İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi yüzde 49'a geriledi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, geçen ay 49'a geriledi.

info@karadenizekonomi.com / 9.10.2023

İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi yüzde 49'a geriledi

 

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Eylül 2023 sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde eşik değer 50'nin altında kaldı ve 49 olarak gerçekleşti. Ağustosta 49,1 olan endeks, eylülde 49'a gerileyerek üst üste iki ay 50 olan eşik değerin altında kalmış oldu. Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki genel talep koşulları özellikle Avrupa'daki zayıflık nedeniyle eylül ile üst üste iki ay bozuldu.

Büyümenin merkezi yine Orta Doğu ve Hindistan olurken, ABD'de talep koşulları üçüncü çeyrek sonunda genel olarak istikrarlı seyretti. İhracat pazarlarının talep koşullarındaki bozulma bir önceki aya oldukça yakın seyretti. İhracat iklimindeki zayıflama büyük ölçüde Avrupa'dan gelen talebin azalmasından kaynaklandı. Türk imalatçılarının Avrupa'daki en büyük dört ihracat pazarı olan Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa'da ekonomik aktivite eylül ayında düşüş kaydetti. Bu pazarlar toplamda Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturuyor.

Avrupa'nın diğer ülkelerine bakıldığında, Hollanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde de üretimin azaldığı görüldü. İspanya, İrlanda ve Yunanistan'daki büyüme ise görece pozitif oldu. Öte yandan, ABD'de ekonomik aktivite üçüncü çeyrek sonunda da genişlemeyi sürdürdü. Üretim ağustosta olduğu gibi çok sınırlı bir artış gösterdi.

Katar'da ekonomik aktivitede belirgin artış

Orta Doğu'da talep genel olarak canlılığını korudu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'da büyüme ivme kazanırken, Katar'da da ekonomik aktivite belirgin artış sergiledi. Mısır ve Lübnan'da ise üretimin azaldığı görüldü. Orta Doğu hariç tutulduğunda, anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde en hızlı genişleme Hindistan'da ölçüldü. Bu ülkede büyüme bir önceki aya çok yakın seyretti ve güçlü seyrini korudu. Diğer BRIC ülkelerinin performanslarında ise farklılıklar gözlendi. Rusya'da üretim belirgin bir şekilde artmaya devam ederken, Çin'de büyüme son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Brezilya'da ekonomik aktivite ağustos ayındaki hafif artışın ardından yeniden düşüşe geçti. Bu düşüş hafif olmasına rağmen yaklaşık son 2,5 yılın en belirgin düzeyinde gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Avrupa'daki ekonomik zayıflık eylül ayında Türk imalatçıları için engel oluşturmaya devam etti ve üçüncü çeyrek sona ererken dış pazar satışları açısından firmaların önündeki seçenekleri sınırlandırdı. Buna ek olarak ABD'deki büyümenin ılımlı seyretmesi sonucu, kilit ihracat pazarları içerisinde talep artışının ana kaynağı yine BAE oldu. Rusya'da da ekonomik aktivite dirençli görünümünü korudu." değerlendirmesini yaptı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar