Galericiler ‘ithal araç’ mağduru

Yüksel Otomotiv galeri sahibi Murat Yüksel, ithal araçlarda yaşanan sorunlar nedeniyle en çok galericilerin mağdur olduğunu belirterek bu araçların yasal bir düzenleme yaparak ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 12.03.2019

Galericiler ‘ithal araç’ mağduru

Yüksel Otomotiv galeri sahibi Murat Yüksel, ithal araçlarda yaşanan sorunlar nedeniyle en çok galericilerin mağdur olduğunu belirterek bu araçların yasal bir düzenleme yaparak ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

İthal araçların ithali aşamasında kıymet farkından ötürü eksik vergi ödenmesi sebebiyle, ilgililer hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanuna göre işlem yapıldığını hatırlatan Yüksel, aracın çıkış ülkesindeki fiyatı yüksek olmasına rağmen ithalatçı tarafından düşük ithalat vergisi ödemek amacıyla, aracın fiyatı düşük gösterildiğini ve bunun da yasaya aykırı olduğunu söyledi.

En çok da galericiler mağdur oluyor

Yüksel şunları söyledi, “İlgili yasa maddesine göre; eşyayı, ‘’aldatıcı işlem ve davranışlarla’’ gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu durumda; soruşturma aşamasında ya da yargılama devam ederken, suça konu araca Ceza Muhakemesi Kanununun 127 ve 128 inci maddesi uyarınca el konulabilmekte, yargılama sonucunda da aracın müsaderesine karar karar verilebilmektedir. Ancak burada ithalatçının haricinde aracın el değiştirmesi sonrasında iyi niyetli üçüncü kişilerin ve satışlara aracılık eden galerici esnafın mağdur edildiğini görmekteyiz.”

Çözüm üretilirse devlet de vergisini tahsil eder

“Söz konusu araçların yurda girişi sonrasında noter satışları ile el değiştirmesi ile birçok kişi araçlarda silsile halinde malik olmuştur. Akabinde yurda girişten uzun zaman sonra araçlara tedbir konulması ile ithalat ile ilgisi olmayan, ithalat aşamasındaki vergiden sorumlu olmayan üçüncü kişilerin mağduriyeti doğmuştur. Malikler bir önceki malike rücu etmek amacıyla davalar açmıştır. Araçlardaki tedbir sebebiyle satış yapılamadığından araçlar bir önceki ruhsat kayıtları kendi üzerine kalmak şart ve riskiyle araçlarını iade etmek zorunda kalmıştır. İlk dönem ÖTV affı ile bir kısmı çözülebilen bu problem hala varlığını sürdürmekte, mağduriyetler devam etmektedir. Yapılacak düzenleme ile ikinci dönem ÖTV affının problemleri çözüleceği gibi devlet de eksik tahsil ettiği vergilere kavuşacaktır. Yapılacak olan uzlaşı ile ceza dosyalarında taraf olarak yer alan, olayla alakası olmayan (aracı yurda sokan ithalatçı haricindeki kişiler) binlerce kişinin davalardaki taraf sıfatı son bulacak ve mağduriyetleri sona erecektir. İlk dönem ÖTV affı yeterince duyurulmadığı için birçok şahıs ve esnaf bu imkandan yararlanamamıştır.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar