Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı''Fındık ortaokul ve liselerde zorunlu ders olsun''
Sektörün çözüm önerisi;Fındığın ders olarak eğitim müfredatına alınması!
info@karadenizekonomi.com / 14.11.2015
Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, fındık üretiminin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim müfredatına alınarak Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki ortaokul ve liselerde zorunlu ders haline getirilmesini istediklerini söyledi.
Şahin, yaptığı açıklamada, bölgedeki fındık üretiminin büyük kısmının üreticiler tarafından atadan kalma usullerle sürdürüldüğünü belirtti.
Mevcut yöntemler nedeniyle fındık miktarı ve veriminde istenilen düzeyin yakalanamadığını vurgulayan Şahin, "Türkiye'nin fındıktaki 2023 hedefi olan 1 milyon ton hedefini gerçekleştirmek için üreticinin mutlaka modern tekniklerle üretim yapması gerekmektedir" dedi.
Şahin, hedeflenen üretimi gerçekleştirmek için yetişmiş 350 bin insan gücüne daha ihtiyaç duyulacağına dikkati çekerek, "Yıllar itibariyle mevcut çiftçi, alan ve sistem ile ortalama 650 bin ton fındık üretimi yapıyor. Mevcut insan gücüyle ortalama üretimin üzerine çıkmak mümkün değil gibi görünüyor. İşte bunun için yeni insan gücü oluşturmalıyız" diye konuştu.
Fındık üretiminin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim müfredatına alınarak Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki ortaokul ve liselerde zorunlu ders haline getirilmesini istediklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Zorunlu dersler sayesinde fındık üretiminde kalifiye eleman ihtiyacı giderilecektir. Fındık üretimi artık modern hale getirilmeli, bunun için de üreticilerimiz iyi eğitilmeli. Buna da geleceğimizin teminatı çocuklarımızdan başlamalıyız. Böylelikle fındık üretimi daha modern hale gelir ve 1 milyon hedefi ile verim kalitesi artırılabilir."