Öncelik kaliteli ürün

Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, ihracat gelirlerinin artmaya devam ettiğini belirterek, “En büyük önceliğimiz kaliteli ürünü kaliteli şekilde sunmak. Yıllardır bunu başararak, ihracatımızı artırmayı sürdürüyoruz” diyor.

info@karadenizekonomi.com / 3.09.2022

Öncelik kaliteli ürün

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 191., Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı İlk 1000 İhracatçı listesinde ise 119. sırada yer alan Durak Fındık, yatırımlarına devam ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, “İhracatımızı geliştirmek için çalışmaya ve kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Müşterilerimize kaliteli ürün temin edip, ihracatımızı artırmayı sürdürüyoruz” diyor.

 

KURUMSALLAŞMA ARTMALI

Karadeniz’in ihracatçı firma sayısını artırması gerektiğini dile getiren Durak, “Bugünkü şartlarda ihracat yapmak kolay değil çünkü bir finansman yaratmanız ve yatırım yapmanız gerekiyor. O nedenle bölgede bu ayrışmanın ve konsültasyonun devam edeceğini düşünüyorum. İhracatçı firma sayısı, 15 sene önceye göre bugünkünün üç katıydı. Ayrıca, maalesef sektörün işe bakışı kısa vadeli ve çok yüzeysel. Avrupa ülkeleri daha profesyonel bir yapılanma ve kurumsal kimlik istiyor. Bunlara cevap vermesi gerekiyor. Türkiye'deki üretici firmalar bunlara cevap veremediğinde maalesef oyunun dışında kalıyor” diye konuşuyor.

“DÜNYADA RİTİM BOZUKLUĞU VAR”

Durak, dünyanın ekonomik krizle boğuştuğunu belirterek, “Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, ardından enerji fiyatlarının yükselmesi büyük sorun yaşatıyor. Gıda enflasyonu Türkiye’de olduğu gibi birçok ülkenin de öncelikli sorunları arasında. Ekonomide normalleşmenin ne zaman yaşanacağına dair net bir cevap vermek oldukça zor. Bu fiyat seviyelerinin kısa zamanda gerileyeceğini düşünmüyorum. Bu seviyeler kalıcı bile olabilir çünkü dünyada bir ritim bozukluğu var” ifadelerine yer veriyor.

TEMİZ ENERJİYE YATIRIM

İş yapış biçimlerini kolaylaştıracak yatırımlara öncelik verdiklerine vurgu yapan Durak, “İşletmelerimizin çatısını güneş enerjisi panelleriyle döşeyip hem temiz enerjiyi sürdürülebilir kılmak hem de enerji maliyetlerimizi bir an olsun düşürmek istiyoruz. Bunun dışında bir de yeni depo yatırımımız var. Bu ekonomik konjonktürün içerisinde borçlanarak yatırım yapmak istemiyoruz. Şimdi, riskleri minimize etme zamanı. İşlerimize ve yatırımlarımıza bu şekilde devam ediyoruz” diyor.

ZOR BİR SÜREÇ

BDDK’nın, TL kredi kullanımında şirketlerin döviz varlıklarını 15 milyon TL'yi aşmaması sınırı getirmesi kararını da değerlendiren Durak, “Bu politikaların mecburiyet sonucunda uygulandığını düşünüyorum. İhracatçıların bunu tolere etmesi çok kolay değil. Zor bir süreç. Biz de elimizden gelen anlayışı göstermeye çalışıyoruz ama ihracat yapabilmek gerçekten kolay bir mevzu değil” ifadelerine yer veriyor.

Durak, dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik iklimin nereye evrileceğini görmeye çalıştıklarını belirterek, “Fındıkçıyı zor bir eylül ayı bekliyor. Çünkü finansmana ulaşım konusunda bazı tereddütlerimiz var. Bunların aşılmaması durumunda zor bir dönem yaşanacaktır. O nedenle bunları nasıl aşacağımızın çalışması içerisindeyiz” diyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar