Başkan Aksu, tersine göçün peşinde

90’lı yıllarda 500 binin üzerinde nüfusu ile orta büyüklükte bir kent olan Giresun, hemşerilerini tersine göçe çağırıyor. Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Belediyesi’nin en büyük işveren konumuna geldiğini belirterek, tersine göç için yatırımcılara de

info@karadenizekonomi.com / 11.04.2018

Başkan Aksu, tersine göçün peşinde

Sadece İstanbul’da 600 bin Giresunlu olduğunu belirten Belediye Başkanı Kerim Aksu, yanlış sosyo ekonomik uygulamaların kötü bir sonucu olarak gördüğü göçü tersine çevirmek için acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Fındığa bağlı bir ekonominin bölge insanını bu topraklarda tutamadığından yakınan Aksu, kentin en önemli sorununun işsizlik olduğunun altını çizdi. Aksu, “Giresun, göçü tersine döndürmelidir. Bu güzel coğrafyadan geleceğini kazanmak için gidenlerin, en azından emeklilik sonrası geri dönmelerini sağlamalıyız. En önemli sorunumuz işsizlik. İş bulamayan insanımız büyük kentlere ve yabancı ülkelere göç ediyor” dedi. İstanbul’da resmi verilere göre 600 binin üzerinde Giresunlu nüfus bulunduğuna dikkat çeken Başkan Aksu, “Bizler o kadar fazlayız ki Giresun’a sığmadık. Her yerde varız. İstanbul dışında Bursa, Yalova ve Kocaeli hemşerilerimizin yoğun olarak bir arada bulunduğu illerimiz. Almanya, İtalya, Belçika, Avusturya başta olmak üzere yurtdışında 400 bin Giresunlu olduğu bilgisi var. Amerika’da neredeyse Yağlıdere ilçemizde yaşayanlardan daha fazla Yağlıdereli var. Bu insanlar zevk için göçmüş değil. Hepsinin ayrı hikâyesi var. Bu güzel coğrafyadan kim ayrılmak ister ki? İş bulamazsanız, fındık geliri sizi geçindirmezse, geleceğinizi gurbette ararsınız. Giresunlu dünyanın neresine giderse gitsin, doğduğu yerden kopmamıştır. Geleneklerini, yemeğini, türküsünü, hiçbir zaman unutmamıştır. Giresunluların kurduğu dernekleri ziyaret edip, hemşerilerimizle sürekli iletişim halinde oluyoruz” diye konuştu.

Yatırımcılara tersine göç desteği

“Türkiye’de nüfusu azalan iller arasında ilk üçte yer almak Giresun’un kaderi olmamalıdır” diyen Aksu, SEKA fabrikasının özelleştirilerek kapatılması ve Fiskobirlik’in işlevsiz hale getirilmesiyle Giresun Belediyesi’nin en büyük işveren konumuna geldiğinin altını çizdiği açıklamalarında, tersine göç için yatırımcılara destek sözü verdi. “Belediye olarak istihdam sağlayacak yatırımcılara her türlü desteği sağlamaya özen gösteriyoruz. Giresun Karadeniz’in hatta ülkemizin en modern ve özgür kentleri arasında ilk sıralardadır. Suç oranı oldukça düşüktür. Yeşille mavinin kucaklaştığı özgürlüğün kentidir. Bu güzel coğrafyayı bırakıp geleceğini gurbette arayan hemşerilerimizin emeklilik dönemi için geri gelmelerini bekliyoruz. Gençlerimizin iş imkânına kavuşması için iktidarın istihdam yaratacak projeler hazırlaması gerekir. TOKİ ile kalkınma olmaz. Fabrikalar yapılmalı. İktidarın uyguladığı teşvik bölgesel verilere göre hazırlanmalı. Burası fındık kenti, fındıkla ilgili yatırımlara teşvik verilmeli. Giresun ile Kocaeli aynı teşvik kapsamında olursa yatırımcı büyük pazarlara yakın olan ili seçecektir” ifadelerini kullandı. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar