İhracata ‘İGE’ dopingi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak ve kredi kefalet sorunlarının çözümüne katkı sağlamak için Eximbank ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE)’yi kurdu. Türk ihracatçısı finansmanı düşünmeden ihracat yapacak.

info@karadenizekonomi.com / 25.10.2021

İhracata ‘İGE’ dopingi

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. TİM, bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda Eximbank'la 14 Ekim'de 10 milyon lira sermaye ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) kurdu. İhracatçıların erişimine açık, ihracatçıların finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir fon olarak kurulan şirkette, TİM'in yüzde 95 (9milyon 500 bin lira) ve Eximbank'ın yüzde 5 (500 bin lira) ortaklığı bulunuyor. İlerleyen süreçlerde 61 ihracatçı birliğinin de gerekli sermaye katkısıyla şirkete ortak olması yönünde kanun çalışmaları devam ediyor. Şirketin 1 Ocak 2022 itibariyle ihracatçılara hizmet vermesi bekleniyor.

 “Kredi için fabrikayı ipotek vermeyecekler”

TİM Başkanı İsmail Gülle, DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu ve DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu konuyu ilişkin açıklamalar yaptı.

TİM Başkanı İsmail Gülle; “İhracatçıya ciddi katkı sağlayacak

İGE sayesinde ihracatçıların teminatsız TİM’in kefaletiyle krediye direkt ulaşabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabileceğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İhracatı Geliştirme AŞ'nin özellikle KOBİ seviyesindeki ihracatçıların finansman erişimindeki yaşadıkları güçlükleri gidermek için kurulduğunu belirterek, "İhracatçının iki temel sorunu vardı. Birincisi, kredi oluşturmak, ikincisi de teminat mektubu oluşturmak. Şirketimiz, 300 milyar dolara gidecek hedefte ihracatçının elini rahatlatacak, hedefimiz için önemli bir itici güç olacak. İhracat ailemiz, şirketimiz vasıtasıyla arkasında kurum olduğunu hissedecek. Ekonominin ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı, çok büyük bir ekosistemle destekleneceğini bilerek finansmanı düşünmeden ihracat yapacak. TİM ve ihracatçı birliklerinin oluşturduğu bu yapı, hem üyelerimize finansman konusunda destek verecek hem de ihracat için yapacakları işlerde de ciddi katkı sağlayacak” dedi.

DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu; “KOBİ’lerimize büyük bir nefes aldıracak”

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, ihracatçıya teminat temininde Kredi Garanti Fonu gibi kefalet sağlamak amacıyla kurulacak İhracatı Geliştirme A.Ş. şirketinin; özellikle kredi kullanımında teminat sorunu yaşayan, finansmana erişim problemi yaşayan KOBİ statüsündeki ihracatçılara büyük katkı sağlayacağını belirterek, yasanın TBMM’de görüşülüp kabul edilmesi akabinde kurulacak şirketin aktif bir şekilde faaliyete başlaması ile ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Özellikle Anadolu’nun zor şartlarında faaliyet gösteren ve bankalardan teminat yetersizliği nedeniyle kredi kullanamayan, teminat mektubu alarak Eximbank kredilerini yeterli düzeyde kullanamayan KOBİ’lerimize bu sistemin büyük bir nefes aldıracağını belirten Kalyoncu; “Doğu Karadeniz Bölgemizde bu konuda ihracatçılarımızdan yoğun şikayetler alıyorduk. Kamu ve özel bankaların KOBİ’lere teminat mektubu vermede ve kredi kullanımında büyük sorun çıkarması yanında alınan yüksek oranlardaki komisyon ücretlerinin ihracatçımızın finansman imkanlarına erişi zorlaştırıyordu. Bundan dolayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ihracatçının yıllarca özlemini çektiği bu konuya el atarak, ihracatçımızın önerileri doğrultusunda ve ihracatçının söz sahibi olacağı ihracatçının kurumu olacak bir Kredi Garanti Fonu şeklinde İhracatı Geliştirme Şirketini hayata geçirilecek olmasından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DESMÜD Başkanı Demirtaşoğlu; “Kredi için fabrikayı ipotek vermeyecekler”

Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu uygulanacak yeni uygulama ile ihracatçının çok rahatlayacağını söyleyerek; “İhracatçının en büyük derdi maddi kaynağa ulaşmaktır. Bu yapılacak teminatsız kredi ile ihracatçı çok rahatlamış olacak. Bu ihracatçının işine yarayacaktır. En az yüzde 10-15 ihracat miktarını artacaktır. İhracatçılar, kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. İhracata yönelik büyüme modeli hedefi doğrultusunda ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerle uğraşan firmalara yönelik ihtisaslaşmış "İhracat Kredi Garanti Fonu", ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına büyük katkı verecek” şeklinde konuştu.

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ                                                                   

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar