Avrupalı alıcılarla karşı karşıya geliyoruz

Karimex Yönetim Kurulu Başkanı Albayrak, “Global firma Karadeniz’e gireli üç yıl olmasına rağmen işlenmiş fındık sektörünü hemen hemen bitirdi. Firma olarak yüzde 70’i bulan fındık füresi ihracatımız yüzde 30’lara kadar düştü. Avrupa’daki alıcılarımızla karşı karşıya gelmeye başladık.”

info@karadenizekonomi.com / 11.12.2019

Avrupalı alıcılarla karşı karşıya geliyoruz

Karimex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak global bir firmanın Ordu’da yapacağı konuşulan yatırımı da değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.Yıllardır bu alanda mücadelede bulunduklarını belirten Albayrak, “Bu firmalar daha öncede vardı fakat rahatsız etmiyorlardı, fındığımızı değerlendirip satıyor diye mutluyduk. Ancak merkezlerini Türkiye’ye taşıyıp burada organizasyonlarını geliştirdikten sonra yavaş yavaş rahatsızlık vermeye başladılar. Karadeniz’e gireli üç yıl olmasına rağmen işlenmiş fındık sektörünü hemen hemen bitirdiler. Bizim firma olarak yüzde 70’i bulan fındık füresi ihracatımızı yüzde 30’lara kadar düşürdüler. Avrupa’daki alıcılarımızla o firmanın fiyatları nedeniyle karşı karşıya geliyoruz. 2 dolardan daha düşük bir fiyata mal teklif ediyorlar. Avrupa’daki müşterilerimizle ilişkilerimizi tamamen bozdu. Kabuklu fındık fiyatına fındık füresi satıyorlar piyasaya. Fındığı tedarik edip kendi ürünlerinde kullanan bir firma iken birdenbire bizler gibi imalatçı ve ihracatçı oldular. Finans olarak çok güçlüler Türk bankalarından çok daha ucuza para alabiliyorlar. Bu durumda bizim onunla yarışma şansımız imkansız hale geliyor. Zaten onların hedefi üretici ile son tüketici arasındaki halkaları ortadan kaldırarak tekelleşip Türk fındığını tamamen kontrol altına almak. Biz bunlara üç senedir sizin 11 milim altı ya da standart dışı malınız varsa her ay 2 bin ton olarak piyasaya çıkın ihale yapın biz Türk firmaları bunları alalım. Ayrıca kabuklu piyasalarına da girmeyin. Çünkü eğer kabuklu piyasasına girerseniz 11 milim altı ıskartalarınız mutlaka olur ve bunu yok pahasına satarak piyasayı bozarsınız diye söylememize rağmen yapmaya devam ediyorlar. Bugün Ordu Organize Sanayiden kabuklu fındıkla ilgili depo ve fındık kırma fabrikası için yer aradığına dair söylentiler var. Eğer bu olursa bizim kabuklu fındık sektöründe bulunan fabrikalarımız kapanır ve binlerce işçi işinden olur. Çünkü kendisinin  bu işleri 60-70 kişi ile yapabilecek para ve imkanlar mevcut.”

Alaplı’ya yeni tesis

Son olarak firma olarak yeni yatırımlarına da değinen Albayrak, “Karimex olarak 2008’den bu yana her sene yüzde 30 civarında büyüyoruz.  Dünyanın 52 ülkesine ihracat yapan bir firma haline geldik. Son 2 yıldır uzak doğu piyasasına yöneldik. Pazarlama ve satış konusunda çok önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Son yıllarda organik fındık sektörü gelişti. Bu konuyla ilgili 3 yıldır firmamız faaliyetteydi fakat mal temini konusunda bazı sıkıntılarımız vardı. Onu güvence altına alma ile ilgili batıda bir organizasyona girdik ve Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fındık kırma ve işleme tesisi hazırladık. Önümüzdeki günlerde fabrika çalışmaya başlayacak. 2 bin ton civarında bir kapasite ile organik fındık adına faaliyet göstereceğiz. İlerleyen zamanlarda bunu 10 bin tona yükseltmeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan çikolata ve kakaolu ürünlerle ilgili yurtdışı çalışmalarımız devam ediyor. Daha niş alanlara girmek istiyoruz. siyasilerimizden tek beklentimiz organize sanayi bölgesi yatırımının bir an önce devreye konulması için çalışmaların başlaması.” değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu sene sezonun başında kimseyi mağdur etmeden piyasaya girmesini olumlu bulduklarını da belirten Albayrak sürecin bu yıl olduğu gibi her zaman üreticiyi ve sanayiciyi mağdur etmeden izlenmesi gerektiğinin altını çizdi. HABER MERKEZİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar