Kamuda maaş savurganlığı yapılıyor

Selçuk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şanlıtürk, “Ülkelerin ekonomik gücü çalışanların gücü ile eşdeğerdir. Ekonomide yapısal sorunların aşılması, devletin ve belediyenin istihdam kapısı olmaktan çıkarılması gerekiyor.”

info@karadenizekonomi.com / 22.10.2019

Kamuda maaş savurganlığı yapılıyor

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) tarafından düzenlenen “ekonomiye değer katanlar” gecesinde üç ayrı kategoride ödül alan Selçuk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şanlıtürk, Karadeniz Ekonomi’ye sektöre ve ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmelerde çarpıcı tespitlerde bulundu.“Ülkelerin ekonomik gücünün çalışanların gücü ile eşdeğer olduğu” vurgusu yapan Şanlıtürk, “ekonomide yapısal sorunların aşılması, devletin ve belediyenin istihdam kapısı olmaktan çıkartılması” gereğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Emin olun kamudaki her dört kişiden üçü fazla. Belediyelerde ve diğer kamu kuruluşlarında istihdamın azaltılması ve özel sektöre aktarılması gerekir. Ama bu noktada da özel sektörde yaşanan ciddi sorunlar ortaya çıkıyor.”

Kamuda maaş savurganlığı yapılıyor

Sorunların çözümü noktasında önerilerde bulunan ve bazı makamlarda birden fazla maaş alınmasının da başlı başına bir savurganlık olduğunu söyleyen Şanlıtürk, “Birçok kanun dışarıdan alınmış. İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD nasıl yapmışsa biz de öyle yapmalıyız. Öncelikle işadamının ve esnafın üstündeki dolaylı vergiler kaldırılmalı. Bir yandan biliyorum ki makam ve mevki sahipleri tek makamdan değil farklı farklı 3-4 makamdan maaş alabiliyor. Öte yandan da işadamlarından ve ticaret adamlarından kendi çalıştırdığı işçi için sosyal güvenlik vergisini zaten alan devletin kendi memurunun sosyal güvence parasını da işadamının sırtına yüklemesi doğru değil. Tam tersine reel sektör güçlendirilmeli ve her birey kendi ayakları üstünde durmalı. Stat, valilik, emniyet, ssk ve adliye binaları birer yatırım değildir. O yapılara harcanan paralar Ordu, Fatsa ve Ünye Organize Sanayi Bölgeleri için kullanılabilirdi. Ayrıca eğitim sistemimizdeki yaşanan çarpıklıklardan sonra ara eleman ihtiyacı karşılanamaz hale geldi. Ayakkabı boyacısı bile bulamıyoruz. Meslek liselerinin sayısının artırılması gerekiyor. Eğitim kalitesi ve mesleki eğitim çok önemlidir.”dedi.

Hükümetin aldığı önlemler

Hükümetin aldığı önlemlere karşın yapısal sorunlara dikkat çeken Şanlıtürk, “Kredi Garanti Fonu, KDV teşviki ve indirimlerinin yanı sıra konutta yüzde 0.99 faiz oranı piyasaya bir canlılık getirdi ama bunlar yapısal sorunları çözmüyor. Öncelikle sektöre dışarıdan girişler engellenmelidir. Bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçen ay müteahhitlik karnelerine sınıflandırma getirmesini önemsiyorum. Yapılan işin, şirketlerin iş bitirmelerinin ve şirket sermayelerinin incelenerek yapılacak değerlendirmeler özellikle müteahhitlik anlamında yenilikler ve farklılıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.” diye konuştu.

Ordu’da konut stoku ve kentsel dönüşüm

Son olarak sektörün Ordu’daki durumuna değinen Şanlıtürk, “Deprem riski ile her an karşı karşıya olan ülkemizde belki Ordu deprem bölgesinden uzak gibi görünse de yeni tespit edilen ve Batum üzerinden gelen bir fay hattı sahil şeridini etkileyecektir. Bizim yaptığımız betonarme binaların 50 yıllık ömrü vardır. Ordu’da şehrin yapılanmasına bakıldığında doğu kesimlerde yapılanma 1965’lerden sonra başlamış. Dolayısıyla 50-60 yıllık binalarda yaşıyoruz. Bu da ciddi anlamda kentsel dönüşüm ihtiyacı anlamına geliyor. Bildiğim şu ki Ordu’da konut fazlası yok sağlıklı konuta ihtiyaç var. Ancak bu ciddi bir ekonomi ile olur ve belediyelerle ortaklaşa bir hukuk ve imar masası oluşturularak aşılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Selçuk İnşaat-Şanlıtürk Yapı-Penta Beton

Geleceğin turizm projesi olarak Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORSİAD) ve Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ORBEL ile ortaklaşa gerçekleştirilen Çambaşı Otel yatırımının yüklenicisi olan Selçuk İnşaat’in sektöre girişi 1995 yılına rastlar. İnşaat ve inşaat malzemeleri satışı ile başlayan uzun yolculukta ayrıca Şanlıtürk Yapı adı ile yap-sat adı altında konut üretiyor. Tadım Gıda’nın Ordu distribütörü olan Şanlıtürk ayrıca mobilya imalatı ve Penta Hazır Beton A.Ş’yi de bünyesinde barındırıyor. Selçuklu sigorta acentalığı da farklı bir işkolu olarak faaliyette olan grup, bünyesinde 200’ün üzerinde kişiye iş veriyor. Bu rakam 2016 yılında 300’ün üzerindeyken arka arkaya gelen ekonomideki daralmalar nedeniyle istihdamda küçülmeye gidilmiş. Ardından Çambaşı Otel yatırımı yükleniciliğinin devreye girmesi ve tesisin açılışının 2020 yılı kış ayları olarak planlanması nedeniyle istihdam sayısı 200’lü sayılara ulaşmış. REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar