Trabzon'dan Rusya'ya ihracat arttı

Trabzon'da son 20 yılda Rusya'ya yapılan ihracat 6 kat artarak bugün 181 milyon dolara ulaştı.

info@karadenizekonomi.com / 19.02.2021

Trabzon'dan Rusya'ya ihracat arttı

Trabzon iş insanları ve ihracatçılarının 1990'lı yıllardan itibaren Rusya ile ticari ilişkilerinin sürekli geliştiğini söyleyen Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon'un son 20 yılda Rusya'ya ihracatını 6 kat arttırdığını vurguladı.

Gürdoğan, “2000 yılında 30 milyon dolar seviyesinde olan ihracat, bugün 181 milyon dolara ulaştı.” dedi.

Trabzon'dan Sochi Limanı'na bir hat çalışmasının bölge ticaretine önemli katkısı olacağını vurgulayan Gürdoğan, “Bu bölgenin turizm bölgesi ilan edilmesi ve sadece kruvazör gemilerine tahsis edilmesi sebebi ile Rusya makamlarının Sochi Limanı’nı yük gemilerine kapatılıyor. Ancak limana yakın mesafede bulunan ve Sochi Bölgesi hinterlandına hitap eden Adler Limanı'na yük taşımacılığı yapılabiliyor.” dedi.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda, bölge ihracatçılarının Rusya’da kalıcı olabilmeli ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşmaları için, Rusya’da bir lojistik merkez kurma konusunda çalıştıklarını söyleyen Gürdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Soğuk hava depolarının ve ürünlerin elleçleme, paketleme ve muhafaza işlemlerinin gerçekleştirileceği gümrüksüz antrepo özelliğinde bir lojistik merkezin Rusya Federasyonu'nda kurulmasını sağlayacağız. Günümüzde lojistikte üstünlük sağlayan, ürünü en düşük maliyetle ve en hızlı şekilde, sürdürülebilir lojistik yönetimiyle sunabilen ülkeler ihracatta söz sahibi olabilirler. Trabzon ve hinterlandı Doğu Karadeniz bölgemizin Rusya'ya yakınlık yanında lojistikteki tecrübesiyle de küresel tedarik merkezi olması için altyapı çalışmalarının çok hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar