Müteahhitlerin desteği de var beklentisi de

Ülkemiz dolardan değerlidir

info@karadenizekonomi.com / 28.08.2018

Müteahhitlerin desteği de var beklentisi de
  • Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Kadem Adalı, bir basın bülteni ile ABD’nin Türkiye’ye yönelik finansal baskısına karşı hükümete destek verdi. Adalı müteahhitlerin hükümetten sektöre yönelik beklentilerini de hatırlattı.

Ordu Müteahhitler Birliği Derneği üyelerinden Hazine ve Maliye Bakanının hedef politikalarına tam destek geldi. Dernek Başkanı Kadem Adalı,”15 Temmuz’u halk durdurdu, döviz kur darbesine de iş iş dünyası olarak ‘dur’ demeliyiz” dedi.

OMDER’den üyelere çağrı.

“İş dünyası olarak; tam bağımsız Türkiye ve 2023,2051 ve 2071 hedeflerimize sıkı sıkıya bağlı kalmalıyız. Elbette bu ekonomik badireyi asil milletimiz devleti ile işbirliği içerisinde atlatacaktır. Bizler de iş dünyası olarak ABD’nin dolar kur artışı ile ekonomimizi baskı altına alma çabalarını şiddetle kınıyoruz. Ülkemiz ekonomisini daha dinamik ve dirençlendirmek üzere, gerekli itidal anlayışı içerisinde her türlü fedakârlığı ülkemiz ve milletimiz adına; Türk inşaat sektörü olarak yapmaya hazırız. İnşaatlarımızda kullandığımız malzemeleri mümkün olduğunca yerli ürün tercih etmeliyiz. Yabancılara ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik konut projeleri geliştirmeliyiz. Konut satış kampanyalarımızı kesinlikle TL cinsinden yapmalıyız.

Devletten beklentiler

“Müteahhitlik Hizmet Kanunu çıkartılarak, sektörün çürükleri ayıklanmalı sektörün belli bir disiplin içersinde daha dinamik çalışması sağlanmalıdır. İnşaat sektörünün içerideki tıkanıklığı gidermek ve ülkemize döviz kazandırmasını sağlamak için daha etkin bir şekilde sektörün yurtdışı faaliyetleri desteklenmelidir. Yabancıların konut alımını artırmak için; yabancılara oturma izni olan 1 milyon USD olan alım sınırının İspanya ve bazı AB ülkelerinde olduğu gibi 300 bin USD sınırına çekilerek yıllık 5 milyar USD olan yabancı alım payı 10-15 milyar USD dolara çıkartılması teşvik edilmelidir. İthal girdisi az olan büyük oranda yerli üretim olan demir ve çimento fiyatlarının dış manipülasyondan kurtarıp, yerli tüketici inşaat sektörüne daha uygun fiyat aralığına satışı sağlanmalıdır. Kamu müteahhitlerine 2017 fiyat farkları bir kararname ile bir an önce verilmelidir. Aşırı kur artışından dolayı ithal ürüne dayalı aciliyeti ve önceliği olmayan inşaat yatırımlarının bir süreliğine ertelenmelidir. İhalelerin adilliği ve şeffaflığı tam olarak sağlanarak, inşaat sektöründe iş ve pazar payı adilce paylaştırılmalıdır. Sıfır konut satışlarından tapu harçları sıfırlanarak, biriken konut stokunun eritilmelidir. Çin, Kore, ABD ve İtalya’nın kendi müteahhitlerini yurtdışında desteklediği gibi Türk inşaat sektörünün aynı şekilde desteklemelidir.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar