Fındık ihracatçıları ABD bademinden tedirgin

ABD'de badem üretiminin artması ve bazı ülkelerdeki firmaların fındığın yanında bademi de tercih etmesi fındık ihracatçılarını endişelendiriyor.

info@karadenizekonomi.com / 6.06.2017

Fındık ihracatçıları ABD bademinden tedirgin

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, yaptığı açıklamada, dünya badem tüketimindeki hızlı artışın, üretim artışını da beraberinde getirdiğini söyledi.

ABD bademinin ihraç rakamlarının son yıllarda 450-500 bin tonlara kadar yükseldiğine dikkat çeken Sevinç, "ABD bademinin üretim artışı, Türk fındığını tehdit etmektedir. Bu gerçekle yüzleşmek zorundayız. ABD bademinin üretimi arttıkça maliyeti de düşüyor. Maliyeti düştükçe de bu ürüne olan ilgi sürekli artıyor. Şu anda badem fiyatları fındık fiyatlarının çok altında. Dolayısıyla firmalar yeni kontratlarını hep bademden yana kullanıyor." dedi.

Sadece başka ülkelerde ABD bademi tüketiminin artmadığını benzer durumun Türkiye'de olduğunu kaydeden Sevinç, "Ülkemizde de badem tüketimi hızla artmaktadır. Türkiye'nin badem ithalatı geçmiş yıllara oranla yüzde 55 oranında arttı. Bu da şu demektir. Badem Türkiye'de daha çok yenmeye başlandı. Tüketimdeki bu artış fındığın iç tüketimine ayrıca darbe vurmaktadır." diye konuştu.

Sevinç, Türk fındığının ihracattaki en büyük rakibinin kuşkusuz ABD bademi olduğunun altını çizerek, "ABD bademinde bu sezon bir milyon 300 bin ton gibi muazzam bir rekolte bekleniyor. Bu rekolte karşısında badem fiyatlarının daha da düşeceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla bunun Türk fındığını etkilememesi mümkün değil." şeklinde konuştu.

"ABD bademi çikolata sektörünün yanı sıra pastacılık ve dondurma sektöründe de fındığa çok ciddi rakip" diyen Sevinç, "ABD bademinin fındığa rakip olamayacağı tek yer ise bazı markalı ürünler üreten büyük çikolata firmaları. Bunun dışından badem çerezlik olarak tüketilen her yerde fındığın rakibi pozisyonunda. Açıkçası bu durumda ihracatçılar olarak bize kaygılandırıyor." açıklamasında bulundu.

ABD bademi karşısında Türk fındığının sürekli pazar kaybettiği bilgisini veren Sevinç, bunda fındık fiyatındaki dalgalanmanın bir numaralı etken olduğunu aktardı.

Türkiye'de son yıllarda üretime bağlı olarak fındık fiyatının sürekli değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Sevinç, şunları kaydetti:

"En büyük pazarlarımız Almanya, Fransa ve İtalya. Ancak bu ülkelerimizde de gerileme söz konusu. Geleneksel pazarlarımızda bile bu sorunu yaşamamız bizlerin yeni tedbirler almamızı gerektiriyor. Ülke olarak bu konuda yoğun şekilde çalışmamız gerekiyor. İlk olarak üretimimizi Amerikalılar gibi artırmalıyız. Tek çare fındık üretiminin ve iç tüketiminin arttırılması ve rakip ülkelerle planlı rekabettedir. İşte o zaman ABD bademi ya da başka ülkelerinin ürettiği fındıkla baş edebiliriz."

Sevinç, Türkiye'de fındık üretimin artmaması durumunda gelecek yıllarda sorununun daha da büyüyebileceğini, bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar