Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Kasım Ayı Endeksi 48,9

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, kasımda 48,9 olarak açıklandı.

info@karadenizekonomi.com / 9.12.2020

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Kasım Ayı Endeksi 48,9

Ekimde 51,2 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, kasımda 48,9 olarak açıklandı. Buna göre, ihracat iklimindeki azalma büyük ölçüde koronavirüs salgınının ikinci dalgasının yeniden kısıtlamalara yol açtığı Avrupa’daki gerilemeden kaynaklandı.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulamaya konulmasına bağlı olarak düşüş hızları önceki aya göre arttı. İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan’da ekonomik aktivite keskin düşüşler kaydetti. Birleşik Krallık ise son çeyreğin ortasında daralma bölgesine girdi. Üretimde kaydedilen ılımlı gerileme 4 aylık genişleme eğilimini sona erdirdi. Avrupa’daki genel eğilimden farklı olarak, Almanya’nın talep koşullarındaki iyileşme devam etti. Ekonomik aktivite üst üste beşinci ay arttı ancak artış hızı söz konusu dönemin en düşük oranında gerçekleşti. Türk imalat sanayi ihracatından yüzde 9 pay alan Almanya, Türk malları için en büyük pazar olma özelliğine sahip. Ancak diğer Avrupa pazarlarında talep ikliminin gösterdiği bozulma, Almanya’nın katkısından daha ağır bastı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar