'Çay' TAR-SİM kapsamına girdi

Artvin ve Karadeniz’de yetiştirilen çay ürünü TAR-SİM kapsamında yerini aldı.

info@karadenizekonomi.com / 31.12.2019

'Çay' TAR-SİM kapsamına girdi

Artvin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce Tarım Sigortaları 2020 yılı uygulamalarının yer aldığı, TAR-SİM tarafından 2020 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin karar (Karar Sayısı: 1902)  25/12/2019 tarih ve 30989 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artvin ve Karadeniz’de yetiştirilen çay ürünü bu kararla TARSİM kapsamında yerini aldı.

Ülkemiz genelinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin ve üreticilerimizin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacı ile Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında devlet destekli TARSİM uygulamaları bulunmaktadır diyen Artvin İl Tarım ve Orman Müdürü Dursun Okur, ‘’İlimizde üretilen başlıca ürünlerden olan çay ürünü için geçmiş dönemlerde TARSİM uygulaması kapsamında değildi. Çay ürünü yetiştiricilerimiz için bu durum bir dezavantaj oluşturmakla beraber doğal afet ve diğer risklere göre olumsuz durumlar ortaya çıkmakta aşırı maddi kayıplar meydana gelmekteydi. Bitkisel üretime yönelik yaptığımız toplantılarda çay ürünün TARSİM kapsamına alınma isteği bugün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile karşılanmış oldu. Bu sayede Çay ürünün kendisi ile fidanlarında, paket halinde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleri ile yaban domuzunun sadece fidanlara verdiği zararlar Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile TARSİM kapsamına alınmış oldu. Çay ürününün TARSİM kapsamına alınması huşunda emeği olan tüm bürokrasiye Artvinli çiftçilerimiz adına şükranlarımızı sunar, çiftçilerimize bu kararın hayırlı olmasını dilerim ‘’ dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar