Çevre Tahribatına Mahkeme''Dur''dedi

Ordu İdare Mahkemesi Kumru Güneycik ile Perşembe Çaka-Çaytepe mevkiinde kurulmak istenen taş ocaklarına izin vermeyerek ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

info@karadenizekonomi.com / 29.04.2016

Çevre Tahribatına Mahkeme''Dur''dedi

Ordu ili, Kumru ilçesi, Güneycik Mahallesi mevkiinde Kumru Güneytaş İnşaat Madencilik Hafriyat Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması plânlanan Kireçtaşı (Kalker Ocağı) projesi ve Ordu ili, Perşembe ilçesi, Çaka köyü mevkiinde ERÇALLAR tarafından yapılması plânlanan 

"Andezit Blok Mermer Ocağı" projesi ile ilgili alanının ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmesine uygun olmadığını gerekçe göstererek “Bu durumda; ruhsat alanı 96,21 hektar olan ve Yönetmelikte belirtilen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığı anlaşılan faaliyet konusunun ÇED sürecine tabi olduğu ve "çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararı verilemeyeceği açık olup, 1,5 hektarlık alan için düzenlenen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denilerek, ''açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde davacılar açısından telafisi güç zararlara yol açabileceği anlaşılan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasın” karar verdi.

''Bu karar da başka davalara emsal olacak”

Mahkeme kararını değerlendiren Ordu Doğa ve Yaşam Alanları Koruma Platformu Üyesi Ertuğrul Gönül, “Mahkemeler uzun zamandır yürütmeyi durdurma kararı vermiyordu. Bu karar önemli. Çünkü bu karar geri dönüşü olmayan zararların engellenmesini sağlamakta. İnsanlarımızın toprağına sahip çıkması çok önemli. Yöre insanları davacı oldu. Bu da en önemli bir gösterge” dedi. Gönül, iki işletme için de verilen kararın aynı gerekçeye dayandığını belirterek, “Ruhsat alanları 25 hektarın üzerinde olduğu halde arazi üzerinde 25 hektardan küçük alan için ÇED isteniyor. Bu çalışma bitince aynı ruhsat alanı içinde başka bir ÇED için başvuru yapılıyor. Çünkü yönetmeliğe göre 25 hektarın altındaki projeler için ÇED gerekli olmuyor. Hem masraflı hem de zaman kaybettirdiği için ÇED sürecinden kaçınan şirketler çalışma alanlarını parça parça bildiriyorlar. Mahkeme şirketin bu kurnazlığını görerek verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını bozdu. Bu karar da başka davalara emsal olacak” dedi. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar