Çiftçilere Fındık Kurdu Uyarısı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Fındık Kurdu ile mücadele zamanının yaklaşması nedeniyle fındık üreticilerine konu hakkında uyarılarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 6.05.2019

Çiftçilere Fındık Kurdu Uyarısı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Fındık Kurdu ile mücadele zamanının yaklaşması nedeniyle fındık üreticilerine konu hakkında uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamalarda ilaçlamanın ne zamana kadar yapılması gerektiği, ilaçlama yapılırken nelere dikkat edilmesi ve neler yapılması gerektiği gibi konulara yer verildi.

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerektiğini belirten Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böceklerin sayılması gerektiğini belirtti. Ayrıca sayım sonucunda 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin Fındık Kurdu düştüğünde ilaçlama yapılması gerektiği bilgisi de çiftçilerle paylaşıldı.

10 ocaktan 1 veya daha fazla ergin Fındık Yeşil Kokarcası bulunan bahçelerde ilaçlama yapılması gerekliliğine dikkat çeken Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hem Fındık Kurduna hem de Fındık Yeşil Kokarcasına karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri tercih edilmesinin daha sağlıklı sonuçlar vereceğini belirtti.

İlaçlama zamanına ilişkin yapılan açıklamada Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek fındıkların yüzde 50’si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadeleye başlamalıdır. İlaçlı mücadeleye bu sene sahil kolda 11 Mayıs 2019, orta kolda 14 Mayıs 2019, yüksek kolda 18 Mayıs 2019 tarihinde başlamalı ve bu mücadele en geç 10 gün içerisinde bitirilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca açıklamanın devamında insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmaması ve meyve yenmemesi gerektiği konusuna da özellikle dikkat çekildi.

 

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen üreticiler, İl/İlçe  Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebilirler.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar