FINDIK GÜVEN ENDESKİ YÜKSELİŞTE

Fındık ticareti yapan firmaların yüzde 62,8’i önümüzdeki üç ayda işlerinde iyileşme bekliyor

info@karadenizekonomi.com / 7.12.2015

FINDIK GÜVEN ENDESKİ  YÜKSELİŞTE

DOKA ve TEPAV işbirliğinde gerçekleştirilen DOKA Fındık Ticaret Güven Endeksi Anketi Eylül sonuçlarına göre fındık ticareti yapan firmaların yüzde 62’8’iönümüzdeki üç ayda işlerinde iyileşme beklerken Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık ticareti yapan firmaların gelecekte üç aya ilişkin satış beklentileri de Türkiye genelinde AB28’e kıyasla daha pozitif gerçekleşti.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV işbirliğinde gerçekleştirilen DOKA fındık ticaret güven endeksi anketi eylül sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı Türkiyenin bölgesel ve ürün bazlı ilk güven göstergelerinden biri olan doka fındık ticaret güven endeksi ile Giresun, Artvin, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’da fındık ticareti yapan firmaların mevcut durumları ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri analiz edilirken doğu karadeniz bölgesi fındık sektörü türkiye geneli ve AB2ye üye ülkelerle karşılaştırılıyor toptan fındık ticareti yapan 250 firma ile her ay yapılan anketler üzerinden gerçekleştirilen çalışma Ocak ayından bu yana her ay düzenleniyor ve her ayın beşinci iş günü güven endeksi sonuçları kamuoyuna açıklanıyor.

Fındık Ticaret Güven Endeksi Nasıl Hesaplanıyor?

Fındık Ticaret Güven Endeksi, ankette yer alan “Son üç ayı düşündüğünüzde iş hacminizde (satışlarınızda) nasıl bir gelişme oldu?”, “ Şu andaki fındık stok miktarınız için ne söyleyebilirsiniz?” ve “Önümüzdeki üç ayda iş hacminizde (satışlarınızda) nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?” sorularına verilen yanıtların balanslarının ortalaması alınarak hesaplanırken, balans değeri ise sorulara olumlu cevap verenler ve olumsuz cevap verenlerin farkı alınarak hesaplanıyor.

Fındık Ticareti Yapanların Beklentileri Olumsuz

DOKA Fındık Ticaret Güven Endeksi eylül ayı sonuçları, bu çerçevede düşüş gösterirken, önümüzdeki üç ayda sipariş, satış, satış fiyatı ve istihdam beklentilerinde negatif beklenti oluştuğu dikkati çekiyor. Bununlabirlikte DOKA Fındık Ticaret Güven Endeksi, eylül ayında Türkiye geneli ticaret endeksi ve AB28 ticaret endeksinden daha iyi bir performans sergiliyor.

Eylül ayında Türkiye genelini temsil eden ticaret endeksi -11,4 değerini alırken DOKA Fındık Ticaret Güven Endeksi 33,4 değerini aldı. DOKA endeksi bir önceki aya göre 2,4puan, Türkiye genelini temsil eden ticaret endeksi ise aynı dönemde 0,4 puan azaldı. Önümüzdeki üç aydaki satış beklentisindeki azalma, DOKA fındık ticareti güveninin azalmasında etkili olurken, DOKA fındık ticareti güvenin eylül ayında TEPE ve AB28’den daha iyi olduğu görülüyor.

Önümüzdeki üç ay için satış beklentisi pozitif

Eylül 2015’te fındık ticareti yapan firmaların yüzde 62,8’i önümüzdeki üç ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 15,9 oldu ve gelecek üç aydaki satış beklentilerinin denge değerinde Ağustos 2015’e göre 18,8 puanlık azalma görüldü. Diğer yandan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık ticareti yapan firmaların gelecek üç aya ilişkin satış beklentileri de Eylül 2015’te Türkiye geneli ve AB28’E kıyasla daha pozitif gerçekleşti.

Fındık ticaretindeki toparlanma algısı, Türkiye genelinden yüksek

Öte yandan, Eylül 2015’te, işlerdeki toparlanma algısında da geçen aya göre 5,2 puanlık artış yaşandı. Eylül 2015’te işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı yüzde 47,6 olurken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 31,4 oldu. Fındık ticareti yapan firmaların yüzde 21’i ise işlerinin geçen yıla göre değişmediğini ifade ediyor. Eylül ayında Doğu Karadeniz’de fındık ticareti yapan firmaların işlerdeki toparlanma algısının, Türkiye genelindeki ticaret firmalarına kıyasla daha olumlu olduğu görülüyor.

Doğu Karadeniz ve Türkiye, anket soruları bazında karşılaştırıldığında, Eylül 2015’te Doğu Karadeniz’in Türkiye’ye göre “Önümüzdeki üç aydaki satış fiyatı beklentisi” göstergesi dışındaki göstergelerde daha önemli bir performans sergilediği görülüyor. Fındık ticareti yapan firmalarda “Geçtiğimiz üç aydaki işlerin durumu” ve “Geçen yıla göre işlerin durumu” ve göstergelerinde bir önceki aya göre artış yaşanırken, “Önümüzdeki üç ayda tedarikçilerden sipariş, satış, istihdam ve satış fiyatı beklentisi” ve

“ Gelecek yıl alım yerleri, kırma ya da entegre fındık işleme tesisi sayısı beklentisi” göstergelerinde ise düşüşler yaşanıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar