Ziraat Odasını Baz Alan Herkes Zarar Etmiştir!

Ziraat odaları bedel ödemedikleri için bunun bedelini üretici ve sektör temsilcileri ödüyor.

info@karadenizekonomi.com / 23.07.2014

Ziraat Odasını Baz Alan Herkes Zarar Etmiştir!
ULUSAL FINDIK KONSEYİ BAŞKANI SEBAHATTİN ARSLANTÜRK:ZİRAAT ODALARI REKOLTEYİ HER YIL DÜŞÜK GÖSTERİYOR.EN SON 2013’DE KAMUOYUNU YANILTTILAR.ONLARA GÖRE İŞ YAPANLAR ÜRETİCİDE ,TİCARET
 ERBABIDA ZARARA UĞRAMIŞTIR.

 

Ulusal Fındık konseyi başkanı Sebahattin Arslantürkziraat odaları maalesef ülkemizde her yıl fındık rekoltesini düşük göstererek kamuoyunu yanıltıyorlar,diyerek şu açıklamaları yaptı:
Ziraat odalarıbedel ödemedikleri için bunun bedeliniüretici ve sektör temsilcileri ödüyor.2013 yılı rekoltesini 485 bin ton gösteren ziraat odaları2013 rekoltesi 700 bin tonlara yaklaştı.Çıkıp kamuoyundan özür dilemek yerine2014 rekoltesi 500-550 bin ton kabuklu olarak gözükürken halen hatada ısrar ederek 2013 yılında yaptıklarını 2014 yeni sezonunda devam ettiriyorlar.Ziraat odasının rekoltesini baz alan dikkate alanüretici ve ticaret erbabı büyük zarar etmiştir.Farkında olmadan manüplasyon yapıyorlar.Ziraat odaları Avrupayı yanıltamaz çünkü Avrupa bilimsel olarak İhracatcı birliklerinin raporunu dikkate alıyor,çünkü son 10 yıla bakarsak İhracatcı birliklerinin rekolte tahminleri gerçekleşen en yakın rekolte tesbitleri olmuştur.Ziraat odaları özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde fındık dalları yaşlanmış,dikim sahalarındaverim düşmüşbu sıkıntıları çözmeleri gerekirken kamuoyunu yanıltmaya üreticiye ve sektöre zarar ettirmeye devam ediyorlar.
Düşük rekolte tahmini kısa vadede birilerini yanıltsa da orta vadede, fındık fiyatını yükseltmez. Diğer yandan, yüksek rekolte tahmini de fındığın fiyatını düşürmez. Bu tür spekülasyonlar arz ve talep ilişkisinde zamanlama krizi yaratır. Oysa ki, bu tür sun’i krizlerin kimseye fayda sağlamadığı da aşikardır.
Yanlışın başta fındık üreticimiz olmak üzere fındığın tüm paydaşlarına en ufak bir hayrı yoktur. Spekülatif rakamlar üzerine kurulu beklentiler spekülasyona inananlar için  hayal kırıklıklarına ve iktisadi yıkımlara, dönüşür. Piyasa uzun ve orta vadede spekülasyonla yönetilmez. Türk Fındık sanayi ülkemiz de 50 bin aileye iş,aş,istihdam sağlıyor.Ülkemize 2 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor.Sanayiciyi,ihracatcıyı,tüccarımızı,fabrikacımızı ve üreticimizi kimsenin yıpratmaya hakkı yoktur.Ziraat odaları artık ihracatcıyı,üreticiye hedef göstermekten bir suçlu aramaktan vazgeçsinler,ülkemiz de fındık dikim sahalarında verimi artırmak,yaşlı fındık dallarının gençleştirilmesi gibi önemli projeleri hayata geçirsinler.Artık ziraat odalarının rekoltelerini hiç kimse dikkate almıyor.Alanlarda zarar ediyor.
Bu konuda Devletimiz adına her türlü fındık alım satımında tescil görevini yapan Ticaret Borsalarının müstahsil satışları kaydı ve ilgili mevzuata göre İhracatçı Birlikleri kaydına girme zorunluluğu olan resmi ihracat rakamları baz alınmalıdır.2014 yeni fındık sezonunda Ulusal fındık konseyi olarak 500-550 bin ton arası bir rekolte bekliyoruz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar