YILPORT Holding'ten girişim

Türkiye'nin global liman işletmesi YILPORT Holding, OOCL'in bünyesinde olan Long Beach Container Terminali'in (LBCT) işletmek amacıyla, COSCO ile görüşmelere başladığı öğrenildi.

info@karadenizekonomi.com / 23.03.2019

YILPORT Holding'ten girişim

Yıldırım Holding bünyesindeki Yılport Holding A.Ş. ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Long Beach kentindeki limanın işletmesini 2 milyar dolara satın almak için Cosco şirketiyle görüşmelerini sürdürdüğü öğrenildi.

Türkiye'nin global liman işletmesi YILPORT Holding, OOCL'in bünyesinde olan Long Beach Container Terminali'in (LBCT) işletmek amacıyla, COSCO ile görüşmelere başladığı öğrenildi.

ABD YÖNETİMİ DEVİR İSTEDİ

Çinli COSCO'nun dünyanın 8. büyük konteyner operatörü OOCL'i 6 milyar 300 milyon dolara satın almasıyla birlikte dünyanın üçüncü büyük konteyner hat operatörü gelmesi nedeniyle ABD Yönetimi, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, COSCO'nun Long Beach Container Terminali'ni (LBCT) üçüncü bir şirkete devretmesini istedi. COSCO'nun ABD Yönetiminin kaygılarını ortadan kaldırmak amacıyla Long Beach Container Terminali'ni (LBCT) elden çıkartacağını kaydetmesiyle birlikte, Türkiye'nin global liman işletmecisi YILPORT Holding, LBCT'ye talip oldu.

GÖRÜŞMELER SONUÇLANMADI

Samsunspor A.Ş.'nin de en büyük hissedarı olan Robert Yüksel Yıldırım'ın İcra Kurulu Başkanı olduğu Yıldırım Holding'e bağlı 5 holdingden birisi olan YILPORT ABD'nin Kaliforniya Eyaletindeki Long Beach şehrinin konteynır terminaline 2 milyar dolar teklifle talip oldu. Yılport ile terminalin sahibi Cosco Shipping Holdings Co. arasında yapılan görüşmelerin henüz sonuca ulaşmadığı, Yılport'un dışında bir başka şirketin daha teklif verdiği belirlendi.

ABD'NİN EN ÖNEMLİ LİMANLARINDAN

Long Beach Limanı, her yıl 7,5 milyondan fazla konteyner ticareti kapasitesiyle ABD’de en yoğun ikinci konteyner limanı durumunda. 

Long Beach terminali, ABD'de kapsamlı otomasyona sahip az sayıda istasyondan biri ve dünyanın en büyük konteyner gemilerinin yanaşma imkanı bulabiliyor. Terminal, her biri 20.000'den fazla konteynır taşıyan gemileri taşımak için genişletiliyor. Long Beach Limanı, geçen yıl giren ve çıkan 7.5 milyondan fazla konteyner ile ABD ticaret hacminin yaklaşık beşte birinin gerçekleştiği liman olarak dikkat çekiyor. Long Beach Limanı, ABD'nin Çin'den yaptığı ithalatın da ana merkezi konumunda.

2.2 MİLYAR DOLAR AYIRDI

Yılport yetkilileri Bloomberg News’e Şubat ayında yaptıkları açıklamada, "Önümüzdeki üç yıl boyunca mevcut liman projelerini genişletmek ve Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Avrupa’daki satın almalar için 2,2 milyar dolar harcamayı planladıklarını" söyledi.  Yılport'un ana ortağı olan Yıldırım Group, konteyner nakliye şirketi CMA CGM Group'un yüzde 24 hissesine de sahip bulunuyor.  YILPORT Holding, Drewry 2017 sıralamasında, dünyanın en büyük 12. terminal operatörü ünvanını da elde etti.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar