Fındık ihracatında Çin atağı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı İlyas Edip Sevinç “Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik fındık ihracatı önemli bir ivme kazandı en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasına girdi.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 14.05.2019

Fındık ihracatında Çin atağı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı İlyas Edip Sevinç “Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik fındık ihracatı önemli bir ivme kazandı en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasına girdi.” dedi.

 

2018 – 2019 ihracat sezonunda, Nisan ayı sonuna kadar, 210 bin 927 ton iç fındık ihracatı karşılığında 1milyar 224 milyon 151 bin 339 dolar gelir sağlandı. Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı İlyas Edip Sevinç, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyelerince Nisan ayında gerçekleştirilen ihracata ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Başkan Sevinç “tanıtım faaliyeti gerçekleştirilen pazarlar için, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), ABD, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde dikkat çekici bir ihracat artışı var. Eylül 2018 - Nisan 2019 döneminde ÇHC’ne 5 bin 600 ton, ABD’ye 5 bin 700 ton, Japonya’ya 875 ton ve Hindistan’a 395 ton iç fındık ihracat gerçekleştirildi. Özellikle tanıtım faaliyetlerine başlanılmadan önce 200 ton civarında ihracatımız vardı. ÇHC’ye yönelik fındık ihracatı önemli bir ivme kazandı ve ihracat artışı istikrarlı bir hale geldi. Bu sayede en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasına girdi. Artışın bu şekilde devam etmesi halinde sezon sonunda ÇHC’ne yönelik ihracat rakamının 7 bin 500 - 8 bin ton iç fındık seviyelerine yükselmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

 

“İŞLENMİŞ FINDIK İHRACATIMIZ ARTIRILMALI”

 

Bir önceki sezonun aynı döneminde ise 215 bin 038 ton iç fındık karşılığı 1 milyar 359 milyon 522 bin 318 dolar ihracat gerçekleştirildiğini, sezonunun ilk sekiz aylık bölümünde gerçekleştirilen 210 bin 927 ton iç fındık ihracatının, % 39,7’sine tekabül eden 83 bin 843 ton iç fındığın işlenmiş olarak ihraç edildiğini belirten Başkan Sevinç “İşlenmiş fındık ihracatımızın genel fındık ihracatımızdaki payının katma değerinin ülkemizde kalmasını sağlamak, bölge istihdamına olumlu katkılar bırakması bakımından arttırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

“AB ÜLKELERİ ÖNEMLİ PAZARLARIMIZ”

 

Başkan Sevinç yaptığı değerlendirmenin devamında, AB ülkelerinin en önemli pazarımız konumunda olduğunu, 160 bin 439 ton iç fındık olarak gerçekleşen ihracatın, toplam ihracatımızın % 76’sına denk geldiğini belirtti. Ayrıca Başkan Sevinç, tek pazara bağımlılık gösteren fındık ihracatımızın bu yapısından kurtulması ve yeni pazarlara ulaşılabilmesi amacıyla geçmiş yıllarda Fındık Tanıtım Grubu ve şimdi de Türkiye Tanıtım Grubu tarafından yürütülen faaliyetlerin devam ettiğine de vurgu yaptı.

 

SONUÇ ALMAK KOLAY OLMADI

 

Başkan Sevinç konuşmasının devamında, elde edilen bu başarıdan dolayı sektörü adına son derece mutlu olduklarını ve zamanın kendilerini haklı çıkardığını belirtirken, bu konularda sonuç almanın kolay olmadığını, çok sabırlı ve ısrarlı çalışmalarda bulunulması gerektiğine de dikkat çekti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar