Fındık ve yatırımlar Erdoğan’ın masasında

OTSO rapor verdi

info@karadenizekonomi.com / 20.04.2017

Fındık ve yatırımlar Erdoğan’ın masasında
  • ·Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yatırım ve fındık konusunu içeren bir rapor verdi. Raporda alınan hizmetleri için teşekkür edilirken beklenen yatırım ve hizmetler de sıralandı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İlimiz Yatırımları ve Türk Fındığının Desteklenmesi Talebi başlığı altında “yatırım ve fındık” raporu sundu.

Erdoğan’a sunulan OTSO raporunda; Cumhurbaşkanına “Akdeniz-Karadeniz Yolu’nun başlatmanız. Karadeniz Duble Yolu’nun, 40 yıllık rüya olan Ordu-Giresun Havaalanı’nın ve Ordu Üniversitesi’nin tamamlanıp hizmete alınması ve çevre yolumuzun bitirme noktasına getirilmesi nedeni ile” teşekkür ediliyor.

Ordu’ya yeni yatırım talepleri

Raporda, Ordu-Mesudiye Hattının bir an önce tamamlanması, Sivas ve İç Anadolu Bölgesi’nin ihtiyaç duyacağı bir konteynır limanı ile turizm sektörüne il 

merkezinde orta ölçekli kurvaziyer limanının yapılması, hızlı tren hattının Samsun, Trabzon sahil hattından geçirilerek Ordu dahil tüm sahil illerinin yararlandırılması” talepleri yer aldı.

Fındıkta gelir kaybı yaşanıyor

Erdoğan’a Ordu mitingine katılım sırasında verilen raporda, fındık üretici ve ticaret kesiminde gelir kaybı yaşandığı dile getirilerek, “Serbest piyasa şartlarında fiyatlarda bir istikrar oluşmadığı ve sezon içerisinde kilogramda 9,50 T.L. ile 14 T.L. arasında fiyat hareketlerinin yaşandığı görülmektedir. 2017 yılında bir önceki yıla göre hem ihracatta hem de üretici kesiminde gelir kaybı yaşandığı, sadece üretici değil, mal ve hizmetler sektörü de bu gelir kaybından etkilenmiş ve talep daralması sorunu ile karşılaşılmıştır. Bugün için yaşanılan gelir ve refah kaybına neden olan fiyat düşüşleri geniş bir üretici kesimi ile ticaret kesiminde zorlukların yaşanmasına neden olmaktadır” denildi.

Öneriler ve beklentiler

Fındık sektörüne ilişkin özet değerlendirmeye ek olarak fındık alıcı piyasasında İtalyan Ferrero ile Singapur kökenli Olam firmalarının etkin olduğu vurgulanıyor. Fındık sektöründeki sorunların çözümü için ise Lisanslı Depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulması, fındık piyasasını regüle edecek devlet politikasının uygulanması, güçlü dış alıcılara karşı milli sermayenin desteklenmesi ve yerel tacirler ile fındık sanayine finans desteği sağlanarak, stok kabiliyetlerinin arttırılması” gibi taleplere yer veriliyor. Kemal ÇEKÜÇ/ KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar