Hedefimiz ihracatı 6 milyar dolara taşımak

Arslantürk, ‘’Bizim hedefimiz 2 milyar dolarlık ihracatı, 6 milyar dolara taşımak.’’

info@karadenizekonomi.com / 21.01.2020

Hedefimiz ihracatı 6 milyar dolara taşımak

Fındık sanayisinin gelişmeye başladığını ifade eden Uluslararası Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, ‘’Çin’de şu anda sadece çerezlik fındık piyasası değil onun yanında sanayide gelişti. 2019 yılı 1 Ocak-31 Aralık arasında Çin’e 11 bin 900 ton civarında iç fındık ihraç edildi. Bu da 24 bin ton kabuklu fındığa tekabül ediyor. Çin ile ilgili şunu söyleyebilirim ki 10 yıl içerisinde dünyada en çok fındık alıp, tüketen Almanya ve İtalya’dan sonra üçüncü ülke konumuna gelecek’’ dedi.

‘’Bize düşen görev üretmek’’

Artan ihracatla birlikte bize düşen görev ise üretmektir diyen Arslantürk, ‘’ Bizim hedefimiz 2 milyar dolardık ihracatı, 6 milyar dolara taşımaktır. Gelir bakımından değil belki ama toplam miktar bakımından baktığınız zaman 320 bin tonluk bir ihracat rakamını yıl bazında değerlendirdiğimiz zaman son derece iyi bir rakam. Şu anda önümüzü görebilecek bir durum var. Hızlı trene bindik, hızlı tren yola çıkacak ve biz onun gerekli ihtiyaçlarını sağlayabilirsek devam edeceğiz. 10 yıl içerisinde bunu sağlamamız mümkün. Bunu bir başına yapmamız mümkün değil. Bütün sivil toplum örgütleri ve devletin mutlaka içinde olacağı bir yapı ile bu başarılabilir. Asla tek ayakla ilerlemez. Manipülasyon veya spekülasyon bütün dünyadaki tarımsal ürünlerde oluyor. Fındıkta da olacaktır. Onu engelleyemezsiniz. Birinin görüşü farklı olabilir. O sizi bağlamaz ama örneğin rekolte ile ilgili çalışmalar var. Devletin mutlaka Tarım İl Müdürlükleri aracılığıyla rekolte çalışmasında profesyonel bir ekip oluşturması lazım. Çoğunlukla tutturdu ama tutturamadığı yıl da var. Geçen yıl biraz hata vardı. Bu sene daha bitmedi. Onun için yorum yapmak erken biraz ama yine doğruya en yakın sonuçları ihracatçılar birliğinin oluşturduğu o profesyonel ekip verebiliyor” şeklinde konuştu.

‘’Teknik detaylarda farklılıklar var’’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rekolte açıklamasını da eleştiren Arslantürk, şöyle konuştu: “TÜİK’in yaptığı tamamen masa başı. Öyle rekolteyi herkes yapar. Bunda esas doğru rekolteyi birliğin ekibi, Tarım İl Müdürlüğü ekibi yapıyor. Yanılsa bile yüzde 5 olur. Ben yıllardır kendim rekolte yapıyorum. Teknik detaylarda bazı farklılıklar var. Ben Tarım İl Müdürlüklerinin yaptığı rekoltenin aslında masaya gelene kadar doğru olduğuna inanıyorum. Masaya gelince iş değişiyor. Masayı halledebilseler en güzel rekolteyi onlar yapıyor aslında’’ ifadelerini kullandı.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar