TİM İlk 1000’de Karadeniz fındıktaki gücünü ortaya koydu

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) her yıl geleneksel olarak düzenlediği İlk 1000 İhracatçı Raporu açıklandı. Listeye Karadeniz Bölgesi’nden 41 firma girerken bunların 13 tanesinin fındık firmalarından oluşması Karadeniz’in fındıktaki gücünü ortaya koydu.

info@karadenizekonomi.com / 20.06.2022

TİM İlk 1000’de Karadeniz fındıktaki gücünü ortaya koydu

TİM’in 2021 yılı İlk 1000 İhracatçı raporunda Çorum 2, Düzce 5, Giresun 3, Gümüşhane 1, Karabük 4, Kastamonu 1, Ordu 4, Rize 2, Samsun 9, Trabzon 8, Zonguldak ise 2 firma ile yer aldı. İhracat şampiyonlarının arasında olmanın gururunu yaşadıklarını açıklayan Karadeniz’li firmalar ve Sanayi Odası Başkanları açıklamalarda bulundular.

SAMSUN TSO:

Samsun, katlayarak devam ediyor

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, yaptığı açıklamada, TİM’in açıkladığı, 2021 Yılı İlk 1000 İhracatçı Firması’ listesinde yer alan Samsunlu firmaları başarılarından ötürü kutladı. Listede, Samsun ihracatçı firmalarının etkin olarak yer almasının, kent ekonomisi adına gurur verici olduğunu söyleyen Başkan Murzioğlu, “Listeye giren tüm firmalarımızın işverenlerini ve emekçilerini kutluyorum. Yaptıkları ihracatlarıyla ilk bin sırada Türkiye’nin dev firmaları arasında kendilerine yer bulan firmalarımızın başarıları takdire şayandır. Kentimizin üreten, katma değer yaratan yıldızlarıyla ne kadar övünsek azdır. İhracatın kalkınmada ne denli önemli bir faktör olduğunun farkındayız. Samsun hepimizin bildiği gibi geçen yıl tarihinde ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparak, rekor kırdı. Bu yılki göstergeler geçen yıla göre daha da iyi. İhracatımız katlayarak devam ediyor. Samsun bugün dünyanın 150’den fazla ülkesine ihracat yapan bir il konumunda. Ama ihracatta bulunduğumuz konum yeterli mi, değil. Samsun daha iyi yerlerde olmalı. Bu potansiyel de bizde var. Oda olarak ihracatı artırıcı tüm yardımcı etkenleri harekete geçirmek için çaba harcıyoruz. Temennimiz ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı verebilmek için daha fazla ihracat yapabilmek. İnşallah belirlediğimiz hedefimize de hep birlikte el ele vererek ulaşacağız” diye konuştu.

FERRERO FINDIK TÜRKİYE:

Ülke ihracatına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 29’uncusu düzenlenen ‘TİM Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde, Ferrero Fındık art arda altıncı kez ‘Fındık ve Mamulleri Sektör Birincisi’ oldu.  Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın ödülü değerlendirdiği konuşmasında, “Herkes için değer yaratan bir fındık sektörü oluşturma vizyonumuz doğrultusunda, paydaşlarımızın iş birliğiyle, tüm değer zinciri boyunca hedeflediğimiz mükemmelliğe ulaşmak üzere çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bizi onurlandıran bu kıymetli ödülle birlikte, yüksek bir inanç ve motivasyonla, ülkemiz ekonomisine ve ihracatına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

SAMSUN YURT SAVUNMA:

Samsun Yurt Savunma, listedeki tek silah üreticisi

CANiK markasıyla, dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma (SYS), savunma sanayi ihracatında da ilk 10 arasında yer alırken, listedeki tek silah üreticisi olma başarısı elde etti. SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, “Türk savunma ve havacılık sanayinin yükselen değeri, tüm dünyanın ilgi odağı haline gelmiş durumda. Biz de CANiK markamızla, ihracatta büyümeye odaklanarak, Türkiye’nin dünyadaki savunma sanayi alanında gücünü temsil ettiğimiz için gurur duyuyoruz. Üretiminin yüzde 95’ini 69 ülkeye ihraç eden bir şirket olarak çözümlerimizle markalar arasındaki ekosisteme katkı sağlıyoruz. Geçen yıl ABD'ye ihracatta dünya 3'üncüsü olma başarısını elde ettik. Yılda 450 bin tabancaya ilaveten geliştirdiğimiz yüzde yüz yerli ve milli uçaksavarımız ile dünya endüstri devleri arasında yer almaya devam ediyoruz” diye konuştu.

ULUSOY UN:

Başarılı bir şirket yönetim süreciyle ihracatımızı artırdık

Geçen yıl listede 350. sırada yer alan Ulusoy Un, listede 27 basamak yükselirken, kendi sektörünün de 23. firması olarak başarısını perçinledi. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Türkiye, 2021 yılında önemli bir kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Bununla aynı zamana denk gelen, dünyada yaşanan üretim kaybı ve emtia fiyatlarındaki artış neticesinde, Türkiye’de de fiyatların son derece hızlı yükseldiği bir dönemi yaşadık. Tüm bu sürece başarılı bir şirket yönetim süreciyle ihracatımızı artırdık” dedi.

DURAK FINDIK:

Yatırımları arttırarak sürdürüyoruz

İşlerini daha fazla büyüterek geliştirmek için çok çalışmalarının sonucu olarak sıralamada yer aldıklarını söyleyen Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, ihracat ve istihdam sağlayarak ülke ve bölge ekonomisine daha fazla yatırım yapacaklarını söyledi. Yatırım ve projelere ağırlık verdiklerini belirten Durak, “Bin kişilik istihdam sağlayan şirketimizin daha fazla gelişmesi için yatırım ve projelere devam ediyoruz. Şirketimizi daha fazla büyütebilmek için sosyal sorumluluk projeleri, dijitalleşme ve yeni teknolojilerden faydalanma gibi çeşitli yatırımları artırarak sürdürüyoruz. Ancak sıralamada olabilmek için devamlı yatırım yapmak ve çok çalışmak gerekiyor. Karadeniz firmalarının da elinden geleni yaptıklarına inanıyorum” dedi.

SAMPA:

Global fırsatları çok hızlı lehimize çevirdik

Sampa olarak başarılarının planlı çalışmayla geldiğini söyleyen Sampa Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, “Sampa olarak biz, başarıyı bir tesadüf olmaktan çok planlı çalışmamızın bir sonucu olarak görüyoruz, firma olarak da başlıca hedefimiz ihracat. Global fırsatları çok hızlı şekilde lehimize çevirebilecek şekilde aksiyon alan dinamik bir yapımız var. Dolayısıyla ihracatın ülkemiz için değerini bilerek, hedeflerimizi dünyanın her yerinde ulaşılabilir olmak üzerine kuruyoruz. 160’dan fazla ülkede Sampa markası olarak, bayilerimizde, servislerde ve yollarda olmaktan gurur duyuyoruz. Hedeflerimiz ile doğru orantılı olarak, her sene TİM İhracatçılar listesi sonuçlarını heyecanla bekliyoruz ve sonuçlarla gururlanıyoruz. Bu sene de listede 110. Sıraya yükseldik ve bu beklediğimiz bir sonuçtu, bu sonuçtan da memnunuz” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ:

İhracat, yüzde 33 artışla 123 milyar doları aştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "2021 yılında ilk 1000 firmamızın ihracatı, yüzde 33 artışla 123 milyar doları aştı. Geçen sene listede olmayan 173 firmamız, bu sene ilk 1000 arasına girmeyi başardı. Bu yıl tam 15 firmamızın ihracatı 1 milyar doları aştı. Listede yer alan firmalarımızın yüzde 80’i yüzde 100 yerli firmalardan oluşuyor." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı 2021’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye'nin ihracat şampiyonu Ford Otomotiv oldu. Ford Otomotiv'i ise sırasıyla Toyota Otomotiv ve Türkiye Petrol Rafinerileri takip etti.

TİM tarafından gerçekleştirilen araştırma, ihracatın en büyük kuruluşlarının yıllık performanslarının gözlemlenmesine ve birçok detaylı analiz yapılmasına olanak sağlıyor. Araştırmaya göre, 2021'deki toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 32,8 artış kaydederek 225 milyar 220 milyon dolar oldu. İlk 1000'de yer alan şirketlerin 2021'deki toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 33,2 artarak 123,3 milyar dolara ulaştı. Bu şirketlerin toplam ihracattan aldıkları pay yüzde 54,7, 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısı da 15 oldu.

Yerli firmalar ilk 1000'in yüzde 80'ini oluşturdu

Araştırmaya göre, 2021'de ilk 1000'de 827 firma yer alırken, bu yıl 173 firma ilk kez 1000'in arasına girmeyi başardı. Yerli firmalar ilk 100'in yüzde 80'ini oluşturdu. Bu firmalar, ilk 1000'in toplam ihracatının yüzde 63'ünü gerçekleştirdi. İlk 1000'in yüzde 66,5'i üretici-ihracatçı firmalardan oluştu. İlk 1000 firmanın yüzde 57,7'si Marmara Bölgesi'nde olurken, listede 52 ilden firmalar yer aldı.

 

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

 

2021 YILINDA EN YÜKSEK İHRACAT YAPAN İLK 10 FİRMA

1- Ford Otomotiv

2- Toyota Otomotiv

3- Türkiye Petrol Rafinerileri

4- Kibar Dış Ticaret

5- Vestel Ticaret

6- Arçelik

7- Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları

8- Socar Türkiye Petrol

9- HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi

10- TGS Dış Ticaret

 

ÖDÜL ALAN 27 SEKTÖR ŞAMPİYONLARI

Hizmet İhracatı Özel Ödülü: Türk Hava Yolları

Hizmet Sektörü İhracat Şampiyonu: Türk Hava Yolları

Otomotiv Endüstrisi Sektörü İhracat Şampiyonu: Ford Otomotiv

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Türkiye Petrol Rafinerileri

Çelik Sektörü İhracat Şampiyonu: HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi

Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü İhracat Şampiyonu: TGS Dış Ticaret

Elektrik ve Elektronik Sektörü İhracat Şampiyonu: Vestel Ticaret

Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörü İhracat Şampiyonu: Kibar Dış Ticaret

Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü İhracat Şampiyonu: AK-PA Tekstil İhracat Pazarlama

Makine ve Aksamları Sektörü İhracat Şampiyonu: Türk Traktör ve Ziraat

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Hayat Kimya

Mücevher Sektörü İhracat Şampiyonu: İstanbul Altın Rafinerisi

İklimlendirme Sanayii Sektörü İhracat Şampiyonu: Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima

Madencilik Ürünleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Ekom Eczacıbaşı Dış Ticaret

Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Ekom Eczacıbaşı Dış Ticaret

Su Ürünleri ce Hayvansal Mamuller Sektörü İhracat Şampiyonu: KLC Gıda Ürünleri

Savunma ve Havacılık Sanayi Sektörü İhracat Şampiyonu: Baykar

Halı Sektörü İhracat Şampiyonu: Erdemoğlu Dış Ticaret

Yaş Meyve ve Sebze Sektörü İhracat Şampiyonu: Uçak Kardeşler Gıda

Fındık ve Mamulleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Ferrero Fındık

Meyve Sebze Mamulleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Göknur Gıda Maddeleri Enerji

Deri ve Deri Mamulleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Flo Mağazacılık ve Pazarlama

Gemi, Yat ve Hizmetleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Tersan Tersanecilik

Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Aydın Kuruyemiş

Tütün Sektörü İhracat Şampiyonu: JTI Tütün Ürünleri Sanayi

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü İhracat Şampiyonu: Verde Yağ Besin Maddeleri

Süs Bitkileri ve Mamulleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Çiçekçiler Birliği

Diğer Sanayi Ürünleri Sektörü İhracat Şampiyonu: Polin Dış Ticaret

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar