Artvin Çoruh Üniversitesi tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ihtisaslaşıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi YÖK tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Tıbbi-Aromatik Bitkiler’ alanında ihtisaslaşma programına seçildi.

info@karadenizekonomi.com / 18.02.2020

Artvin Çoruh Üniversitesi tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ihtisaslaşıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Tıbbi-Aromatik Bitkiler’ alanında ihtisaslaşma programına seçilen Artvin Çoruh Üniversitesinde protokolün katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Artvin’in bitki çeşitliliği yönünden ülkemizin en zengin ili olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Tıbbi ve aromatik bitkiler; insanlık tarihinin başlangıcından itibaren gıda, baharat, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanıldıkları bilinen bitkilerdir. Söz konusu bitkilerin bir kısmı doğadan toplanırken bir kısmı da kültüre alınmış olup üretimi yapılmaktadır. Bitkilerin devamlı olarak doğadan bilinçsizce sökülmesi doğal vejetasyonun bozulmasına, nadir ve endemik bitki türlerinin yok olmasına ve ülkemizde çok önemli bir sorun olan erozyonun artışına neden olmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin öneminin ve endüstriyel kullanımlarının her geçen gün arttığı bilinen bir gerçektir. Dünya Sağlık Örgütüne göre günümüzde kullanılan farmasötik ilaçların yüzde 25’i tıbbi bitkilerden imal edilmektedir. Yine FAO (Gıda ve Tarım Örgütü)’ya göre dünya genelinde satılan ilaçların yüzde 30’u bitki materyallerinden türetilen bileşikler ihtiva etmektedir. Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkilerin sadece ham drog olarak değil, bunlardan elde edilen ekstre ve uçucu yağların üretilmesi ile katma değer oluşturulabilir. Özellikle dış ticaretimizde önemli bir yere sahip olan ürünlerin üretim ve pazarlama yöntemleri ile standartlara uygun şekilde üretiminin yapılabilmesi amacıyla yayım çalışmalarının yapılması daha kaliteli ve ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin yetiştirilebilmesine imkan sağlayabileceği gibi üreticilerin daha fazla gelir elde edebilmesine yol açabilecektir. Üniversitemiz son 3 yıldır tıbbi aromatik bitkiler alanında alt yapı çalışmalarına başlamıştır ve bu alanda Üniversitemiz akademik elemanlarının desteğiyle ve ilimizin tüm kamu ve sivil toplum örgütlerinin birlikteliğiyle yapılacak çalışmalarla ilimiz, bölgemiz ve ülkemizin kalkınma hamlesine önemli bir destek olacaktır" dedi.  

2023’de 5 milyar dolarlık hacme ulaşacağız

Artvin Milletvekili Erkan Balta, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Komisyon Üyesi olduğunu ve Türkiye’nin bitki çeşitliliğinin ülke ekonomisine kazandırılmasının son derece önemli olduğunu ve bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin çok farklı alanlarda ve sanayi kollarında tüketimine paralel olarak bu bitkilerin dünya ticaret hacmi her geçen gün artmaktadır. Ülke olarak bu sektörde 2023’de 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin en zengin bitki çeşitliğine sahip ili olan Artvin’de de tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yapılacak çalışmaların ehemmiyetinin farkındayız. Tıbbi ve aromatik bitkilerin en zengin olduğu illerimizden Artvin’de, üniversitemizin YÖK tarafından bu alanda odak üniversite olarak seçilmesinden gurur duymaktayız. ifadelerini kullandı.

Faaliyetler devam edecek

Artvin Valisi Yılmaz Doruk yaptığı konuşmada, Artvin’in özellikle bulunduğu coğrafi konum ve iklim özellikleri nedeniyle çok çeşitli bitki türlerine sahip olduğunu belirtti. Artvin Çoruh Üniversitesinin tıbbi aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi olarak seçilmesini çok önemsediklerinin altını çizen Vali Doruk, üniversitenin daha önce kurmuş olduğu Herbaryum ve yapımı devam eden Botanik Bahçesi ile bu alanda çalışmalara başladığını ve bundan sonra da tıbbi aromatik bitkiler alanında diğer ilgili kuruluşların da desteğiyle yürüteceği faaliyetler ile Artvin ve ülke ekonomisine önemli katkı sunacağına inancının tam olduğunu ifade etti. HABER MERKEZİ

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar