Yeşil mutabakat sürecinde destekleri arttıracak

2022’nin ilk 5 ayında 20 milyar dolarlık destek oluşturan Türk Eximbank, ihracatçıların Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na hazırlık sürecinde desteklerini artıracak.

info@karadenizekonomi.com / 25.07.2022

Yeşil mutabakat sürecinde destekleri arttıracak

Toplam 23 şube, 10 irtibat ofisi olmak üzere 33 farklı noktada ihracatçılar için hizmet sağlayan Türk Eximbank, geçen yıl ihracatçılar için 22,5 milyar dolar kredi desteği sağladı.

Türk bankacılık sektöründeki en büyük kredi hacmine sahip 8'inci banka Türk Eximbank, toplam ihracatın yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştiren illeri kapsayarak ihracatçılarla yakın temas kurarak, 2021 yılsonu itibariyle 22,5 milyar dolar kredi desteğiyle, sektördeki nakdi ihracat kredilerinin yüzde 52,3'ünü sağladı. Banka, 2022 yılının ilk 5 ayında ise 9 milyar dolar kredi, 11 milyar dolar tutarında sigortalanan ihracat alacağı olmak üzere ihracata yaklaşık 20 milyar dolar destek verdi. İhracatçıların en önemli gündem maddelerinden olan yeşil dönüşüm için de çalışma başlatan Eximbank, sürdürülebilir ekonomiye geçişinin desteklenmesi amacıyla ihracatçıların Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na hazırlık sürecinde desteklerini artıracak.

 

15 bine yakın ihracatçı Eximbank desteklerinden yararlanıyor

Türk Eximbank'ın çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, bankanın desteklerinden aktif olarak yararlanan ihracatçı sayısının 15 bine yaklaştığını belirtti. İhracatın tabana yaygınlaştırılması stratejileri sonucunda 2017'de bankanın hizmetlerinden faydalanan KOBİ'lerin payının yüzde 60 iken 2022 yılında bu oranın yüzde 79'a ulaştığını kaydeden Güney, "Kredi başvurularında KOBİ'lere öncelik tanınmakta, TL krediler ağırlıklı olarak KOBİ'lere kullandırılırken döviz kredileri KOBİ'lere uygun maliyetlerle sunulmaktadır. Kredi teminatı konusunda KOBİ'lerimizin yaşadığı sıkıntıları gidermek için de çalışmalar yürütmekteyiz. Bankamız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) girişimi ve ortaklığı ile kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş.'nin (İGE) 1 Mart itibarıyla faaliyete geçmesiyle ihracatın finansmanında yeni dönem başladı. İGE'nin kurulmasının önümüzdeki yıllarda Türkiye ihracatının gelişiminde çok stratejik bir önemi olacak" dedi.

 

Finansmana erişim sıkıntıları çözüldü

Kredi teminatı bulmakta sıkıntı yaşayan ihracatçıların İGE’nin sağladığı kefalet ile Eximbank kredilerinden yararlandığını ve finansmana erişim sıkıntılarının çözüldüğünü ifade eden Güney, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’lerimiz İGE kefaleti ile kullandırdığımız kredilere yoğun ilgi gösteriyor. İGE kefaleti ile öncelikle yüksek katma değerli, orta ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçı KOBİ’lerimize azami 12 ay vadeli kredi kullanım imkânı sunuyoruz. Bu doğrultuda İGE’nin faaliyete geçmesinden bu yana İGE kefaleti ile yaklaşık bin adet ihracatçı KOBİ’mize yaklaşık 3 milyar TL kredi kullandırımı gerçekleştirildi. Özellikle İGE ve KGF kefaletli kredi başvurularına hızlı yanıt verebilmek için başlattığımız kredi dönüşüm projemizin ilk fazında mevcut modellerimizi ve kurallarımızı gözden geçirerek gerekli olan geliştirmeleri yaptık. Bundan sonraki aşamada ise kredi süreçlerimizin uçtan uca değerlendirilmesi, otomatik karar destek sistemi, kredi teminat çeşitliliğinin sağlanmasına önemli katkı sağlayacak erken uyarı sistemleri gibi mekanizmaların ve modellerin kurulması hedefleniyor.”

 

 

 

Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ön planda

Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme kavramlarının pandemi sürecinde ön plana çıktığını belirten Güney, “Bankamız, faaliyetlerini yürütürken ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel tüm finansal ve finansal olmayan riskleri dikkate alıyor. Sürdürülebilirliği, ihracatı destekleme misyonumuza entegre ederek bu kapsamda dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından izliyor, iklim değişikliği ve çevre konularını stratejilerimizin odağına alıyoruz. Sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi ile toplam 700 milyon avro tutarında kaynak sağladık. Böylece, 2022 yılında sağladığımız toplam borçlanma içindeki sürdürülebilir finansmana dayalı fon payını yüzde 55 seviyesine çıkardık” dedi.

Güney, 2020 yılında hesaplamasını gerçekleştirdiği karbon ve sera gazı emisyonlarını "ISO 14064: 2006 Sera Gazı Doğrulama Belgesi" alan Eximbank'ın 2021 yılına ait emisyon takibi ve raporlama sürecini "ISO 14064: 2018" versiyonuna uyumlu hale getirerek iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarını bir adım öteye taşıdığını belirtti.

 

İhracatçılar için yeni model devreye aldı

İhracatçı firmalar için yeni bir modeli devreye aldıklarının altını çizen Ali Güney, “Bankamızın stratejik önceliklerine katkı sağlayacak, katma değerli ihracatı, KOBİ, sektör ve ülke önceliklerini dikkate alacak, teminat çeşitliliğini artıracak bir mekanizma olan İhracatçı firma Performans Potansiyel Değerlendirme Modeli’ni paydaşlarımız ile değerlendirerek devreye aldık. Bu sistemde ihracatçı firmalarımız ihraç ettikleri ürünlerin teknoloji seviyesine, ülkemize sağladığı katma değere ve ülkemiz dış ticaret stratejilerine olan uyumuna göre değerlendiriyor. Bu değerlendirme ihracatçının hem geçmiş performansı hem de gelişim potansiyeller dikkate alınarak yapılıyor. Türk Eximbank kurmuş olduğu bu mekanizmayla ihracatın sadece nicelik olarak değil aynı zamanda nitelik açısından da gelişmesini ve bu gelişmenin sürdürülebilir olmasını hedefliyor” diyerek açıkladı.

 

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar