Milor:''Yaz sıcağında Karadeniz derim''

Gurme yazar Vedat Milor, ‘Yaz tatili planları ve okuyucu mektupları’ başlıklı Hürriyet’te yayınlanan bugunkü köşesinde güney sahillerinde yaşanan pahalılıktan dert yandı ve okurlarına Karadeniz'i önerdi.

info@karadenizekonomi.com / 7.06.2016

Milor:''Yaz sıcağında Karadeniz derim''

‘Asturias’da günlüğü 75, Bodrum’da 750 euro’

Milor yazısına şöyle devam etti: “Haziran-eylül arası buralara gitmeyi düşünmüyorum. Fiyatlar benim gücümü aşıyor. Özellikle adam gibi havalandırması olan oteller çok pahalı. Bir-iki hafta içinde yazacağım. İspanya’nın kuzeyinde Asturias bölgesinde çok konforlu ve kaplama değil gerçek taş ve altı odalı bir butik otelde beş gün kalıp iyi kahvaltı dahil 373 euro ödedik. Günlüğü 75 euro. Bodrum-Torba’da geçen yaz bana tavsiye edilen bir butik oteli aradım. Bana özel fiyat: Günlüğü 750 euro!”

‘Kazıklama yok, samimi güleryüz ve iyi niyet var’

Özellikle İspanya ve İtalya’da, Türkiye’ye nazaran daha kaliteli ve taze ürünlerden yapılan yemekleri çok daha ucuza bulabildiğini aktaran Milor aradaki diğer farkları da anlattı: “Ayrıca kazıklama yok. Samimi güleryüz ve iyi niyet var. Etrafta kaba ve hoyrat davranışlar da görmüyorum. İnsana, çok parası veya politik gücü olmasa da saygı var. Bizde ekonomistlerin‘perverse incentives’ (ters teşvik sistemi) diyeceği garip bir durum var. Düzgün ve donanımlı 

bireyler altta kalıyor ve canları çıkıyor, zorbalık ve kabalık prim görüyor. Kıskançlık, haset, gaddarlık ve belaltı vurma özellikle son yıllarda geçer akçe olmuş durumda.

‘Şarap fiyatları moralimi bozuyor’

Milor, “Bir de şarap olayı var” diyerek şunları kaydetti:“Yaşamımın bu aşamasında iyi yemekten, onlara uyumlu şarap olmazsa az keyif alıyorum. Bizde aradığım şaraplar yok gibi. Olsa da ateş pahası ve yurtdışında fiyatları bildiğim için moralim bozuluyor.”

''Ordu ve Giresun'u Yeni Keşfettim''

Son dönemde okuyucu mesajlarından da benzer doğrultuda şikayetler aldığını aktaran Milor, “İstanbul dışı olsa nereye gidersin” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Yaz sıcağında Karadeniz derim. Her yeri ve insanı güzel Karadeniz’in, ama Ordu ve Giresun’u yeni keşfettim. Doğal güzellik, iyi yemek ve tatlı hatıralar.”

Son 17 yılın dibinde

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki azalma nisan ayında geçen yıla göre yüzde 30’a, Rus turist oranındaki düşüş ise yüzde 80’e dayanmış durumda. Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından başlayan eylemlerin etkisinin görüldüğü 1999 yılının mayıs ayından bu yana en büyük düşüş söz konusu.

Sahil turizmiyle ön plana çıkan Türkiye, turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’ini mayıs-ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlıyor. Yaz sezonu için Türkiye’ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler, rezervasyonlarda yüzde 40’a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar