Çambaşına yeni bir yayla konsepti oluşturacağız

Ordu Hizmet ve İnşaat sektörüne Yatırımcı Bekliyor

info@karadenizekonomi.com / 7.12.2015

Çambaşına yeni bir yayla konsepti oluşturacağız

Karadeniz Ekonomi Genel Yayın Yönetmeni ve ekonomi program yapımcısı, gazeteci Murat Gürsoy’un hazırlayıp sunduğu program, iş dünyasını izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.Programa son olarak Ordu Sanayici ve İş Adamı Derneği Başkanı(Ordusiad) Kadir Engin konuk oldu.Gürsoy Bu derneği’nin Ordu için yatırımlar yapan, bölgenin kalkınması, gelişmesi için faaliyette bulunan işadamlarının bir araya gelerek kurduğu bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek Başkan Engine Ordu ekonomisiyle ilgili sorular sordu.

Kadir Engin ayrıca konuşmasında Ordusiadın faaliyet alanları ve çalışmaları hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Ordu Hizmet ve İnşaat sektörüne Yatırımcı Bekliyor

Son on yılda Ordu’da muazzam bir ekonomik ivme yaşıyoruz. Devasa projelerle Ordusiada da önemli üyeler aldık. Bu şehirleşme beraberinde havaalanı, çevre yolu ve kuzey güney yoluyla devam etmesiyle destekleniyor. Şuan eski fidangör ve yeni fidangör olmak üzere şekrimizde iki ayrı alışveriş caddesi yer alıyor. Ordu Üniveristesi’nin öğrenci potansiyeli 20 bine yaklaştı. Genç dinamik bir öğrenci ordusu yer alıyor. Bu da devamında hizmet sektörünü getiriyor. Orduda bir çok fast food yerleri açıldı.

Orduda hizmet sektörü ve inşaat sektörü hızla gelişiyor.Büyük sanayi ve fabrikaların Orduya gelmesini bekliyoruz.

Yakın zamanda ORDUSİAD olarak 4 tane girişimcilik kursu düzenledik.Bu kurslara katılan bir çok girişimci iş yeri sahibi oldu.2016’dada açmaya devam edeceğiz.Bunun dışında yılda 4-5 tane toplu yemek düzenleniyor. Buna tüm protokolde dahil. Büyükşehir Belediyesi Enver Yılmaz ile Altınordu Belediye başkanı Engin Tekintaş üyelerimiz arasında. Diğer üye arkadaşlarımızla beraber birçok ilin sorunları tartışılıyor. Böylelikle Ordusiad bürokrasiden yöneticilerimiz ve sanayicilerimizle ile birlikte sıcak ilişkiler geliştirmiş oluyor.

*Çevre yolu iş adamına yeni araziler yaratması gerekiyor.

*OSB ile ilgili Ordu’ya yapılan hiçbir şey görmüyoruz

Sanayi’nin ve ticaretin yatırım alanı yapacağı alanların başında OSB geliyor. Küçük Esnaf Odalarının yaptığı sanayi siteleri bitti. OSB ile ilgili Orduya yapılan hiçbir şey görmüyoruz. Önce Ünye’ye yapılsın sonra Orduya yapılır deniliyor bu son derece yanlış bir uygulamadır.Büyükşehire önemli görevler düşüyor.Yeni yapılan çevre yolu üzerinde ticari ,sanayi bölümler planlanarak yapılmalıdır.Çevre yolunu şehir trafiğine bağlarsak çok kısır döngü olur.

Çevre yolu sanayici ve iş adamalarına yeni araziler yaratması gerekiyor.

Çambaşına yeni bir yayla konsepti oluşturacağız

Son 5-6 yıldır turizm yatırımlarının çoğaldığını görüyoruz. Bunda başlangıç olarak turizmci eski valimiz Orhan Düzgününde katkıları tartışılmaz. Yeni projelerimiz var ,Çambaşı Kayak merkezi ve onun etrafında tesisler ve oteller yer alıcak.Bu otellerden birtanesinide Ordu Yatırım A.Ş hayata geçirecek.2 buçuk yıl süren bir hazırlık dönemi oldu.400-500 dönüm civarında yerin tahsis kısmında önemli bir adım atıldı ve yol katedildi.Nisan Mayıs gibi inşaat yatırımı için bize tahsisi olucak. Ve bizde 100 yataklı otelimiz için start vermiş olacağız.Bu bölge için son derece önemli bir oluşumdur. Ama Ordu Yatırım AŞ’nin 4-5 milyonluk projesinden daha da önemli olan şey, herkesin bir araya gelerek birlikte hareket etmesi ve ortak akılda buluşması.

Ordu halkı Çambaşına yol bekliyor

Çambaşına yapılacak Kayak merkezinin lift tesislerinin uzunlukları son derece iyi. Ayrıca Kayak yapabilmek için kışı beklemek zorunda kalmadan, yaz aylarında da karda değil, çim üzerinde kayak yapabilirler.Bunun için son derece müsait bir alan var.Kış turizmin olduğu yere ilave pistlerde yapılabilir. Ama burada asıl önemli olan burada yapılacak otelden ,kayak merkezinden ziyade oraya gidecek bir yolun olmasıdır. Şuan Çambası yolunun Kabadüz’den yukarısı çalışıyor.2 sene içerisinde o yol yapılamazsa eğer yaptığımız oteller sinek avlar. Tur şirketlerinin getireceği 4-5 otobüslük kafileler lazım.Şuanki fiziki durum buna hiç uygun değil. Gerekli alt yapı çalışmaları için hep birlikte başta Valilik ve Büyükşehir belediyemiz olmak üzere bu yolun yapılmasına öncelik vermeliyiz.

*Fındık Sektörü bir çok ihracatçımızın sonu olmuştur

*İklim koşulları ve fiyat dalgalanmalarına karşı Alan Bazlı Gelir Desteği büyük bir güçtür

*Köylü halkı fındığı karlılık hesabına göre değil, babasından gördüğüne göre yapıyor

Fındık sektöründe yaşanan dalgalanmalar acı fotoğrafı ortaya koyuyor.20 yıl önce 23 ihracatçımız vardı ,bugünse yaklaşık 5 ihracatçımız kaldı.Bu çok vahim bir tablo.Bu sayının çoğalması Ordu ekonomisi açısından son derece önemlidir.Öyle bir fındık ekonomisi oluşturmalıyız ki üreticiside,sanayiciside,ihracatçısıda bundan zarar görmemeli. Geçtiğimiz yıl fındığa dayalı Ordu ekonomisinde büyük bir gelir eksikliği olmuştur. Özellikle iklim koşullarını ve değişkenlik gösteren fındık fiyatlarını tolere etmek açısından alan bazı destek son derece önemlidir. Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayı bir çok üreticiyi mağdur etmiştir ve borçlandırmıştır. Verilen alan bazlı desteklerle birlikte bunun piyasalarda olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Bunun dışında iyi tarım uygulamaları yada verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çabalar var ama bu üreticiyi değiştiremezsiniz. Sulama ,gübreleme, budama modeli eğitimleri veriyoruz ,herkes dinliyor ama bildiğini yapıyor. Köylü halkı karlılık esasına göre yapmıyor, babasından gördüğüne göre gerekiyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar