Yılbaşına Kadar Avrupaya Önemli Bir İhracat Gerçekleşicek

Her Kesimi Yüksek Fiyatlar Tedirgin Ediyor

info@karadenizekonomi.com / 14.10.2014

Yılbaşına Kadar Avrupaya Önemli Bir İhracat Gerçekleşicek

Fındık Brokerlı'ğı yapan ve  aynı zaman da Ordu Ticaret Borsası Meclis Başkanı Salih Güney Fındık sektöründe yaşanan durumları değerlendirdi.Güney  açıklamasın da  tam manasıyla Sanayicinin, İhracatçının, tüm kesimlerde önemli ölçüde Fındık depolama yaptıklarını sektörün kendisini'' Malcı''' hale geldiğini belirterek  bu durumun yılbaşına kadar süreceğini ve Avrupa'nın fındığı çekmesiyle önemli bir ihracat gerçekleşeceğini belirtti.

Fındık Fiyatları 8-9 TL Olsaydı..
Fındık sektöründe 2014 Fındık sezonu 2004 yılındaki gibi özel bir sene rekolte 514 bin ton bekleniyor.Fındık eskiden TMO veya FKB depolarında oluyordu.Şimdi serbest piyasa ekonomisi şartları 2009 yılından bugüne Fındık üreticinin elinde veya sektörün manav, fabrikacı, ihracatçının, Sanayicinin deposunda bu malların büyük bir kısmını Avrupa yılbaşına kadar çekecektir. Rekolte düşüklüğü beklentileri yükseltmiş Fındık Fiyatları arz ve talebe göre rekor seviyeye ulaşmıştır. Herkezde bir beklenti var.Ancak yılbaşı ve Şubat ayında gelecek yılki sezonki tablo görünmeye başladığında Fındık sektöründe yeni şekillenmeler olacaktır. Herkesimi bu yüksek Fiyatlar tedirgin etmiştir.Fındık Fiyatları 10 TL üstünü görmeye başladığında tüm planlar hesaplar yıkıldı. Bu yüksek Fiyatlar ticarete, sanayiciye zarar vermeye başladı. Çünkü Doğu Karadeniz Bölgesinde % 60 üreticinin gariban üreticinin hiç fındığı olamamıştır. Bu yüksek Fiyatların gerçek gariban üreticilerede faydası yoktur.Keşke Fındık Fiyatları 8-9 olsaydıda herkezin fındığı olsaydı.. Sahillerdeki ve batıdaki üretici  mağdur  değildir. Gariban olan yükseklerdeki üretici, bu yüksek fiyatlardan faydalanamıyor.

Ülkemizde Fındık dikim sahalarında verim düşmüştür.Ziraat odaları verimi artırmayı ve 2015 destekleme ödemelerinin üreticiye yapılmasını gündemlerine almaları gerekir. Iç piyasada ve dış piyasada bu yüksek fiyatlarla tüketim düşecektir. Dolayısıyla bu rekolte ihracatımıza yetecektir. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar