Maliyetlerdeki artış nüfusu tarımdan kaçırıyor

Çetin, ‘’ Tarım Türkiye'nin en önemli unsurlarından birisi ama maalesef tarımdan nüfus kaçıyor, bunun en büyük nedeni maliyetlerdeki artış.’’

info@karadenizekonomi.com / 29.11.2019

Maliyetlerdeki artış nüfusu tarımdan kaçırıyor

Dünyanın en büyük örtüaltı (seracılık) tarım sektörü fuarı, Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nın ikinci gününde “Türk Tarımının Potansiyeli ve Gelecekteki Fırsatlar” başlığı ile düzenlenen ‘Tarım Sohbetleri’ buluşması yoğun ilgi gördü.

Son yıllarda özellikle örtüaltı tarımın gereğinden fazla suçlu ilan edildiğine dikkat çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Fiyatlar yükselince örtüaltı tarım günah keçisi ilan ediliyor, enflasyonun artışından sorumlu tutuluyor. Yeni hal yasası veya tanzim satış noktalarıyla bu konu giderilmeye çalışıldı ama bir sonuç alınamadı. Çünkü daha yapıcı ve uzun süreli planlamalara ihtiyaç var. Tarım Türkiye'nin en önemli unsurlarından birisi. Ama maalesef tarımdan nüfus kaçıyor, bunun en büyük nedeni maliyetlerdeki artış. 2014 yılında da domates aynı fiyattı, günümüzde de aynı ama aradan geçen süre içinde girdi maliyetleri ciddi oranda arttı. Üretici zarar ediyor, bunun önüne geçilmeli. Bunun yerelde planlamalarının yapılması lazım. Üretimimiz artıyor ancak ihracatımız artmıyor, bu yüzden ihracatla ilgili çalışmalar yapmamız lazım. E-Ticareti ve planlamayı konuşmalı, oturup bir çözüm yolu bulmalıyız. Bunun için konunun tüm paydaşları bir araya gelmeli ve ortak yol haritasında buluşup geleceği planlamalıyız. Şu anda Türkiye'de çok ciddi anlamda veri var ancak, veriler her yere dağılmış durumda. Biz genelde tarımı konuşuyoruz ama uygulamıyoruz. 5 yıldır 'tarımda planlama' deniliyor ancak, kim yapacak belli değil. Bu yüzden verilerin toplanıp işlenmesi lazım, fiyatların önceden belli olması lazım. İklim değişikliği de çok önemli. Önümüzdeki dönemde iklim değişikliğini analiz etmemiz lazım’’ şeklinde konuştu.

‘’2 direk 1 naylon’

Seracılığın sadece Türkiye’de değil dünyada da giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER)Başkanı Halil Kozani ‘’Tarla üretimine göre sera üretiminin 5 kat daha verimli. Tüm bu gelişmelere rağmen maalesef seracılığın halen ‘2 direk 1 naylon’ olarak görülmesini de üzüntüyle karşılıyoruz. Seracılık sektörü her geçen gün büyüyor ama büyüme ve rekabetin yaşandığı yer modern seralardan geçiyor. Bizim üyelerimizin büyük çoğunluğu bugün Avrupa ülkelerine benzer kalitede seralar kurabiliyor. Zaten pek çoğu da yurt dışında anahtar teslim sera kurabiliyor. Bu gücümüzü maalesef iç pazarda yeteri kadar kullanamıyoruz. Maalesef bu konuda da kendi değerimizin ve gücümüzün farkında değiliz. Ama ben bu konuda umutsuz değilim. Özelikle finansman ve teminat konusuna dair sıkıntılar giderilip doğru, stratejik teşvik ve desteklerle modern seraların daha da yaygınlaştırılması mümkün. Teşvikler ve destekler planlı yapılır, seralar coğrafi şartlar, enerji kaynaklarına yakınlık gibi kriterlere göre kurulursa sektörün önü açık’’ şeklinde ifade etti.

‘’Tarımla uğraşan sayısı azalıyor’’

Tarımın stratejik bir sektör olarak değerlendirilmesi ve buna uygun bir projeksiyon çizilmesi gerektiğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, ‘’Tarımla uğraşan insan sayısının azalması kadar, tarım topraklarımızın da her geçen yıl azalıyor. Tarım sektörüne dair tüm verilerin, bilgilerin tek elden toplanması gerektiğine dikkat çekerek, “Elinizdeki gücü, potansiyeli bilmezseniz, neye göre planlama yapacağınızı da kestiremezsiniz. Bu yüzden bir an önce tarım envanteri çıkarılması gerekiyor. Tarım sektörüne dair neyimiz var neyimiz yok, tam olarak bilmiyoruz. Eğer bu envanter çıkarsa, ona göre bir strateji oluşturabiliriz, teşvik ve destekleri bu envantere göre daha sağlıklı kullanabiliriz” dedi.

‘’Üreticiler birlikte hareket etmeli’’

Türk tarımının geleceği için birlikte hareket edilmesi gerektiği çağrısında da bulunan Çandır, sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticilerimizin birlikte hareket etmesi gerekiyor, bu noktada ziraat odaları başta olmak üzere meslek guruplarını daha etkin çalışması için zorlaması gerekiyor. Çünkü birliktelik sağlanmazsa sorunlar da aşılamıyor, birlikte hareket edilip sektörde örgütlenme sağlanırsa başta maliyetler olmak üzere pek çok konuda daha somut geri dönüşler olacaktır.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar