekler ülkemizin milli ekonomi hamlesine ivme kazandırmayı sürdürecektir. Önümüze sunulan bu destek paketlerinden Giresun gibi vilayetlerde imalat ve ihracat yapan firmaların daha fazla faydalanması gerekmektedir. Türkiye’nin uzun yıllardan bu yana kanayan yarası olan cari açık için panzehir niteliği taşıdığına inanıyoruz. Sayın Bakanımız tarafından açıklanan destekler Giresun gibi fındık ve çayın yanında metal ürünleri ile içecek sanayi imalatında öne çıkan bölgelerin desteklenmesine önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.

“Durağanlığın kalkacak, ekonomi istenilen düzeye gelecek”

Ekonominin canlanması için çalıştıkların söyleyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu,“İş dünyasında sıkıntılar var. Ama bunların aşılacağına yürekten inanıyoruz. Bunun için hükümet ara ara paketler hazırlayıp sunuyor. İnşallah tüm bu paketlerim semeresini alırız. Bizim de beklentimiz bir an önce bu sıkıntıların ortadan kalkması. Bu durağanlığın kalkacağına, ekonominin istenilen düzeye geleceğine inanıyoruz. Bunun için de hep beraber çalışmalıyız. Yandık, öldük, iş yok, kriz var diyerek sıkıntıları aşamayız” ifadesini kullandı.

 

“Paket yeni bir soluk getirecek”

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, “ İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi,  ülkemizin ekonomik sürecine olumlu katkılar sağlayacak. Paket sağladığı finansman imkanıyla yatırım, üretim ve istihdam seferberliğine yeni bir soluk getirecek. Ekonomik yönden zor günler yaşayan üreticiyi de kısmen rahatlatacağına inanıyorum. İVME Finansman Paketi kapsamında, yenileme kapasite artırımı şeklindeki yatırımlar, seçili sektörlerde üretilmiş yeni ve yerli makine satın alımını içeren alıcı yatırımları ile tüm bu yatırımlara bağlı işletme sermayesi ihtiyaçları finanse edilebiliyor.” açıklamasında bulundu.

“Bu paketlerin planlanması, geliştirilmesi yıllara yayılacak”

İvme paketinin gıda sektörünü hissedilebilir ölçüde etkileyeceğini düşünmediğini aktaran Karadeniz Perakendeciler Derneği’nin (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kalafat, “Gıda sektörü ciddi anlamda etkilenmeyecek. Bu paketler küçük işletme kurmak isteyenleri teşvik amacıyla yapılmıştır. Gıda sektörüne kısa sürede çözüm getiremez. Geleceğe yönelik umutlu bir durum olacağını zannetmiyorum. Bundan önceki paketler de çok yararlı olmamıştı.  Bu paketlerin planlanması geliştirilmesi yıllara yayılacak bu yüzden verimli olsa bile bunun etkileri ileri dönmelerde görülecektir.” dedi.

“Gıda fiyatlarının artışına karşı somut çözüm getirmiyor”

Artaş Temel Gıda Zirai İlaç İnşaat Şirketi sahibi ve Ziraat Mühendisi Ahmet Coşar, “ Tarımın bitme noktasına geldiği şu zamanlarda tarıma destek olunması bizi sevindiriyor. Bundan önceki paketler sulama, alet edevat konusunda çiftçilere ciddi yararlar sağladı.  Ama verilen destekler,  planlı programlı olursa daha iyi sonuçlar doğuracak. Mesela devlet beş dönüm sarımsak yapana traktörü yüzde 50 hibe ile veriyorum diyor. Ama sarımsağı aynı parsel aynı noktada beş yıl boyunca yapma taahhüdü istiyor. Yumrulu bitkileri aynı yere 2’nci yıl ekmemek gerekiyor verimi düşüyor ve hastalıklar artıyor.  Böyle olunca o 5 yılın sadece bir yılı verimli ürün alınabiliyor. Diğer 4 yıl boşa gitmiş oluyor. Bu tarz aksaklıkların olmaması gerekiyor. Ayrıca biz yeni teşviklerden ziyade mevcut olanların korunmasına daha çok önem veriyoruz.” diye konuştu. NAZAN BEDİR/ KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar