“İş’te Kadın Eli” Projesinin Tanıtımı Yapıldı

​Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla hazırlanan “İşte Kadın Eli” kadın girişimciliği projesi kapsamında, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından projenin açılış ve tanıtım toplantısı düzenlendi. OTSO binasında düzenlenen programa Vali İrfan Bal

info@karadenizekonomi.com / 29.12.2016

“İş’te Kadın Eli” Projesinin Tanıtımı Yapıldı

1 Eylül 2016- 1 Eylül 2017 tarihleri arasında sürecek olan projenin açılışında konuşan Vali Balkanlıoğlu, bu tür projelerin birer fırsat olduğunu dile getirdi.

Balkanlıoğlu, “Türkiye, Avrupa Birliğine başvuru yaptıktan sonra çeşitli merhalelerden geçerek bugünkü konuma geldi. Gerçi bizi uzun süre oyaladılar, oyalamaya da devam ediyorlar. Onların bize kazandırdığı bazı şeylerde oldu. Bunlardan birisi de proje yaparak yurt içinde ve yurt dışında bir takım hibe veyahut katılımla finans kaynaklarından istifade etmeyi beraberinde getirdi ve kazandırdı. Önceleri proje teklif çağrılarına kabul edilebilir ve ayakları yere basan projeler üretilemediği için bu kaynaklardan genellikle istifade edemezdik. Burayı bir havuz gibi düşünürsek herkes oraya birkaç kova su 

atıyor. Oradan su almak yalnız proje üretmekle mümkün. Eğer siz proje üretemezseniz koyduğunuz para kadar, para alamıyordunuz. Fakat bu zaman içerisinde kabul edilebilir projeler üretildi. Türkiye’nin her yerinde, en ücra kasabalarda bile bazı işi bilen insanlar oldu ve proje üretip finans sağladılar. Bir bakıyorsunuz bizim öğrencilerimiz ya da gençlerimiz Avrupa’ya gitmiş. Burada yaptıkları incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda vizyon ve misyon sahibi oluyorlar. Bu bile bizim için bir kazanım. Bakıyorsunuz çikolatanın ana girdilerinin çoğu Türkiye’de yetişiyor. Çikolata yapmak ve bunu butik olarak işleyip satmak, yurt içi piyasaya arz etmek, işi büyütüp uluslararası bir marka olmak çokta uzak bir şey değil. Bu konuda girişimci olmak lazım. Ben bu işi yaparım beceririm, bu işin üstesinden gelirim diyecek girişimcilere çok ihtiyacımız var. Okullarda maalesef bu ruhu veremiyoruz çocuklarımıza. Herkes belediyede bir işe girsin çalışsın, devlette bir memur olsun maaşıyla garantili yaşasın istiyor.


Ama riske gireyim işi büyüteyim, birçok kişi çalıştırayım, ben taşı sıksam suyunu çıkarırım diyen insanlara ihtiyaç var. Bu projelerde bir fırsat ve imkân. Hem meslek öğreniyorlar, hem de girişimcilik öğretiyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Belçika’da ya da İsviçre’de üretilen ve dünyaya mal olmuş markalar gibi biz de buralardan bir şeyler oluşturabiliriz. Her şeyin bir ilki ve başlangıcı var. Neyi istiyorsan ve bedelini de ödemeye hazırsan herşeyi 

başarırsın. Eğer biz marka bir ürün geliştirmek istiyorsak bunun bedelini de azimle çalışmak ve ben yaparım demekle öderiz. Bu fırsatı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıda, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin de bir konuşma yaparak proje hakkında bilgi verdi. Şahin, “Projenin 25-50 yaş grubu aralığında yer alan kadınlar başta olmak üzere, işsiz yetişkinler, ev hanımları, emekliler, aktif çalışma hayatının dışında yer alan ve örgün eğitim sistemi dışında kalan 60 kişiyi kapsadığını dile getirerek, şunları söyledi: “Projemiz sayesinde ilimizde Butik Çikolatacılı alanında 60 kişinin mesleki yeterlilikleri sağlanacak ve serbest girişimci veya iş piyasasında kalifiye işgücü olarak yer alacaklar.


Bilindiği gibi fındık üretiminde dünyada lider ülke Türkiye. Ordu ili ise Türkiye’de fındık üretiminin % 25 ila % 30’unu karşılıyor. İş’te Kadınlar Projemizle birlikte aynı zamanda iç tüketimin arttırılmasını hedeflemekteyiz. Projeyle birlikte, en önemli gelir kaynağını oluşturan fındık ve mamulleri sektörü kalifiye eleman noktasında desteklenerek, fındığın başka bir ürünle birleştirilip, yeni bir mamul elde edilmesi ve bunun yeni girişimcilerle pazarlanması sağlanarak yeni ekonomik değerler yaratılması amaçlanmıştır”

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Ticaret Borsası, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Üniversitesi, Altınordu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ordu Genç Girişimciler Derneği’nin desteklediği projenin toplam bütçesi 169 bin Euro.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar