TÜSİAD’ın “geleceği inşa” projesi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplandı. Toplantıda TÜSİAD'ın 50. Yılı projesi olarak, Türkiye'nin geleceğinin inşası için bir yol haritası önerisi içeren “Geleceği İnşa” başlıklı çalışmanın tanıtımı yapılırken laiklik, çoğulcu demokrasi ve hukuk vurgusu da dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 19.10.2021

TÜSİAD’ın “geleceği inşa” projesi

Patronlar Kulübü TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’nin konuşmalarında gündeme dair gelişmeleri değerlendirirken ekonomik gelişmelerin yanı sıra laiklik, çoğulcu demokrasi ve hukuk vurgusu yapmaları dikkat çekti.

Piyasa ekonomisindeki eksiklikler

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarını güçlendirmenin gerekliliğine dikkat çekerek, başta Merkez Bankası olmak üzere düzenleyici kurumların bağımsızlığının tartışma dışı bırakacak biçimde tesis edilmesi gerektiğini söyledi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Özilhan, büyüme için öncelikle makroekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyüme sürecini başlatabilmek gerektiğini belirterek, bu doğrultuda en önemli adımların da piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarını güçlendirmek olduğunu kaydetti. Büyüme kadar büyümenin nasıl sağlandığının da önemli olduğunun altını çizen Özilhan, büyümenin istihdam sağlayan yeşil ve adil bir büyüme olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Cari açık ve bütçe açığına beceri açığı, bilgi açığı, liyakatlı kadro açığı ve yönetişim açığı da ekleniyor. Düşen sadece TL'nin değeri değil, su rezervlerimiz, birbirimize güvenimiz, ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı, mutluluk ve huzurumuz da geriliyor."

Gençlerimiz geleceğini dışarıda arıyor

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de işgücü piyasasında, en geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 22 gibi oldukça yüksek bir seviyede olduğuna dikkat çekerek, "En becerikli, eğitimli, yetenekli, hayalleri olan gençlerimiz, gözbebeklerimiz istikbali başka ülkelerde arıyor... Genç işsizliği, özgürlük alanlarının daralması, güzel bir hayat kurabilme olanaklarının azalması da bu yeni nesil göçün hızlanmasına yol açıyor. Doktorlarımız, yazılımcılarımız, girişimcilerimiz, yaratıcı beyinlerimiz, geleceklerini başka yerlerde kurmak üzere ülkemizi terk ediyor" dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar