En çok kredi imalat sektöründe kullanıldı

Son 10 yılda en fazla banka kredisi kullanan firmaların bilançolarına göre 2,9 trilyon lira ile imalat sektörü oldu.

info@karadenizekonomi.com / 25.09.2020

En çok kredi imalat sektöründe kullanıldı

‘Sektör Bilançoları 2019’ verilerine göre Türkiye’deki firmaların uzun ve kısa vadeli kullandıkları banka kredilerinin toplamının son yıllarda düzenli olarak arttığı görüldü.
2010 yılında kullanılan toplam banka kredileri 337,7 milyar lirayken, geçen yıl bu sayı 2 trilyon liraya yükseldi. Firmaların 10 yılda toplam kullandıkları banka kredileri ise 10,3 trilyon lirayı buldu. Verilere bakıldığında kullanılan banka kredilerinde uzun vadeli olanlar, kısa vadeli kredilerin 1,9 katına ulaştı. Son 10 yılda uzun vadeli krediler 6,7 trilyon lirayı bulmuşken, kısa vadeli krediler ise 3,6 trilyon olarak kaydedildi.

‘’Kredi kullanan sektörler sıralaması’’

Kredilerin sektörel dağılımında ise son 10 yılda 2,9 trilyon lira en fazla imalat sektörünün kredi kullandığı görüldü. Kullanılan kredilerin ise 1,4 trilyon lirasını kısa vade oluştururken, 1,5 trilyon lirasını ize uzun vadeli krediler oluşturdu.
 

İkinci olarak ise 1,9 trilyon lira ile en fazla kredi kullanan sektörün, ‘toptan ve perakende ticareti ve motorlu kara taşıtlarının, motosikletlerin onarımı’ olarak görüldü. Sektörde kredilerin 1,1 trilyon lirası kısa vadeli, 810 milyar lirası ise uzun vadeli olarak kullanıldı.

İnşaat sektörü ise1,2 trilyon lira en fazla kredi kullanılan üçüncü sektör oldu. Kullanılan kredilerin 336,5 milyar lirası kısa vadeli, 818,8 milyar lirası ise uzun vadeli olarak kullanıldığı görüldü.

‘’En az kredi kullanan sektörler’’

Kullandığı banka kredisi en az olan sektörler ise 17,3 milyar lira ile ‘su temini kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri’, 14,3 milyar lira ile ‘kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor’, ve 5,6 milyar lira ile ‘diğer hizmet faaliyetleri’ oldu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar