İhracatçıya sağlanacak kolaylık büyümenin önünü açar

Ülkemizin ve bölgenin büyümesinde, istihdamın artmasında temel itici gücün ihracat olduğuna dikkat çeken DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu, ihracatçıya kolaylık ve imkan sağlanması gerektiğini vurguladı.

info@karadenizekonomi.com / 25.07.2022

İhracatçıya sağlanacak kolaylık büyümenin önünü açar

Ülkemizin ve bölgenin büyümesinde, istihdamın artmasında temel itici gücün ihracat olduğuna dikkat çeken Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Saffet Kalyoncu, ihracatçıya sağlanacak her kolaylık ve imkânın ülkemizin ihracatını daha üst seviyeye taşıyarak temelde ekonomik büyümeye katkıda bulunacağını açıkladı.

Lojistik ve tedarik üs olma yolunda büyük bir fırsatın doğduğunu söyleyen Kalyoncu, “İhracatçının her zamandan daha fazla desteklenmesi ve teşvik edilmesi, önündeki tüm bürokratik engellerin ortadan kaldırılması, sorunlar karşısında çok hızlı ve proaktif çözümlerin ortaya konulması gerekmektedir” diyerek açıkladı.

 

İhracatta ülke sayısı artış gösterdi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2021 yılında daha öncekilere yıllara göre ülke sayısında artış olduğunu ifade eden Kalyoncu, “Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği yetki sahamızda bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinin tamamında 2021 yılında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 1 milyar 514 milyon 486 bin 467 dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret lojistiği açısından ülkemizin diğer bölgelerine göre altyapı yetersizliklerinden dolayı dezavantajlı durumda bulunmasına karşın, Doğu Karadeniz Bölgemizden 2021 yılında 138 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirilerek 2020 yılındaki 128 ülke sayısının üzerine çıkılmıştır” diyerek açıkladı.

 

Rusya Ukrayna Savaşı bölge ihracatını olumsuz etkiledi

2022 yılı ilk yarı ihracat rakamlarında önceki yıla göre yüzde 14 oranında düşüş gerçekleştiğini belirten Kalyoncu, “2022 yılı Ocak-Mayıs ihracat verilerine göre, bölgemizden 551 milyon 166 bin dolar ihracat gerçekleşmiş olup söz konusu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında düşüş anlamına gelmektedir. Yaşanan düşüşün en önemli sebebi, önemli ticari partnerlerimizden Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında yaşanan savaş durumudur” diyerek açıkladı.

 

Doğu Karadeniz’de su ürünleri sektörü büyüyor

Su ürünleri sektörünün bölgede büyüdüğüne dikkat çeken Kalyoncu, “Son yıllarda hızla yükselen bir sektör olan somon yetiştiriciliğinin artması ile birlikte Doğu Karadeniz Bölgemizden ihracatı hızla yükselen su ürünleri sektörüne yönelik yürüttüğümüz çalışmalarla firmaların ihracata hazırlanmasını amaçlıyoruz. Türk somonu olarak ün yapan Gökkuşağı Alabalığı'nın "Turkish Salmon From Black Sea" markası ile markalaşması sağlanarak, su ürünleri kümesinde yer alan firmalarımızla ilk etapta dünyanın önde gelen su ürünleri fuarlarında tanıtım yapmaktayız. Bu amaçla son yıllarda Türk somonu ihracatı çok hızlı bir gelişme kat ederek 100 milyon doların üzerine çıkmıştır. Rusya, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, AB Ülkeleri ve Vietnam’a ihraç edilen ürün ihracatı önümüzdeki yıllarda yaptığımız tanıtım çalışmaları ile daha üst noktalara ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Türk çayının bilinirliliğini arttıracağız

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin fındıktan sonra en önemli tarımsal ürünlerinden çayın bilinirliliğini arttırmak için çalışma yaptıklarını kaydeden Kalyoncu,  “Türk çayının marka değerinin artırılması, çay imalatçısı firmalar arasında işbirliklerinin geliştirilmesi ve yeni inovatif ürünler geliştirilerek ihracata yönelmeleri yanında Türk çayının marka bilinilirliğinin artırılması amacıyla Doğu Karadeniz Bölgemizdeki çay imalatçılarının yer aldığı Ur-Ge projemizi de Ticaret Bakanlığımızın onayına sunduk. Bu proje ile çay imalatçısı firmalarımızın farklı ülke pazarlarına açılımları sağlanacak ve yapacak olduğumuz tanıtım çalışmaları ile de Türk çayının ihracatının daha üst noktalara ulaşması sağlanmış olacaktır” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar