Asgari Ücret Komisyonu yarın toplanıyor

2022 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamı için işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın toplanacak.

info@karadenizekonomi.com / 30.11.2021

Asgari Ücret Komisyonu yarın toplanıyor

Komisyon, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 1 Aralık’ta yüz yüze yapacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden 5’er üyenin olduğu komisyon, Aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.

2021 yılında brüt asgari ücret 3 bin 577,50 TL, asgari ücret net 2 bin 825,90 TL olarak uygulanıyor. Bu rakama 268,31 TL’lik asgari geçim indirimi-AGİ dahil. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 4 bin 203,56 TL. Her ne kadar işçi tarafını masada temsil edecek olan Türk-İş bir rakam telaffuz etmese de, 2022 yılı asgari ücret görüşmeleri başlamadan kamuoyunda beklentiler de dile getirilmeye başlandı.

15 gün gün önce Türk-İş, Hak-İş, ve DİSK genel başkanları 2022’de geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi sürecinde izlenecek yol haritasını görüşmek üzere bir araya gelmişti. Toplantıda bu süreçte temel alınacak ilkeler konusunda teknik düzeyde çalışmalar yapılmasına karar verilmişti.  DİSK’ten 2022 yılı için net 5 bin 200 TL asgari ücret talebi gelmişti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleriyle toplumu germenin anlamı olmadığını belirterek Aralık ayının ilk 10 veya 15 gününde tamamlayalım çağrısında bulunmuştu. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görüşmeleri hızlandırarak süreci Aralık ayının başında tamamlamaya hazır olduklarını söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında görüşmelerin tamamlanması için Aralık ayı sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını belirterek, görüşmelerin bir iki hafta içinde bitirilebileceğini ifade etmişti.

Asgari ücret meselesini uzlaşıyla çözmek istediklerini belirten Bakan Bilgin, asgari ücretin emeği koruyacak seviyede olması gerektiğini vurgulamıştı. Bilgin, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle ilgili olarak, bu rakamın toplumu tatmin edecek, toplumda adalet duygusunu pekiştirecek, onu güçlendirecek, ‘burada işçiler sahipsiz değildir, devlet sosyal devlettir ve buna sahip çıkmaktadır’ kanaatini yerleştirecek bir seviyede olacağına inandığını söylemişti.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da yaptığı bir açıklamada hükümet ve işverenin getireceği rakamın ardından değerlendirme yapacaklarını belirtmişti. Asgari ücret konusunda kamuoyuna bir rakam söylememeye özen gösterdiklerini, rakamı yetkilileri söylediklerini ifade eden Atalay, rakamı Cumhurbaşkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı’nın bildiğini kaydetti. “Rakamı kamuoyunda söylediğimizde kendimizi bağlıyoruz” diyen Atalay, makul bir rakamda buluşmak gerektiğini belirtmişti.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Asgari ücret konusunda rakam ne istiyorsunuz?” sorusunun bir tuzak haline geldiğini belirterek, Türk-İş ve Hak-İş olarak, ‘komisyondaki müzakereler devam ettiği sürece sadece ilkeleri konuşalım, rakam konusuna masada en son aşamada hangi rakamlar gelmişse bunu tartışalım’ görüşünde olduklarını dile getirdi. Arslan, yeni asgari ücretin enflasyonun üzerinde ama aynı zamanda bir geçim ücreti olacak şekilde yeniden planlanmasını istediklerini söyledi. Arslan, asgari ücret belirlenirken bir kişilik çalışanı değil, 4 kişilik bir ailenin esas alınması gerektiğini ifade etti.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret için gerek küresel enflasyon gerek ülkemizin rekabetçiliğini etkileyen diğer faktörler de değerlendirilerek akılcı bir seviyede uzlaşı sağlanmasını önemli bulduklarını söyledi. Akkol, aynı zamanda, asgari ücret işveren desteğinin bu yıl da devam etmesinin, hiç olmadığı kadar önemli olduğunun ve yeni istihdam yaratılmasında kayda değer bir fayda sağlayacağını sözlerine ekledi. (SEDA GÖK/TİCARET GAZETESİ)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar