İnşaat sektörü tek başına ekonomiyi kurtaramaz

Sanat Yapı A.Ş. YKB Eribol, “Ekonominin düzelmesi inşaat sektörüne bağlı değil. Devlet olanaklarını inşaat için değil sanayi ve tarım için kullanmalı. Faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi kurtaramazsınız.”

info@karadenizekonomi.com / 15.10.2019

İnşaat sektörü tek başına ekonomiyi kurtaramaz

Kurulduğu 2001 yılından bu yana birbirinden önemli 400’e yakın projeye imza atan Sanat Yapı A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Orkun Eribol inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumla Türk ekonomisi arasında oluşan bağın getirdiği olumsuzluktan duyduğu sıkıntıyı Karadeniz Ekonomi’ye anlattı.Eribol, kaynakların doğru kullanılmadığı sürece Türk ekonomisinin kurtuluşunun inşaat sektörüne bağlı olmadığını şu sözlerle dile getirdi. “Köprü, otoyol, şehir hastanesi, yeni hava limanları vs. belki istihdam yarattı ve altyapıyı geliştirdi ama asıl sorun kaynakların doğru kullanılması noktasında yaşanıyor. Son 15-20 yıldır sektörde farklı dönüşümler yaşandı. Aynı anda birçok inşaat projesi hayata geçirildi. Ancak, burada kaynaklar doğru kullanılmadı.”

Kredilerde inşaata odaklanıldığı için tarım ve sanayide geri kaldık

Ülke ekonomisindeki en önemli sorunun altyapı ve işsizlik olmadığını vurgulayan ve kaynakların daha orantılı dağıtılması gerekirken bunun başarılamadığını ileri süren Eribol, “Teknoloji, sanayi, tarım, eğitim, hukuk ve adalet paralel gelişimler sağlamadıkça geçici çözümlerden medet ummaktayız. Bu da tıkanmaya neden olmaktadır” diye konuştu. Eribol, özelikle kamunun önünü çektiği projelerde işsizlik belki giderildi ancak ülkeye giren ucuz kredi sadece inşaat sektöründe kullanılınca sanayi ve tarımda geri kaldık. Sonrasında sıkışma başladı. Önce ülke ekonomisini neyin bozduğunu çok iyi tespit etmek lazım. Bozan şeyler düzelmedikçe bozulma devam eder. Biz eğer 20 yıldır yurtdışından gelen ucuz kredi kaynaklarını sanayi ve tarıma yöneltseydik bugün başka şeyleri konuşuyor olurduk” dedi.

İnşaat sektörü ekonomiyi kurtaramaz

Ekonomiye ve sektöre ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunan Eribol, elimizdeki konutu satarak ülkedeki inşaat sektörünü kurtaramayız sanayi ve tarımda da yatırıma ihtiyaç var. Yatırım ortamı iyileşmediği sürece bizler işsiziz. Kamu açığı gibi bir bela ile karşı karşıyayız. Gelirinin yüzde 98’i ÖTV ve KDV üzerine kurulu bir sistemde yaşıyoruz. Burada yaşanan azalmada devlet açığı olarak karşımıza çıkmakta. Devlet yatırım yapmıyor özel sektör de aynı. Konut satışı bir ticarettir. Bu hep böyle olacak ama inşaat sektörü ekonomiyi tek başına kaldıramaz” ifadelerini kullandığı açıklamalını şu çarpıcı sözlerle tamamladı. “Devlet bankaları faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi kurtaramaz. Devlet bu olanağı inşaat için değil sanayi ve tarım için kullanmalı.”

SALTUK ORKUN ERİBOL KİMDİR?

Aslen Ordulu olan Saltuk Orkun Eribol, 1971 yılında Afyonkarahisar’da doğdu. Ankara Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ni kazandı. 1994 yılında mezun olduktan sonra ilk iş olarak bir toplu konut projesinde mühendis olarak çalışmaya başladı. Daha sonra 1998 yılında Türkpetrol’de yatırım mühendisi olarak görev yaptı. 2001 yılında ise kendi şirketi Sanat Yapı’yı kurdu. İyi bir Ordusporlu olan ve mor-beyazlı ekibin yıllar sonra yeniden Süper Lig’e çıkmasında yönetici olarak önemli katkılar sağlayan Eribol bundan 5 yıl önce başladığı pist yarışlarında şampiyonluklar kazanan bir otomobil yarışı tutkunu. Eribol İstanbul Park’ta Clio Cup ve Megan Cup’ta aldığı derecelerle iş hayatının getirdiği stresi dengelemenin mutluluğunu yaşıyor.

SANAT YAPI A.Ş.

2001 yılında kurulmuş olan Sanat Yapı İnşaat A.Ş. inşaat taahhüt hizmetleri alanında teknolojiyi takip eden ve yeniliklere açık yapısı ile kendini sürekli geliştiren bir organizasyona sahip yapısıyla dikkat çekmektedir. Firma, kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede maliyet, süre ve kalite unsurlarını sağlık-emniyet-çevre politikası çerçevesinde daima optimum noktada birleştirmeyi başarmış ve başarının sırrının bu üç ana kriteri bir arada sunabilmek olduğu inancını hep korumuştur.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar