İhracatı Geliştirme A.Ş. faaliyete geçti

Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara özel destekler ve kefalet vermek üzere TİM ve Eximbank tarafından 2021 yılı Ekim ayında kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin (İGE A.Ş.) 1 Mart 2022 tarihiyle faaliyete geçtiğini bildirdi.

info@karadenizekonomi.com / 1.03.2022

İhracatı Geliştirme A.Ş. faaliyete geçti

Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, küresel ekonomiyi birçok açıdan derinden sarsan pandemi döneminde Türkiye ekonomisinin sağlam bir duruş sergilediği belirtilerek, ihracatın 2021 yılında yüzde 33 oranında artışla 225,4 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdığı vurulandı. Açıklamada, 2022 yılı Ocak ayında yüzde 17 artışla 17,6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaşılması da bu artışın devam edeceğinin göstergesi olduğu dile getirildi.

     Açıklamada, “İhracatımızdaki bu başarının katlanarak devam etmesini teminen ihracatçılarımıza mevcut desteklerimize ilave bir destek mekanizması daha sunuyoruz.  Kredi garanti ve kefalet uygulamaları yoluyla mal ve hizmet ihraç edenlerin finansmana erişim imkânlarını genişletmek, desteklemek, kolaylaştırmak ve özellikle ihracat kredileri için kefalet vermek üzere TİM ile Eximbank’ın öz kaynaklarıyla 2021 yılının Ekim ayında İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE A.Ş.) kuruldu. Aralık ayında ise 61 ihracatçı birliğimizin ortaklığıyla sermaye yapısı güçlendirilen İGE A.Ş., Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ocak ayında vermiş olduğu müjde çerçevesinde 1 Mart 2022 itibarıyla faaliyete geçti.İGE A.Ş. ile birlikte, teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimleri kefalet suretiyle sağlanacaktır. İhracatçılar artık kredi almak için gayrimenkulünü, fabrikasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak” ifadeleri kullanıldı.

 

İhracatçı sayısı 101 bini aştı

     İhracatta yaşanan artışın süreklilik arz edeceğine ilişkin en önemli göstergelerden biri de ihracat yapan firma sayımızdaki önemli artış yaşandığı bildirilen açıklamaya göre, “Geçtiğimiz yıl 32 binden fazla firmamız ihracata başlamış ve ihracatçı sayımız 101 bini aşmıştır. Bu doğrultuda, ihracatçılarımızın kaynaklarıyla kurulan ve sadece ihracatçılarımızın erişimine açık olan İGE A.Ş. özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımızın ihracat kredisi bağlamında finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını ve ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına ilave bir katkı sağlayacaktır. Öte yandan, ihracatçı birlikleri üzerinden gerçekleştirilen ihracat işlemlerinden belli oranlarda yapılan kesintilerin de şirketin sermayesine aktarılmasıyla, İGE A.Ş.’ye ilave bir sermaye katkısı sağlanarak sürekli güçlü bir finansal yapı içerisinde olması ve böylece kendini yenileyen bir sermaye yapısı oluşturulması, ihracatçılarımıza sürekli ve etkin bir şekilde hizmet verilmesi amaçlanmaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılarak, mevcut pazarlarımızda yerimizi sağlamlaştırmak ve yeni pazarlara girmek amaçlarına hizmet edecek her türlü girişim için tüm imkânlarımızı seferber etmekte ve hiçbir fedakârlıktan kaçınmamaktayız” denildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar