KARADENİZ’İN DE UFKU AÇILACAK

‘ANAKLİA LİMANI’ YAKIN TAKİPTE

info@karadenizekonomi.com / 26.03.2018

KARADENİZ’İN DE  UFKU AÇILACAK

Gürcistan devleti Karadeniz kıyısında, Türkiye’ye 150 km. uzaklıkta küçük bir kasaba olan Anaklia’da 2,5 milyar dolara mal olması beklenen dev bir liman inşa ediyor. Limanın dünya ve bölge ticareti için cazibe merkezi haline gelmesi beklenirken, Türkiye’nin de projeyi yakından takip ettiği öğrenildi.


100 MİLYON TON KARGO KAPASİTESİ

  • Batum Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu, “Projenin toplam maliyeti 2,5 milyar dolar. 2020'de yapımı bitecek ve iki yıllık inşaat çalışmalarının ardından ilk gemileri kabul edebilecek. Anaklia derin deniz limanı tamamlandığında, yılda 100 milyon tona kadar kargo işleme kapasitesine sahip olacak” dedi.

SAMSUN SARP DEMİRYOLU ÖNEM KAZANACAK

  • Potansiyelden Türkiye’nin pay alabilmesi için Sarp demiryoluna Türkiye’den bağlantı verilmesi büyük önem taşıyor. Hopa Limanı’na sadece 14 km. mesafede bulunan Hopa – Sarp demiryolu bağlantısının sağlanması ve bu bağlantının Karadeniz sahil güzergahında Trabzon üzerinden Samsun demiryolu ağına entegre olması Türkiye’ye büyük avantajlar sunacak.

GÜRCİSTAN PROJEYE PARTNER ARIYOR

  • Gürcistan’ın bu ölçekte bir projeyi tek başına hayata geçirmesinin zorluklarına dikkat çeken Develioğlu, “Gürcistan hükümeti bir yandan da uluslararası partner arayışları içinde. Limanın ülkemiz ekonomisine getirisi veya götürüsü olur mu? Bunu çok iyi analiz etmek gerekiyor. Liman idarelerimiz konuya ilişkin ciddi analiz çalışmaları yapmalı. REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar